söndag, juni 24, 2007

MidsommarDu lindar av olvon en midsommarkrans.....

Så är årets midsommar helg över.

Kanhända blev den regnig för en del och solig för andra. Vi hör till de sistnämnda. Ett sånt midsommarväder kan jag nästan inte minnas att vi någonsin haft här i Jämtland. Sol och värme i dagarna tre.

En midsommar utan barn, den första faktiskt. Vad gör man då?. Blir frågan man helt plötsligt ställer sig. Från en tradition till...ja vad då? Så länge barnen varit hemma och firat har vi lövat runt huset, gjort midsommarstång, firat kvällen med släkten, sill och grill och sedan kubbspel.

Nu ställdes denna tradition helt i skymundan och vi la ner alla planer på att överhuvudtaget fira. Och det gick hur bra som helst, riktigt vilsamt.

Ett glas kallt vitt vin, jordgubbar och en bukett ängsblommor. Bokläsning och skogspromenader (myggorna är MÅNGA och STORA i år). Midsommardagsmässan i Rödöns kyrka klockan elva igår kväll var kanske, för mig, det som kändes starkast av midsommarkänsla. Redan på kyrktrappan möttes vi av blomsterfägnad, hela kyrkan var smyckad av sommarens skatter - våra ängsblommor. Mycket folk, en del riktigt festglada! Dans av en balettdansös, uppvuxen på byn, vackra sommarpsalmer, flöjtmusik och nattvard. Sedan bjöds vi på kaffe och bulle på kyrkbacken, klockan var då tolv på natten. I den sena natten stod vi där och samtalade och drack kaffe medan solen gick ner i väst. Dessa ljusa sommarnätter borde man inte alls sova.

Idag tog vi en tur med lilla båten, puttrade fram i solglittret på Storsjön. Åh vad jag njöt!

Innan jag åkte tillbaka till stan plockade jag en bukett olvon. Det finns inte många sådana buskar här i Jämtland, men jag har mitt eget lilla ställe.

Helgen är över, en ny vecka väntar. Årets midsommarhelg läggs till minnesbanken, under avdelningen:

"Minns med glädje".11 kommentarer:

smulan sa...

Häärliga midsommarbilder Eva!
Ja, det var länge sedan jag upplevde en så varm och vacker midsommarhelg. Det har varit helt otroligt fint.

Jag har tacksamt njutit av allt det vackra. Känt stillheten vid en tjärn i skogen, guppat på en båt i sjön, vilat i solstolen och ätit rökt abborre.

Inkan sa...

Vackert Eva- du får mig att avundas dig....
Hoppas gubbar och vin smakade och att Storsjöns vatten glittrade extra vackert för dig!

Myggens enda uppgift är att bli fågelmat - där gör de nytta.

Jämtlandstösen sa...

Ja, vi fick härligt jämtländskt midsommarväder. Egentligen kan inget slå det underbara ljuset vi har här om sommaren tycker jag som infödd jämte:-) Jättefina sommarbilder du tog! Vi firade stillsamt här hemma. För mig är det så att nu firar jag midsommar tillsammans med barn för de första gångerna. Det känns också så mysigt. För dottern är allting spännande och nytt. Och jag får på ett sätt se genom hennes ögon.

Evas blogg sa...

Smulan: Tack! Låter som en helt underbar helg, för dig också! Lugnt och fridfullt.

Inkan: Tack, ja sjön glittrade så otroligt vackert igår. Det var en fröjd att guppa omkring i vår lilla båt. Ja myggen ska inte äta på oss människor, de är verkligen inte roliga. och vilka mängder det är i år, vi kunde knappt gå vår skogspromenad, blev anfallna (i det närmsta)!

Jämtlandstösen: Nej visst är det otroligt detta ljus. Jag uppskattar det mer och mer. Ja tänk, nu har du börjat en tradition tillsammans med barn och jag har just slutat. Ja, allt blir annorlunda när man ser tillvaron genom ens barns ögon. Härligt är det!

Ingela sa...

Tänk att vi slapp ylletröjan!

Inkan sa...

Eva- jag har svarat om grynosten och sötosten på min blogg - det är inte samma sak....men å båda är jättegoda. Undrar om hur många som gör de gör "ostvarianterna" nu för tiden?
Numera är det väl mest keso, färskost etc som står på matbordet.

Anonym sa...

Det där låter som en väldans skön midsommarhelg.
Gamla fina mjölkkrukor...det är något det.

Du den där översta vattenbilden är inte dålig den (det är inte dom andra heller förresten).

Madicken sa...

Ljuvliga bilder! Vi hade mest störtskurar fast bra temp ändå. Sillen intogs inomhus. Fördel: inga mygg, inga flugor!

Evas blogg sa...

Ingela: Ja! Det hör inte till vanligheterna!!

Inkan: Tack snälla! Ska gå in och läsa hos dig. Jag tror att en del äldre damer ( o några yngre)på den Jämtländska landsbygden gör dem någon gång per år. Min svägerska gör sötost till jul - jättegott!!

Gunnel: Tack! Ja det var en fin helg. Visst är det fint med mjölkkrukor!? Jag tog med mig några när vi flyttade, vilket jag är glad över nu.

Madicken: Det gäller att se det positiva i tillvaron!!

Lars Anders Johansson sa...

Underbara midsommarbilder!

Evas blogg sa...

Lars-Anders: Vad roligt att du gillade dem! Tack!