torsdag, juli 16, 2015

En trädgård växer fram

Det är nu elva år sedan vi flyttade vårt lilla härbre, från den gård vi bodde på till den gamla betesmarken där huset står idag. Första sommaren var ganska jobbig. Någon trädgård hade vi inte, vi försökte klippa den gamla betesmarken så det till sist skulle bli en gräsmatta. Härbret byggdes ut och vi la all fokus på det. Några perenner hade jag tagit med från vår gamla trädgård. De stod i trälådor i väntan på sina rabatter.

Elva år, det är egentligen inte en sån lång tid. Jag tycker att vi har fått en vacker trädgård på så kort tid. Naturgräsmatta, från det gamla betet. Perenner som vi tog med oss och sådana jag fått skott av. Några växter har vi fått i present. Maken har gjort lådor där vi sår våra grönsaker, ett potatisland har vi också, några vinbärsbuskar har vi köpt .Vi har inte många rabatter och vill inte heller ha det. Trädgården ska vara lätt att sköta.

Här följer några bilder på vår lilla trädgård:
Olvon, dessa underbara blommor. I grannens vildvuxna trädgård fick vi gräva upp två små plantor. I fjol blommade de för första gången.
Denna buske fick vi som ett pyttelitet skott, vi har fem liknande buskar. Nu har de växt sig riktigt stora och i år är det första året som de blommar.
För elva år sedan fanns här bara gammal betesmark och ett stort stenröse. Den lilla stugan är en gammal barack som flyttades från en fjällby hit till skogsbrynet.
Det mesta som vi har i vår trädgård är gamla saker. Ett av undantagen är denna lilla kanna som jag hittade i en butiks fyndlåda, 10 kronor kostade den. Den får stå på ett av våra bord hela sommaren. Jag fyller den med säsongens blommor.

Aroniaträdet, som blommar just nu, fick jag av barnen i födelsedagspresent ett år. En sådan buske fick jag av svärföräldrarna ifjol. Nyttiga, om än ganska beska bär.

"Brandliljan" fick följa med i vår flytt.
 
Gärdsgården är ny för i år. Bakom den en buske som vi fick skott av. Till höger om den en sälg som vi grävde upp i skogen som liten planta.
Grillen var det första maken byggde, med hjälp av vår yngsta. Vi behövde ha något att laga maten på innan vi hade ett kök. Grillen används fortfarande och fungerar hur bra som helst. Det lilla bordet köpte jag på loppis för 40 kronor, egentligen ett inomhusbord men med utomhusfärg fungerar det bra att ha ute. Vi satte några krokar på ena sidan, att ha grillredskapen hängande på.Fortsättning följer...... 

9 kommentarer:

gunnar i vaplan sa...

Den översta blomman, den vita, det är Skogsolvon.

mossfolk sa...

Vilket paradis! Det ser ju alldeles underbart ut!
När vi flyttade till huset ville jag fixa allting bums och på en gång. Jag har undan för undan insett att det får fixas lite undan för undan. Inte minst trädgården som är full av projekt och eventuellt alltid kommer att så vara :)

Evas blogg sa...

Gunnar: Du är uppmärksam du! Och helt rätt, jag hade skrivit fel men nu är det åtgärdat.

Mossfolk: Ja det är underbart. Här trivs jag verkligen. Ja det tar tid att få i ordning. Man måste ha tålamod, vilket jag inte hade i början. Men man lär sig med åren :)

Hajan sa...

Det var det finaste på länge. Vilken underbar berättelse om Ert liv
norr över. Så underbart ni har ju börjat från noll nästan, vilket jättefint projekt. Jag har bläddrat fram och tillbaka på dina bilder,
tycker Ni varit jätteduktiga , men en sak törs jag fråga, ingen bild
på Er fina hund, hoppas den lever.
Lycka till med Ert arbete och jag väntar på fortsättningen.
tidig morgon kram från Hajan.

har en sådan där vaknatt, som gamla tanter har ibland

Elisabet. sa...

Ja, ni har så himla fint på gården .., det skulle du för övrigt ha var du än bodde, Eva. Grillen är ju perfekt!

Evas blogg sa...

Hajan: Tack ska du ha! Jodå, vår hund lever och mår alldeles utmärkt. Han får vara med i bild så småningom. Vaknätter är aldrig roliga. Ha det så fint.

Elisabet: Nämen tack snälla du för de orden! Ja visst är den! Den funkar bra fortfarande.

Alice Ekman sa...

Herregud vilken fin trädgård och hus, det finaste jag sett! Blev helt stum :) Riktigt bra jobbat!!

http://doersmagazine.se/ - nätmagasin om idéer, företagande och livsstilar

Madelein Larsson Wollnik sa...

Superfint! Jag passerade Jämtland häromdagen när vi semestrade i Övik. Maken hade ärende till Jämtland. Vi stannade till i Lilla Hammarstrand och besökte Döda Fallet.

/retrorganic.com

Evas blogg sa...

Alice: Tack snälla för dina fina ord!

Madelein: Tack! Döda fallet är en speciell plats.