söndag, juni 07, 2009

En hyllning till kaffekalasenMinns ni de gamla hederliga kaffekalasen? Sju sorters kakor, bullar, mjuk kaka och hembakad tårta?

Härliga tider som blivit mer ett minne än en vana.

Vi lever i en ny tid med ändrade kostvanor, där socker och vitt mjöl är bannlyst.

Kakbaket var ett "kvinnogöra". Där fick kvinnorna "glänsa", ett hantverk som visades upp för andra och jämfördes. En företeelse både på gott och ont.

Igår var vi på kaffekalas. En dagen-efter studentuppvaktning. Våra gamla vänner här på halvön samlades. Ca 40 personer, både barn och vuxna satt i den stora salen och frossade i kakor och hembakade tårtor. Drack kaffe i vackra gamla kaffekoppar. På bordet låg vita linnedukar.

Alla instämde i kaffekalaset ära.

"Varför gör vi inte det här oftare?", sa min bordsgranne och tog ännu en kaka.

Jag håller med. Oavsett de onyttiga ingredienserna är kakkalasens tid inte förbi.

Det är roligt och kreativt att baka. Det inger en festkänsla att få duka upp en kakbuffé.

Mitt motto en dag som denna:

Fler kakkalas gör människan gladare!

17 kommentarer:

em sa...

Jag som inte gillar kaffebröd håller med!
Bara det finns något annat för dem som inte kan eller vill äta slisket. Se'n tycker jag kanske inte att man måste ha sju sorter och bräcka varandra - men att träffas enkelt över kaffe eller te och en eller två sorter, det ska vi absolut inte glömma bort!
Margaretha

mossfolk sa...

JA!
Det var ett riktigt riktigt bra motto, tycker jag som tycker om både fika och gemenskap!

Christina sa...

Jag är ju som Margaretha, jag gillar inte heller kaffebröd...har svårt för söta saker överhuvud taget, men jag håller med om att det är en tradition värd att bevara...bara det finns något alternativ till oss som inte gillar sötsaker.

Evas blogg sa...

em: Men tänk om jag var sån! Jag som har så svårt att säga nej till det söta. Och visst ska det finnas alternativ, det tycker jag också. Annars exkluderar man ju de som inte äter kakor. Men vad skulle vara bra alternativ? En smörgås känns lite futtigt. Goda ostar? Nej mängder behövs inte men det var ändå ganska härligt med gårdagens alla sorter. Så ovanligt i nutid.

Mossfolk: Ja visst är det mysigt!

Christina: Äter inte du heller sötsaker. Har du aldrig gjort det? Ja alternativ behövs. Vad skulle det kunna vara?

ab sa...

Kan inte vara mera enig! För kaffebrödsopponenterna kan man kanske ha lite gurksmörgåsar, ungefär som vid brittiskt High Tea.

Undrar om folk fortfarande kan namnen på sju sorters kakor? Få se nu - finska pinnar, drömmar, södertäljekringlor (räknas de?)... nej, där blir det redan stopp. Det beror kanske på vad man räknar som kaknamn, men jag menar de riktigt klassiska varianterna.

Evas blogg sa...

ab: Härligt! Ja om de äter mjöl, annars vore kanske ost och frukt ett alternativ. Uppåkrakakor, vaniljhorn, havrekakor, chokladsnitt, bondkakor.....södertäljekringlor tror jag inte hör till de klassiska kakorna.

Christina sa...

Som alternativ skulle jag var nöjd med små snuttar av ett grovt bröd, lite smör och kanske en bit sardell...eller en hederlig svensk ägg/ansjovis-macka, finns knappt något godare...

Nej, jag har aldrig varit förtjust i sötsaker vad jag kan minnas.

En smulpaj med rabarber eller hallon går ner, det måste jag erkänna, men bullar och kakor - nej tack.

Annika sa...

Så mycket gott! Bullar kan jag inte längre äta, magen blir konstig då, men pajer, tårtor och småkakor är det ingen fara med. Och lite onyttigt någon gång ibland är väl inte hela världen?

Bloggblad sa...

Min mamma var en riktig kakexpert och nån sällsynt gång kan jag längta efter hemgjorda kakor.

Men idag fick vi supergoda bull/wienerbröd vid ståfika i kyrkan när det var biskopsvisitation i grannförsamlingen. ÅÅååå, vad jag njöt. Länge sen jag åt bullar ö.h.t. Barnbarnet tog två...

elisabet sa...

När jag var liten på 50-talet var det en höjdpunkt när mamma kom hem från kaffekalas med en påse kakor det låg nämligen alltid papperspåsar på kakbordet så man kunde ta med hem det man inte orkade äta upp. Kanske typiskt för Gotland?

Annika sa...

ABSOLUT!!!
Håller med!!
Just det där saknar jag väldeliga. vad är väl godare än kaffebröd och tårtor? ja, i mpttliga mängder förstås. MEN hur ofta äter man sånt då? jag tycker gott och väl man ska få unna sig både socker och vetemjöl ibland. Go for IT!!!

em sa...

Tycker att både ab och Christina kommer med goda förslag, små bredda smörgåsar är läckert och kan varieras i det oändliga med allt mellan veganska och animaliska pålägg. Jag brukar göra osötade shortbread - både socker och äggfritt! Så har jag en del mjölfria bakverk vilket både glutenalergiker och "vanligt" folk brukar gilla. Jag kan visst tänka mig något litet sött ibland, bara jag slipper traditionellt kaffebröd, riktigt mörk choklad till exempel.
Margaretha

Christina sa...

Eva, jag tänkte alldeles nyss på dig, när jag smakade på den nygräddade surgubben Herman.
Idag, den tionde dagen skulle man tillsätta socker, vetemjöl, ägg, rivet äpple, kanel, hackade nötter och blockchoklad.
Jag tar tillbaka allt jag tidigare har sagt om kaffebröd - detta var bland det godaste jag har ätit i den här vägen.
Med allt det sockret i så tror jag faktiskt att du också skulle gilla Herman :)


Håll alltså utkik efter Herman där du bor!

Evas blogg sa...

Christina: jag avundas dig, själv älskar jag det söta, vilket tyvärr syns på vågen och ställer till besvär då min karaktär inte alltid är den bästa.

Annika: Ja visst är det gott! Nej att äta det ibland tror jag inte är något man behöver bekymra sig om. Det är när det blir lite för mkt som det inte blir bra (vågen går upp).

Bloggblad: Bullar kan vara riktigt goda om deär färska. Och wienerbullar....mmmmmmm

Elisabet: Men vilket trevligt initiativ. Papperspåsar att plocka med sig....det borde vi haft i lördags :)

Annika: Ja om man tål socker o mjöl så är det helt OK att kalasa på det ibland tycker jag.

em: Vad är shortbread? Ja mörk choklad är både nyttigt och gott.

Christina: Jag tror jag gjorde en Herman för många år sen och minns att den blev mkt god och saftig.Jag kanske ska sätta in en annons: Herman sökes!

em sa...

Eva,
Det ska finnas ett recept på shortbread på min blogg - men var? Ska leta och lägga upp en ny post med det snart.
Margaretha

Evas blogg sa...

em: Tack för receptet!

darkangel och mumma sa...

Vilket härligt motto!
Jag älskar fika.
Jag älskar kakor, bullar och tårta.

Har så många minnen från kalas som grannarna bjöd på när jag var barn.

Och nu äntligen har jag kommit igång med att baka fikabröd igen.