lördag, juli 18, 2015

En fortsättning på hur vår jämtländska trädgård har vuxit fram


Som insynsskydd planterade vi för några år sedan två Jasminbuskar. De har vuxit sig stora nu och doftar fantastiskt när de blommar. Baljan med timjan i var badbalja till mig och min bror när vi var små. Allt gammalt går att ta tillvara på. Det är något som är genomgående både i trädgården och i vår stuga.
 
Två rabatter har vi anlagt, allt som allt. Den ena är framför huset, här har vi bara växter som vi fått små plantor av. Inget av detta är köpt. Och som det växer! Den har blivit precis som vi vill ha den, så fylld av växter så inte ogräset ska orka sig upp. Nu gör det ju det ändå men syns inte. Jag är ingen som älskar att rensa ogräs, låter det gärna bli lite vildvuxet.

Ljuslyktor behövs när kvällarna blir mörka och vi sitter utomhus. De gamla flaskorna är fynd från ett "skrotupplag" mitt i skogen.
Vi odlar i liten skala. Sockerärtor, dill, sallad, morötter, lök och potatis. Så där så vi kan gå ut och plocka ihop till en augustimiddag.
I en av odlingslådorna sår jag alltid sommarblommor. Det är så härligt att kunna plocka buketter till sig själv eller andra. I år får blommorna samsas med tre grönkålsplantor.

Vi köpte armeringsjärn och satte runt altanen, kring det växer nu en rosenbuske och humle. Humlen är jag inte så överförtjust i, då den växer som ogräs. Men nu är vi två om trädgården och den andre hälften älskar denna växt.
 
Gamla stenrösen kan vara en guldgruva för oss som tycker om gamla saker. Jag har hittat en hel del på stenrösen i skogen kring vår stuga. Den här rostiga hinken tycker jag är så vacker, antagligen en hink som man hade till att ta upp vatten ur en brunn.

 

3 kommentarer:

Hajan sa...

Så vackert i Er trädgård. Så snyggt målat huset var också.
Jag älskar humle, det kan bli som en Berså, hos tösen min blev det tilman mer på dem som en park.
l och med
som ett tak av det. Nu är det borttaget, för nu har det riktigt tak på sin Altan.
Lilla Ewa vad du och din man måste ha jobbat, bra foton tager du med.
När jag såg växtligheten i rabatten vid ett fönster, tänkte jag det är ju så
det skall vara. Det finns ju ansade trädgårdar också, men då tänker

Hajan sa...

Ha ha jag skulle skriva då tänker man mer som på en stadspark.
Lycka till med allt omkring Er

kram från Hajan

Evas blogg sa...

Tack snälla Hajan för dina ord!