onsdag, februari 24, 2010Idag kom Turisttidningen och medföljande vandrarhemskatalog. Jag är uppvuxen med STF. Min barndoms semestrar innebar oftast vandrarhemsboende. Då vi inte hade någon bil åkte vi alltid tåg. När vi kom fram till de olika resmålen letade pappa alltid upp en busstidtabell, som sedan tog oss till vårat slutmål. Det var ofta långa promenader, då vandrahemmen kunde ligga en bit utanför de centrala delarna av staden eller orten.

Jag minns en ankomst till Göteborgs central när regnet stod som spön i backen. När vi äntligen kom fram till skolan, som användes som vandrahem under sommaren, var vi alla genomblöta. Skolsalen var stor och inte särskilt inbjudande. Men det fanns värme på elementen. Kläderna torkade och jag tror att regnet övergick i solsken. I alla fall minns jag det så.

Nu sitter jag och bläddrar i vandrarhemskatalogen och drömmer mig bort till nya resmål med nya vandrarhem.

4 kommentarer:

Elisabet sa...

Å, jag tycker om idén med vandrarhem!

När jag nyss hade blivit ensamseglare och hade såå ont om pengar, då tog jag barnbarnen med mig och så åkte vi båt ut till Sthlms skärgård och övernattade på vandrarhemmet i Grinda, eller egentligen i en liten, liten, liten stuga på ön och så var där då en annan avlång byggnad där gästerna kunde laga mat och ja, så där som det är på vandrarhem.

Året därpå bodde vi en länga, på samma område.

Och nästföljande sommar, då var det Talassa vandrarhem i Helsingborg .-)

Hur roligt som helst!

Londongirl sa...

Blir så full i skratt när jag läser här ovan....hade också tänkt skriva om Grinda som ligger mig så varmt om hjärtat.

NU finns det vandrarhem där och även de stugor som Elisabet skriver finns att också att hyra. En helt underbar liten ö som har ett jordbruk och värdshus, affär och strandängar och klippor.

http://grindagard.dinstudio.se/

http://www.grindawardshus.se/

....om du någon gång kommer dit ska du gå genom skogen och upp på de allra högsta klipporna i öster. Det är ganska högt och tar en stund. Men det är en jättefin utsikt däruppe. Därifrån kan man se några små öar som ligger ute i havet.... lova att du busvisslar då. ;-)

Annika sa...

Vad mysigt det måste ha varit med alla vandrarhem. Trots regn och rusk ibland, men ändå...
Förstår att du drömmer dig bort nu. Tror du det blir en resa till ngt vandrarhem i sommar?

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja det är nåt visst med vandrahem. Och på Tallsassa bodde vi en gång när jag var barn.

Londongirl: Låter som en fin liten ö och då förstår jag till viken ö man ser :) Jag lovar att vissla, fast busvissla kan jag inte :)

Annika: Ja det var härliga och spännande barndomsupplevelser. Nej i sommar blir det inget vandrarhem men en stuga på Island.