måndag, december 22, 2014

 
Idol, ett ord som ursprungligen användes om gudabilder. Ordet kommer från grekiskans eidolon, bild. Jag har haft många idoler genom åren som gått. Den idoldyrkan jag kunde känna som ung har förändrats till en mer subtil variant. En slags glädje över att tycka om någon annans uttryck så mycket att man blir alldeles varm inombords.
 
Just den känslan har jag inför Sarah Dawn Finer. Det har jag haft sedan jag första gången såg och lyssnade till henne på Melodifestivalen där hon sjöng "I remember love". Det slog an en ton i mig, jag vet egentligen inte vad. Hennes röst trängde in i mig och släppte inte taget, den stannade kvar. Den finns där fortfarande. För mig har hon ett sådant genuint uttryck, både när det gäller hennes person som hennes musik.
 
I mars såg jag henne i musikalen "Cabaret", en fantastisk föreställning som berörde mig djupt. I fredags kväll satt jag på första raden i konsertsalen i Östersund och lyssnade till henne och hennes band under konserten "Vinterland". En magisk stund och en helt underbar inledning på julen. När hon beskrev sin känsla för julen så väcktes det något i mig, just det där att man måste inte vara glad vid jul. Vi människor har en benägenhet att trissa upp denna högtid till bristningsgränsen. Ibland har jag varit helt utmattad vid denna tid på året och julens "måsten" har känts oöverstigliga. Tack och lov finns inte så många måsten kvar, i alla fall inte i min värld. Det enda jag önskar inför denna helg är att få träffa mina närmsta och umgås med dem. Inget stort. Inget märkvärdigt. Bara ett lugn. Jag tror att vi alla behöver några lugna dagar i den kaotiska tillvaro vi lever i. Och just detta lugn det infann sig i år under konserten med en av mina idoler. Tack Sarah!
 

3 kommentarer:

Hajan sa...

Håller med dig hon är verkligen duktig, och har en fin röst.
Men väntar bara på en lite gladare
visa eller musikstycke.
Men hon är bra.
Ha nu en jättefin jul, ditt inlägg var verkligen intressant att läsa-
God Jul lilla Ewa

Andra året i Hjo sa...

Hon sjunger bra, Dawn Finer. Men idol för mig, nja. Det vore väl skönt om julen inte hade så många måsten. Men det har den ju dessvärre. Man får försöka njuta ändå. En del saker måste man ju faktiskt ställa upp på, säger jag till mig själv. Annars bleve det en dålig jul.
God fortsättning!

Evas blogg sa...

Hajan: Tack detsamma, så här i efterskott.

Andra året i Hjo: Ja vissa måsten är lugnast om man gör, i alla fall under denna högtid. Tack detsamma!