torsdag, juni 21, 2007

Minns


Sitter här, denna mulna förmiddag. Jag dricker mitt kaffe i lugn och ro och drar mig till minnes den här dagen för 22 år sedan.

Det är en varm dag, midsommarafton år 1985. Vid den här tiden på dagen sitter jag hos hårfrissan, nervös inför dagen vi har framför oss, vår bröllopsdag. Hemma på byn igen är det full aktivitet. Mamma springer runt för att ordna det sista, det är hon som har lagat all mat, dukat och gjort fint. 70 gäster väntar på fest på byns bygdegård, som ligger granne med vår gård. Brudkortsfotografering i en grönskande natur. Elin springer runt och med en 2-årings nyfikenhet vill hon veta allt som försigår. "Vi ska vifta oss", säger hon till dem hon möter.

Så är det dags för vigseln, vår präst har semester så prästen från grannsocknen ska viga oss. Benen darra en smula när vi träder in i kyrkan och går altargången fram. Jag har svårt att hålla tillbaka gråten när jag ser all släkt och alla vänner le mot oss där i kyrkbänkarna.

Vigseln är över, allt gick bra och jag känner en viss lättnad. Häst och vagn väntar på oss och vi åker genom byn med Elin mellan oss. Människor står efter vägkanten och vinkar. Jag känner mig lycklig. Kan det bli bättre än så här?

Festen blir lyckad. Maten är god och gästerna verkar trivas. Tal och sånger avlöser varandra. Bröllopsvalsen är given sedan länge: "Drömmen om Elin", den sång jag sjöng genom hela graviditeten, som om jag redan då visste att det låg en liten Elin i min mage. Och självklart får Elin valsa med!

Dans och paketöppning. Skratt och glädje. Fest långt in på nattkröken. När vi går hem har natten övergått i dag, solen är åter på väg upp. Vi är nu gifta. M, jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt. Löftet som jag gav i kyrkan.

Hur skulle det gå?

Ni sitter jag här, 22 år efter. Idag ska vi, på något sätt, fira denna dag. Visst har det gått upp och ner, lyckan är aldrig beständig. Men vi har hållit våra löften och vuxit oss samman. Trots att vi lever våra egna liv, med våra egna intressen, så finns ändå tryggheten till den andre. Vi känner varandra och kan vila i det, även om tunga dagar stundvis kan grusa relationen. Det kommer bättre dagar, det vet vi. Dagar med samma känsla som fanns midsommarafton för 22 år sedan, när vi satt på hästvagnen, solen strålade, människor vinkade och Elin skrattade mellan oss på bänken. En stund av stor lycka och värme.

Upp och nedgångar - det är livet med alla dess skiftningar. Äktenskapet ingår i våra liv och jag får ta emot - allt vad det innebär.

I lust och i nöd.

33 kommentarer:

Det Mörka Hotet sa...

GRATTIS på den stora dagen, fantastiskt!


Samuel

Evas blogg sa...

Samuel: Tack ska du ha!! Trevlig midsommar vill jag önska dig!

Jeez sa...

Härligt!

Jag brukar ofta tänka (och säga i vigseltal) att just det där minnet är viktigt för att det bär på alla ens förhoppningar, all längtan och all påtaglig kärlek. Det har bärkraft under tyngre dagar om vi låter det.

Ha en fin bröllopsdag och många fina dagar tillsammans framgent.

Evas blogg sa...

Jeez: Vad bra att du också säger det i vigseltalet, det blir som en påminnelse för brudparet. jag tror att det är viktigt att lyfta fram dessa minnen, från bröllopsdagen. Precis som du skriver ang. förhoppningar, längtan och kärlek. Äktenskapet kan annars bli så slentrianmässigt. Och tack ska du ha! Vädret är inte fint men det ska bli en god middag ikväll.

Madicken sa...

Tack för att du delade med dig av det fina! Ha en riktigt skön midsommar!

Evas blogg sa...

Madicken: Tack! Minnet bara kom, när jag satt här i morse. Kände verkligen att jag ville dela det mer er. En skön helg önskar jag även dig. Ska du arbeta?

Evas blogg sa...

Madicken: Såg nu att du är ledig mids.afton. ha det så fint!

Blyger sa...

Grattis!

Hälsa maken med!

Evas blogg sa...

Blyger: Tack! Ska göra det.

Bloggblad sa...

Ser du, nu kom jag direkt från nyligen.se... tjat hjälper!

Så vackert skrivet! Och jag håller med om alltihop trots att jag varit gift 10 år och 4 månader längre.

Evas blogg sa...

Bloggblad: ;-)! Härligt! Ni har alltså varit gifta i 32 år - underbart!!

Inkan sa...

Gratulerar på dagen. Jag beundrar alla dem som lyckats hålla ihop och fortsätta leva tillsammans.

Själv har jag misslyckats.

men Glad Midsommar önskar jag dig!

Evas blogg sa...

Inkan: Tack snälla! Se det inte som ett misslyckande, se det mer som om något som bara inte fungerade. En fin midsommar önskar jag även dig!

Gunnel sa...

Grattis till bröllopsdagen. Vi var ett år tidigare än er :O)

Vill önska dig en riktigt GLAD MIDSOMMAR

Evas blogg sa...

Gunnel: Samma dag? I så fall vill jag gratulera! En fin midsommar till dig också!!

Lena sa...

GRATTIS GRATTIS
Det är så fantastiskt att "hitta rätt" och få alla dessa år tillsammans - säger en som alltid, tidigare, hoppat i fel tunna! Men, jag utgår ifrån att NU är det rätt och NU ska vi leva lyckliga återstoden av våra år, ca 35 kanske, tillsammans!
Sommarhälsning från Boden.
/Lena

Evas blogg sa...

Lena: tack snälla! Hoppas ni får många fina år tillsammans!! Och ha det så fint i midsommarBoden!

Hannele sa...

Grattis till bröllopsdagen, inget fel på egna intressen... Ha en riktigt mysig midsommarhelg.

Evas blogg sa...

Hannele: Tack!! Nej, egna intressen tror jag kan vara en förutsättning för att äktenskapet ska funka. Ha det så fint själv!

Hannele sa...

(Vi har vår 24:e bröllopsdag nästa vecka :)

Evas blogg sa...

Hannele: Så ni är två år före?! Grattis i förskott!

Ingela sa...

Glad midsommar och GRATTIS till alla som valde rätt redan första gången! Blir så giftsugen när jag läser ditt fina inlägg...

Evas blogg sa...

Ingela: Tack detsamma till dig! Ja det kändes bra att gifta sig. Men det är inte så ofta jag tänker på den dagen, skönt att göra det ibland! Du får väl fria!!!

Det Mörka Hotet sa...

Glad Midsommar!

Tror ni får bättre väder än vad vi har här i söder: rätt åt er - kram!


Samuel

Anonym sa...

Grattis till er båda. Inöd och lust
heter det och det är verkligen så sant i nöd inte lltid så lätt men i lust så enkelt. Trevlig midsommar kram pimpim

Evas blogg sa...

Samuel: Tack detsamma!! Ja vi kanske vår det ;-). Fast det ser inte så vidare ut, mulet och tolv grader. Vi ligger väl på gränsen som vanligt, gränsen mellan sol eller inte. Ha en fin helg!! Med eller utan sill och nubbe. Här blir det bara sill.

Pimpim: Ja, det är i nöden man verkligen prövas. Det går men det är inte alltid så lätt. Önskar även dig en fin helg!!

en liten tant sa...

Varma gratulationer!

Så fint skrivet om ett fint minne och klokt om äktenskapet, nöd och lust. Lustfyllda dagar går av sig självt men i nöden, ja det är väl då om någonsin äktenskapet verkligen fyller en viktig funktion? Att vara två i nöden är paradoxalt nog en sorts bild av lycka, tycker jag. Se'n finns det förstås dagar av nöd i själva relationen och det är då det blir riktigt slitsamt men samtidigt är det jobb som måste göras för att allt det andra ska finnas där.

Gunnel sa...

Nej..inte samma dag. Det var den 12 maj

Elisabet sa...

Ååå, så rörd jag blev!!

Vi var gifta i ...27 år och tillsammans i 34.
Mitt ex såg det som om vi kastade allt på soptippen när jag valde att hoppa av skutan .., nu är det annorlunda.
Nu kan vi båda se det som en bra tid tillsammans .., och det är viktigt för den själsliga friden, tror jag.

Grattis till dig och guuuuben.

AMber sa...

Grattis!

Du har skrivit en rörande och levande text. Mmmm!

qi sa...

Grattis Eva!

Vonkis sa...

Grattis i efterskott och tack för att vi fick ta del av er dag så här 22 år senare.

Evas blogg sa...

En liten tant: Tack! Ja precis, om inte nöden fanns då kunde vi inte heller känna lust. Dessa två paradoxer som på något vis skapar balans.

Gunnel: OK.

Elisabet: Tack! 34 år, det är lång tid det! Ja det kanske kan kännas jobbigt i början men vilken tur att ni kan vara vänner nu och ändå se det fina i det ni hade tillsammans.

Amber, Qi och Vonkis: Tack ska ni ha!!