lördag, december 13, 2008

Lucia ska inte vara uteslutning

Luciadagen år 2008.

Jag har inte sett någon Lucia idag (sov istället), drar mig till minnes luciatåget när jag gick i sjätte klass. Där jag fick stå som betraktare.

Det började i klass fem, vem skulle bli nästa års lucia (alltid sjätteklassarna som lussade)? Den längsta flickan i klassen skulle det vara och den längsta i klassen var jag. Under vårterminen började jag spara håret, det skulle få bli "lucialångt". Jag, som var en blyg flicka, var så lycklig över utmärkelsen. Jag skulle få vara i händelsernas centrum för en hel dag!

Den första skoldagen i sexan grusades allt. En ny flicka började i vår klass. Lång, söt och med långt lockigt hår. Det gick en susning genom klassen, HON skulle bli årets lucia. Helt klart! Min luciakarriär fick en snöpligt slut, håret fortsatte jag spara, jag skulle ju ändå få vara tärna. Men, på den tiden var det inte tal om att alla skulle få vara med, det var innan man fått kunskap om att barn kan må dåligt över att uteslutas i ett sammanhang.

Nej på den tiden skulle det röstas om vilka som var de sötaste flickorna = de som fick vara med. Tio tärnor skulle det vara, varken mer eller mindre. Röstningsdagen kom, alla skrev var sin lapp som fröken sedan samlade in. Hon läste upp varje lapp och antecknade hur många röster var och en fått. Om jag fick någon röst? Tror inte det. I varje fall inte så att det räckte för att få vara med. Vi var tre flickor som inte höll måttet, vi som inte stämde in hur en söt flicka ska se ut.

Så, luciadagens morgon stod jag där någonstans i utkanten, jag och de andra två som inte höll måttet. Jag minns tydligt känslan av misslyckande, av att inte duga. Jag skämdes och ville helst av allt inte vara där.

Tack och lov har tiderna förändrats. Och varje gång våra barn har lussat på dagis, fritids, kyrkis och skola har jag gladeligen varit med och supportrat dem. Nystrukna linnen, röda band, krona, ljus...whatever. Jag har varit så glad för deras skull, för de har varit med!

Inga barn ska behöva känna sig uteslutna för att de inte "håller måttet".

10 kommentarer:

matildasfikarum sa...

Jag känner igen allt det där. I vår skola var det inte den längsta som skulle vara Lucia, det var den med längsta blonda hår, och sötast. Vi långa, mörkhåriga med kort hår fick glömma att ens vara tärnor.

Evas blogg sa...

Matilda: Ja men visst är det trist att tänka tillbaka. Vad tänkte läraren på egentligen? Inte var det de små mörkhåriga flickorna i alla fall. Och tack och lov att det har förändrats.

Christina sa...

Jag minns också allt det där eländiga röstandet när det gällde Lucia, brännboll etc.
Gudskelov att tiderna har förändrats!

Evas blogg sa...

Christina: Ja vissa blev alltid upphöjda, andra syntes aldrig. Det var rena utklassningen. Snacka om att ge barn dåligt självförtroende.

Jämtlandstösen sa...

Jag har heller aldrig varit Lucia, mörkhårig och inte någon skönsjungande sopran direkt heller:-)Nej, det är bra att tiderna förändrats och att utröstningen åtminstone inte finns i skolorna längre ( men tyvärr desto mer i samhället i övrigt känns det som)
I alla fall såg jag världens goaste lilla tärna i onsdags härhemma, det var dottern som provade luciastassen inför dagislucian på torsdagen. Hon lussade i alla rum med sitt lilla ljus. Dessvärre insjuknade hon sedan under natten i magsjuka så det blev ingen dagislucia för henne i torsdags:-( Annars är ju de tågen de finaste, hoppas få se henne nästa år...

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Nej men blev hon sjuk! Så synd. Ja visst är de fina? Minns alla "små" luciatåg vi varit på, kunde aldrig hålla mig från att gråta. Jag blev så rörd när jag såg de små barnen som var så högtidliga. Minns vår yngstas första luciatåg på dagis, kronan var för stor och åkte ner på halsen hela tiden. En av fröknarna hade fullt schå att springa dit och dra upp den igen. Dottern hade fullt upp med att sjunga.
Hoppas A kryat på sig nu!

ab sa...

Hemskt. Så får man inte göra mot barn.

Evas blogg sa...

ab: Nej det får man inte. Tack och lov att en förändring har skett, till det bättre.

eva sa...

JÄTTEVIKTIGT!!!!!!!

Så arg som jag var på mitt jobb då jag upptäckte att de fortfarande röstade på Lucia - men det blev snabb ändring, vill jag lova. Skolan ska verkligen inte stå för detta uråldrade snedvridna synsätt. Lucia ska lottas bland frivilliga kandidater. Det gäller även länets Lucia, så det så!

Evas blogg sa...

Eva: Men är det sant?! Pågick det fortfarande röstning? Håller med dig till fullo!!