tisdag, april 12, 2016

Frukostvanor


Våra smoothies som jag gör kvällen innan.


Jag tar min morgonsmoothie på stående fot varje dag. Snabbt ska det går för hunden vill ut. Vi går morgonpromenaden och därefter väntar kaffe och en smörgås för mig. Ungefär så ser mina frukostvanor ut.

Jag är ingen morgonmänniska, det är som om inget riktigt fungerar då. Det gäller även matintaget, det är svårt att äta. Sedan ett år tillbaka gör jag två smoothies varje kväll (en till maken också). De innehåller mängder med nyttiga saker:  svartvinbär, blåbär, avocado, kokosmjölk, färsk ingefära, nässelpulver, tranbärspulver, en pressad apelsin och lite honung. Den är mättande och god.

När jag var liten åt vi alltid gröt till frukost. Havregrynsgröt, kornmjölsgröt (gillades inte), grahamsgröt och mannagrynsgröt någon enstaka gång. Jag var morgontrött även då men gröten skulle ätas för att orka med skolan fram till lunch. Den var lättuggad, så att säga, så den gick ner. Jag minns min kompis frukostar som något helt märkligt. Jag hämtade henne varje morgon och ibland satt hon fortfarande och åt frukost. Jag minns hur hon kunde sitta och gnaga på en kall fläskkotlett. Va? Till frukost? Det var, för mig, helt obegripligt. Riktig mat till frukost!

Jag har fortfarande svårt för hotellbufféernas bacon och prinskorvar, tror aldrig att jag tagit av det utbudet. När vi var i Skottland serverades det frukost vid bordet, på ett ställe kunde man välja gröt (osaltad havregrynsgröt) men annars  var det bräckt skinka och ägg som gällde. Inte den optimala frukosten för mig.

Hur ser dina frukostvanor ut? Riktig mat eller mer frukostbetonad sådan? Eller är du en som måste tvinga i dig frukost?

Sedan jag började med mina drickfrukostar fungerar det riktigt bra och det är jag glad över. Det sägs ju att frukosten är dagens viktigaste mål.

9 kommentarer:

Karin Härjegård sa...

Jag är också en smoothiemänniska, men riktigt så nyttiga som dina är de inte. Nu blev jag inspirerad. Tack!

Hajan sa...

Hej lilla EWA , jag är jättehungrig på morgonen. Äter även ibland när jag är uppe på natten, brukar gå en värkrunda vid tretiden
Då kan jag värma mig en skvätt kaffe mycket gott.
Sen klockan 06.30 - 07,00 då bliver det havregrynsgröt.
Sen dusch och klädsel, uppe på det bliver det nybryggt kaffe.
Det kan variera, ibland bara kaffe och en leverpastej smörgås..
Alla har vi våra ovanor eller hur.
Man skall trivas själ, med sina vanor eller ovanor.

Bloggblad sa...

Kiwi och melon den förra i klyftor, den senare tärnad i filen. Hemgjord müsli med favoritjox. Och så två digestivekex till kaffet. Alltid samma. Bara olika sorters melon. Någon gång en banan mosad i filen. Ja, och så ingefärsshoten, förstås!

Jag äter sakta och länge och läser lokaltidningen. Måste jag iväg tidigt, då går jag upp extra tidigt för att kunna äta sakta. Jag älskar frukosten! Nån gång i England har jag prövat ägg och bacon och korv, inget för mig, men faktiskt stod man sig ju en hel dag på det!

När jag bor på hotell brukar jag lyxa till det med en halv fralla med färskost och marmelad...

Evas blogg sa...

Karin: Visst är det enkelt med en smoothie. God, nyttig och lättdrucken :) Fint att du blev inspirerad.

Hajan: ja tänk så olika vi människor är. Och det viktigaste är just att trivas med hurdan man är.

Bloggblad: Jag ser att du är en frukostmänniska, fint så. Nej Engelska frukostar är inte heller min grej. För bastant. Äter du aldrig mjukt bröd?

mossfolk sa...

Jag kan inte komma igång utan frukost och måste ha den skapligt tidigt. Brunch är alltså inte min grej ;) Däremot är jag hemskt enkelspårig och skulle aldrig få i mig bacon eller korv sådär på morgonen. Alltid två mackor, dock med varierande pålägg. Och en kopp te med lite mjölk i. Alldeles oavsett om jag är hemma eller på hotell (på hotell kan jag dock lyxa till det med någon melonbit också ;)).

Evas blogg sa...

Mossfolk: Så du passar inte på att äta mycket när du bor på hotell? Det gör inte jag heller, tycker det är lite synd när det finns så mycket gott att välja på.

Vonkis sa...

Mina frukostvanor har verkligen varierat över tid. Jag har alltid haft ganska svårt att äta frukost om det är för tidigt och om jag inte bor på hotell, då kan jag äta hur mycket som helst :-)

En period åt jag havregrynsgröt. Ofta rev jag ner ett äpple och kryddade med lite kardemumma och kanel. Nu för tiden blir det endera blåbärssoppa och en macka eller en grön smoothie (grönkål, äpple, äpplejuice, mynta, ingefära och kokosmjölk). Jag gör sådana ibland och lägger i frysen (i Brämhultsflaskor), ids aldrig göra någon på morgonen.

Evas blogg sa...

Vonkis: Den där gröna smoothien lät mycket god. Tror jag ska testa. tror du man kan göra den kvällen innan?

Vonkis sa...

Det kan man säkert göra. Jag brukar frysa in den och ta fram den för att tina kvällen innan. Kom på att jag ju brukar ha i lite lime också :-)