söndag, februari 24, 2008

Liten bok med tomma blad

Utvecklingen går framåt. Det mesta förändras. En sak som inte har förändrats, under min tid som ägare av tingesten är passet. Och jag undrar:


Varför alla dessa blad i passet?


Jag minns mitt första pass och den första åtråvärda utlandsresan (som f ö var till Benidorm med mina föräldrar). Jag minns första stämpeln, som en flirtig passkontrollant så resolut bankade in i mitt pass. En liten “statuspryl” som jag kunde visa för väninnorna, jag hade minsann varit ute och rest i världen.


Det blev en och annan stämpel genom åren. Stämpelerövringen som statuspryl försvann med åldern. “Vem bryr sig?”, ( om man ska snacka ungdomsspråk).
Nu för tiden blir resorna till andra länder alltmer sällan återkommande och stämpelns tid är förbi. Istället för att banka in stämpeln kollar passkontrollanten ointresserat på bilden av mig och ger mig knappt en blick tillbaka.


Och min fråga kvarstår:


Varför ändras inte passet? Alla dessa tomma blad känns så onödiga.


Någon som vet?

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hihi...säger samma här...ett litet ID-kort borde räcka

londongirl sa...

Jag tycker det är trist att det inte stämplas längre. Visserligen skulle det mest stå "London" och "London" och "London" numera i mitt pass men ändå.
När vi var i New York för några år sen kom jag på att jag blev förvånad över att de stämplade.

Det är ju en slags dokumentation som försvinner i och med att det inte står nåt.
Det skulle som sagt räcka med ett mycket tunnare pass.....hm....och då skulle det kunna ta mindre plats också.
Ingen dum idé du har där! :)

Evas blogg sa...

Gunnel: Ja egentligen.

Londongirl: Ja varför stämplar vissa och andra inte? OK om det är i ett EU land men det är inte alltid det stämmer heller. Ja fram för mindre pass - dagens I-landsproblem :-)

mossfolk sa...

Ojoj, tror t.o.m. att mitt pass har gått ut. Så mycket reser jag...

Evas blogg sa...

Mossfolk: Hm, jag kanske ska kolla mitt jag också :-)!

UllaMona sa...

Du har rätt..den boken har verkligen inte förändrats...håller med gunnel, det borde räcka med ett litet ID-kort ...eller chips under skinnet på vä handled ;-)

Evas blogg sa...

Ullamona: Då håller jag mer på ett ID kort än ett chips under huden.

Bloggblad sa...

Mitt första pass var jag så stolt över, jag hann samla en hel del stämplar där. Finast var arbetstillståndet som jag fick för sommarjobb i Tyskland, det tog upp en hel sida.
Gissningsvis är det kvar OM nån skulle behöva den sortens visum. Men visst är det slöseri. Tänkte på det senast jag hade passet framm - till Berlinresan i höstas.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja det första passet kändes aningens exotiskt. Man var på väg bort, till ett okänt land. Nu är det ett tag sen mitt användes sist. Vi skulle ju iväg i okt men det blev en butik istället :-) Jag funderade också på det - om det har med visum att göra.

Vonkis sa...

Har inte den blekfetaste aning. Är det alltså fortfarande lika många blad i boken när man gör passen nu? Mitt är snart tio år gammal och då "visste man ju inte bättre".

Evas blogg sa...

Vonkis: Alltså nu blev jag lite osäker för mitt pass är inte heller purungt. Men jag tror att det fortfarande är bläddervänligt med tomma blad.

Matildas fikarum sa...

Det där beror nog lite på vart man åker. Många länder, särskilt i Asien, kräver besöks- eller turistvisum, och de klistras in som en helsida i passet. Så visst behövs sidorna. En av mina chefer får jämt slut på sidor eftersom han reser så mycket i jobbet.

Evas blogg sa...

Matilda: Tack för info!! Då vet jag och då förstår jag varför mina blad är så tomma, sällan jag reser i Asien :-). Fast när jag gjorde det minns jag inte att det klistrades in något turistvisum, å andra sidan är det längesen nu så jag kan ha glömt. Och det passet är borta sedan länge.