söndag, februari 17, 2008

I morgon åker jag till Österåsens hälsohem över dagen. Gudstjänstnätverket i Härnösands stift har återkopplingsdag tillsammans med Martin Modéus. Varje församling får femton minuter var för att berätta om vad som hänt i sin församling, under den tid detta nätverk har funnits. Hur har gudstjänsten utvecklats? Någon gudstjänst/mässa vi särskilt minns? Jag och vår präst är nästan sist ut. Vad jag skulle vilja delge de andra är detta minne:

Förmiddagen ägnades åt kyrkobesök, ett av de mest givande jag upplevt på länge. Att se människor växa är något som jag ser som en av de viktigaste uppgifter vi har som medmänniskor. Idag, i kyrkan, fick jag uppleva det, vilket gjorde mig varm inombords.Vår församling har haft vuxenkonfirmation under hela denna termin, idag var det dags för det sista, samlingen i kyrkan. Fyra damer, från 35 - 80 år vandrade in i processionen, tillsammans med präst och diakon. Vår lilla "kyrktant", som alltid sitter på sin vanliga plats i kyrkan, var en av konfirmanderna. Stolt bar hon ett av ljusen, visst svajade det lite oroväckande och hon hade svårt att sätta ner det i ljushållaren. Men hon klarade det! Dagens predikan var en av de mest givande jag hört på länge. De fyra konfirmanderna berättade, var och en på sitt sätt, hur de upplevt denna tid. Resultatet blev; en bibeltext, en bön, en lite längre och mycket tänkvärd reflektion samt en psalmtext. Fyra kvinnor i olika åldrar med fyra olika sätt att reflektera och framföra. Där, på bänken, kände jag ett stort JA, det här är VÅR församling! Och alla kan!


Att lyfta fram människor på detta sätt, det är för mig att sprida evangelium.

Tredje juni år 2007

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det låter som en härlig upplevelse!

I dag var maken och jag i Kungsholms kyrka innan vi åkte hem. Roligt att vara med om sånt som är lite annorlunda mot hemma. Och ändå känna igen sig...

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja det var en fin (och ovan) stund i vår kyrka. Att känna igen sig är viktigt och därför känns det alltid fint att komma till en församling där kyrkoordningen följs. Om än man kan göra det på lite olika vis.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Gudstjänstordningen menade jag.

Jämtlandstösen sa...

Spännande med en gustjänstutvecklingsträff, höra vad andra gjort också, få mer idéer och inspiration. Så som du beskriver vuxenkonfirmationen kunde gudstjänsten fungera som oftare. Du beskriver det så fint!
Sedan får ni nog det fint på Österåsen, det är ett mysigt ställe men nu är det många år sedan jag var där. När jag arbetade i Sollefteå för himla många år sedan ( känns det som men är bara 10) var det nära dit...

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Tack! Ja det tycker jag också, att fler ska få vara delaktiga i gudstjänsten. Det ger en större vi-känsla. Ja det är fint på Österåsen, om än lite långt att åka bara över dagen. Det brukar vara givande att ses på dessa träffar, även för mig som inte är anställd.

Madicken sa...

Underbart :-)

Evas blogg sa...

Madicken: :-)

Elisabet sa...

Jag instämmer i det som jämtlandstösen skriver .., "du beskriver det så fint!"

Jag blev så inutivarm av den här berättelsen och såg framför mig kvinnorna.

Härligt, Eva!

Evas blogg sa...

Elisabet: Tack snälla!