söndag, januari 20, 2008

Bibelns dag

Inspirerad av Jämtlandstösen har jag funderat över tre bibelcitat som är och har varit viktiga för mig. Ingen lätt uppgift men nu har jag kommit fram till:

De skriftlärda och fariseerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du? Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne. ( Johannesevangeliet 8: 3-8 )

Det är så lätt att döma andra utan att reflektera över hur man själv är. Denna text har hjälpt mig många gånger när jag känt mig frustrerad över andras sätt att vara eller handla. Hur är jag själv? Hur skulle jag handla? I bibeltexten är det ingen som kastar den första stenen, alla går därifrån. Och jag tror att det är så, när vi börjar reflektera över oss själva blir det inte längre så självklart att döma andra.

Himmelriket är som ett senapskorn som en man sår i sin åker. Det är det minsta av alla frön, men när det har växt upp är det större än alla örter och blir till ett träd, så att himlens fåglar kommer och bygger bo bland grenarna. (Matteus 13:31-32)

En text som hjälpt mig i stunder av otålighet. Att vänta är inte helt lätt, vi vill gärna se snabba resultat. Men om vi har tålamod kan det vi väntar på bära frukt. Allt går inte snabbt, en del saker behöver få tid på sig att gro och växa. Bara vi orkar vänta.

Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting. (Första Korinthierbrevet 13: 1-3)

Dessa ord har jag gråtit till. Gråtit så jag trodde mitt hjärta skulle slitas i stycken. Det var när jag såg filmen "Den blå filmen" första gången. Orden var så befriande. Äntligen kunde hon känna kärleken till livet. För jag tror att det är så: vi kan vara vältaliga, höja oss över andra, tro oss veta sanningen, ha ett vackert yttre, mycket pengar ....

Men utan kärlek är vi ingenting. Då menar jag inte kärleken till en person utan kärleken till livet, oss själva och andra.

8 kommentarer:

Jämtlandstösen sa...

1 Kor 13 är också en favorit för mig. Språket är så fint i den, så poetiskt, och det är ju så sant det som ordet vill säga. Annars får det mig också att tänka på bröllop, för det här är ett bröllopsbibelord av rang:-)

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Ja visst är det vackert?! Och även om det kan vara lite "uttjatat" utifrån alla bröllop så är det ändå lika vackert och talande.

Anonym sa...

Jag kanske borde läsa bibeln...där finns det nog mycket att hämta. När barnen var små fick dom barnens bibel. Jag fick för mig att läsa den på kvällen för dom...men den var ju ruskig. Så jag slog igen den och där har det stannat.
Jag vet att det finns olika avsnitt (heter säkert något annat) i Bibeln men jag är lite larvig. Jag är sån att ska jag läsa då vill jag läsa från pärm till pärm.

Helt klart var det tankvärda ord som du citerade.

Anonym sa...

Ja det är verkligen tänkvärda underbara ord som du valt. Alla lika fantastiska men visst är äktenskapsbryterskan en riktig tankeställare. Ha det gott kram från mig:)
SolSkuggan

smulan sa...

Bibelcitat som egentligen är gamla filosofiska och moraliska sanningar....

Ha det gott!

Evas blogg sa...

Gunnel: Att läsa Bibeln från pärm till pärm klarar inte heller jag. Jag plockar lite, utifrån de olika texterna. Gamla Testamentet har en hel del "mörka" partier, kanske var det dem du läste. Jag läser inte Bibeln varje dag men jag kan då och då slå upp en Bibeltext och reflektera över. Jag är även med i en grupp här i vår kyrka, där vi läser kommande helgs texter och reflekterar över dem. Man lär sig mycket av det, om sig själv och sin omgivning.

Solskuggan: Tack. Ja den är tänkvärd, på många olika sätt.

Smulan: Och som håller än idag, utifrån hur vi ser på dem.

Elisabet sa...

Ja, vad vore väl bloggvärlden utan Eva på Frösön ...?

Vad jag är glad att du finns och är som en annorlunda liten fågel som flyger omkring och slår dig ner och skriver lite och tänker och har dig.

Evas blogg sa...

Elisabet:Tack :-)