torsdag, mars 03, 2016

Tandläkare och barnafödsel

Tidigt tandläkarbesök och jag satt där och våndades. Hur ska jag ha råd med detta? Jag har sällan hål i mina tänder däremot så pressar jag sönder dem nattetid, trots bettskena.

Samma sak denna gång, en sönderpressad tand. Kostnaden för undersökning och lagning av tand, 2 700 kronor. Tack och lov får jag delbetala det under tre tillfällen.

Jag förvånas varje gång över dessa kostnader. Jag förstår att tandläkarna behöver få in pengar, det kostar mycket med personal, utrustning och höga lokalhyror. Men varför är inte tandvårdskostnaderna subventionerade mer än vad de är? Tänderna tillhör ju våra kroppar och det mest logiska vore att priset skulle vara likvärdigt med det pris vi betalar hos läkaren. Okej att privata aktörer kan ta mer betalt men som det ser ut är folktandvården lika dyra som de privata.

Nu löser det sig för mig men hur går det för alla som inte har råd att betala? Hur får de ekonomisk hjälp?

För övrigt har det fötts en liten prins i vårt land, så glädjande för hans föräldrar och övrig familj. Men varför denna smått hysteriska  mediabevakning av en födelse. För övrigt så hade modern, vår kronprinsessa, samma förlossningsläkare som jag hade en gång i tiden. "Tänk att han fortfarande arbetar", blev min tanke när jag såg honom under presskonferensen. Det var ju 28 år sedan jag senast födde barn.

Ute snöar det just nu och bedövningen i min mun börjar äntligen släppa.

#blogg100, dag tre.

6 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Håller verkligen med! kroppsdel som kroppsdel, klart tandläkare borde vara som läkarbesök. Samma betalning. Det är många idag som inte har råd att gå till tandläkare - och folktandvården är ju också jättedyr!

Så roligt med din och Victorias förlossningsläkare - du födde helt säkert också en prins eller prinsessa men rubrikerna blev mindre. Jag tycker mediabevakningen är pinsamt tramsig.

Kul att du bloggar Blogg100

Evas blogg sa...

Eva: Nej det är ingen större skillnad på folktandvården och privata tandläkare. Jag förstår inte varför tänderna ska vara en annan kostnad än den övriga kroppen, helt ologiskt.

Ja jag födde en prinsessa utan mediabevakning.

mossfolk sa...

Och jag tycker att det är toppen med prinsfödsel och rapporteringen i media. Äntligen lite positiva nyheter, både i tidningar och som delningar på fb. Härlig kontrast till våld, rasism, krig och alla andra otäckheter som annars dominerar nyhetsflödena!

Och ja, tandläkarbesök är ruggigt dyrt. Det måste vara många som faktiskt inte har råd...

Granne med potatisodlaren sa...

Ja! Tänderna borde vara en del av kroppen i sjukvården. I Franrike var det så. Jag kommer inte iväg till tandläkaren för min duktiga Ulla har gått i pension. Måste hitta en ny.

Ja, bevakningen av Oskarpojkens födsel är verkligen bisarr. Jag som nostalgiskt tänker på när vår prinsessa föddes för 25 år sen kan inte begripa hur reportrarna tänker.

Hajan sa...

Håller med dig, det är inte klokt, vad de kan ta betalt för både
det ena och andra.

jag vet att något måste göras snart, många gamla bryggor vi får se
än så länge håller det

Evas blogg sa...

Mossfolk: Jag är inte särskilt intresserad av vår kungafamilj och jag tycker det blir så otroligt överdrivet med alla denna mediabevakning. Men vi tycker ju olika och det är helt okej. Ja jag tror att många drar sig för att besöka tandläkare just för att det är så dyrt. Men har man tandvärk är man ju så illa tvungen.

Granne med..: oj vad jobbigt när ens tandläkare slutar, i alla fall om man har en som man trivs med. Jag bävar för den dagen, jag är så otroligt fjantig som patient. Visst blir det alldeles ofantligt stort att ett litet barn har fötts. Visst, det är jättekul men jisses vad det ska rapporteras i minsta detalj.

Hajan: Jobbigt när det är stora saker som ska göras. Både kostsamt och tröttsamt.