måndag, februari 25, 2008

En insikt kommer sällan ensam


Insikt=förståelse, klarsynhet. Kan låta pretentiöst men jag hittar just nu inget bättre ord.


Insikter kommer och går. Inte sällan återkommer de i situationer som upprepar sig, som man glömt men återupptäcker när situationen känns igen.


De senaste dagarna har några små insikter “återuppstått” inom mig.


* Den första tanken brukar ofta vara den rätta. “Back to the beginning”, jag har rensat i min butik och flyttat till en större sådan (i samma lokal). Det enda jag ska sälja där är egna kort, tavlor och Rättvisemärkta produkter, så som jag tänkte i början. Jag ska inte falla för frestelsen att ta in lite allt möjligt, bara för att locka till mig kunder. Det är bra som det är och nu kör jag på det.


* Göra det bästa av situationen. Ibland händer det att vi behöver göra saker som vi kanske inte tycker är alltför roliga. Om vi då väljer att enbart klaga gör vi både oss själva och vår omgivning en otjänst. Ingenting, absolut ingenting blir bättre av att vi sitter där och “spyr galla”. Det enda det leder till är att vi dränerar oss själva på energi, ja inte bara oss själva, även vår omgivning. Ibland kanske vi behöver lämna våra egon hemma och se till att vi kan glädja någon annan, även om det tar emot.

* Jag avskyr att sätta om blommor. Det upptäckte jag nyss. Det är säkert tre år sedan jag satte om någon blomma senast men nu började det se oroväckande tomt ut på jord i krukorna. Jag valde ett enkelt sätt, jag fyllde bara på mer jord. Snabbt och enkelt. Alla mina sju blommor har nu ny jord och jag är mäkta stolt över min insats. Blommor ska planteras utomhus, att stå inne och söla med sådant är inget jag gillar.


Sådana små insikter kan man göra, en måndag i slutet av februari.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Negativ energi är inget kul och kan dra ner vem som helst i en "nerspiral".

Just ja i februari ska blommorna skötas om...vilken tur att det snart är mars för då slipper jag det :O)

Anonym sa...

Kloka insikter du kommit fram till Eva, men jag tycker nog att det lyser igenom väldigt mycket klokhet och visdom i dina inlägg annars också!

Mina stackars 7 krukväxter mår inte speciellt bra, måste jag erkänna...hade funderingar på att köpa blomjord för ett tag sedan, men viftade snabbt bort tanken...dumt nog.

Evas blogg sa...

Gunnel: Hahaha, jag hade inte min mamma berättat om sina omplanteringar hade jag nog också missat det hela. Ja negativ energi är en belastning för alla.

Marskatten: Tack ska du ha! Det var fint att höra. Ja men du, tanken på blomjord är lätt att vifta bort :-). I alla fall den här råstiden. Det är annat på sommaren tycker jag.

~Karin Långström Vinge~ sa...

Bra! Min insikt den här terminen är "lägg inte energi på sånt som jag ändå inte kan göra något åt".

Bloggblad sa...

Så skönt med många på en gång... mina ploppar upp lite sällsynt...

Vonkis sa...

Ha ha, vi är flera som planterat om märker jag. Lycka till med nystarten av butiken. Jag tror att du är inne på rätt spår när du skalar bort produkter. Som konsument märker man (eller i alla fall jag) när säljaren i såna där affärer verkligen "känner" för sina varor.

Så pretantiöst det där lät då...

Madicken sa...

Tur jag har en man som sköter om våra blommor, ja utom olivträdet då - det är mitt och det vill jag sköta själv (och så har det inga blad kvar heller..)

Evas blogg sa...

Karin L V: Det är en bra insikt, som även jag försökt inse stundvis, inte alltid helt lätt!

Bloggblad: Du det tror jag inte på. Jag tycker att du har många kloka insikter lite då och då.

Vonkis: Tack ska du ha! Nej då du låter inte pretentiös, jag tror på det du säger. Om man "brinner" för sina varor strålar man ut det och ger en större tyngd. Som i allt annat vi gör.

Madicken: Det är nog något av det sista min man skulle göra tror jag. Härligt för dig men synd på olivträdet. Men det kanske "kommer igen".

Madicken sa...

Oliven har kommit igen en annan gång så, hoppas hoppas...

Evas blogg sa...

Madicken: Lycka till!

Madicken sa...

Tack!

Evas blogg sa...

Madicken :-)

Anonym sa...

Jag har just pratat med SvartVitan.
Allt är bara bra med henne:) Hon säger att det fanns en tid när bloggen fyllde ett behov. Men nu har hon haft väldigt fullt upp och inte haft tid att ägna bloggen så mycket tankar.
Hon vill också berätta att hittekatten fick 4 ungar i natt ochdå satt hon med som stöd och tröst för lilla kissen:)
Ha det gott kram. SolSkuggan

Anonym sa...

Jajustdetja... skulle just berätta att jag tagit reda på - eller rättare - fått andra att ta reda på! Men vår Solskugga var snabbare än mig....
Då vet vi, vi kan simma lugnt bland mullpåsar, tomma blad i passet, dammtussar, och mycket mycket annat .....
/Lena

Evas blogg sa...

Solskuggan: Tack snälla du för att du förmedlade detta!! Alltid jobbigt att inte veta.

Lena: Hahaha, ja man kan inte komma ihåg allt :-)!

Anonym sa...

Hmm...nog kom jag ihåg allt - hann bara inte! Vår Solskugga postade samma meddelande både hos dig och mig samtidigt! Jag talade om att vi undrat....
/L

Evas blogg sa...

Lena: Aha, tack ska du ha för det!

Annika sa...

Mycket kloka ord. Många sanningar.
Det där med negativ energi är verkligen SANT. Det är så dränerande. Man blir totalt nedtagen att vara i sådana människors sällskap. Har en granne som är expert på det, och det föder så negativa känslor inom mig när hon är inne på sitt "neggo-stråk". Energitjuv.
Tur att jag inte har ngra krukväxter! Då slipper jag plantera om, hihi!!

Evas blogg sa...

Annika: Ibland kan man inte hålla sig undan för "neggosarna", ex på en arbetsplats eller i andra gruppsammanhang där man inte själv väljer. Men i privatlivet har jag mer och mer börjat välja bort de som enbart tillför negativ energi.
Ja vet du ibland funderar jag på att ge bort de få krukväxter jag har, blir bara trött på dem.

Jämtlandstösen sa...

Spännande med nya, större butikslokaler. Får kika in framöver och se hur det blev. Har varit kedjad vid tentaböckerna en tid, och Andrea är fortfrande sjuk men bättre...

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Du är välkommen! Inget nytt sortiment, ja förutom lite nya kort. Men jag har en liten kaffehörna!! Vad skönt att Andrea har blivit bättre. Du blev inte själv "däckad"? Lycka till med pluggandet!

cosifan sa...

Insikter kommer till oss med jämna mellenrum som trappsteg i livserfarenhet.
Mina blommor fick en jordduvning i går. Det är självaste livet som får nya "fötter" .Så kul att se att min Idapelargon redan har fått en knoppoch snart kommer blomman med sin cerisröda färg. Underbart!!!

Evas blogg sa...

Cosifan: "Självaste livet som får nya fötter", det var en fin metafor för omplantering av blommor! Så kan jag känna när jag planterar ute vid stugan om somrarna men inte här inne i lägenheten. Jag vill hålla till ute i naturen med det som växer. Lycka till med din pelargon!

londongirl sa...

Du är så klok Eva och det låter som du har kommit till flera bra insikter på en gång!
Jag har blivit bättre med åren att inte samla på mig negativ energi. Jag skulle ha kunnat gräva ner mig totalt då med tanke på hur livets manus sett ut.
En del av mitt jobb som arbetslagsledare på lågstadiet kräver ibland att jag "vänder" kollegor som är såna där spridare av negativ energi och jag är glad att det bara är ett fåtal som är så!
Det låter så bra med dina tankar om din butiks innehåll!! Lycka till! :)

Evas blogg sa...

Londongirl: Tack ska du ha för de orden! Ja det kan vara svårt att vända på den negativa "trenden", du gör ett viktigt jobb där! Men inte alltid helt lätt. Jag har själv arbetat med människor som p g a sjukdom fastnat i neg. tankegångar, det tog på att försöka lära dem se med en annan blick och tänka mer på möjlighter än på sådant de inte kunde. När jag själv var sjuk var jag nog likadan, allt var ett elände, vilket det i o f s var, då smärtan tog över hela mig. Men det fanns en väg ut och det tror jag det gör för alla, men det är ett slitsamt jobb att komma dit. Men det går, bara man inte ger upp.

Ingela sa...

Får man sända ett praktiskt tips? Om man blir trött på blomjord kan jag rekommendera "vulkangrus". Det är en sorts grovkornig sand eller finkorning grus som man kan plantera i. Jag testade i fjol våras och en del blommor trivs jättebra i det.

Man slipper inte omplantering, men det är lättsammare med skötseln.