fredag, april 30, 2010

Valborgsmässoafton


Jag har ingen stark relation till denna afton. Den går nästan obemärkt förbi. När vi bodde på landet fanns bybrasan strax intill vår gård. Barnen var små och de tyckte om att leka med sina kompisar vid brasan. Jag satt oftast inne med vår hund, som var skotträdd och skakade sig igenom kvällen. Jag minns min egen barndoms valborgsmässoaftnar, då hela kvarteret samlades vid brasan. Min pappa, som jobbade på I5, hade smällare som inte gick av för hackor. Jag tyckte det var läskigt med allt smällande men gillade brasan och sången. Nu för tiden går aftonen mest obemärkt förbi. Det blir en lugn kväll här hemma. Hur firar Du denna afton?

13 kommentarer:

Madicken sa...

En lugn kväll ute i det vilda blir det här.
:)

S o F sa...

En helt vanlig kväll och helg för vår del.

Vi har minimalt med traditionsfirande över huvudtaget numera.

Önskar dig en fin Helg!

eva sa...

Firar med att åka runt o kolla på ungar. Det kan aldrig va nog med vuxna ute som kan hjälpa till om det går överstyr.
Men det blir med bil i år - hojen står fortfarande kvar under tak.

Glad Valborg ändå - även om du inte firar den!

Kram!

Bloggblad sa...

Traditionsenligt med pytteliten brasa(brandrisk, fast säkert inte ikväll när det duggar) och "gosskör" (nej, jag är inte ironisk, jag är positiv... :) De har i alla fall varit gossar en gång!)

Jag älskar valborgsmässoafton mer än midsommar och nyår. Det är vårkänslor i röklukten - och knoppar på gång, och jag minns alla svärmerier jag haft vid valborgsmässoeldar. Nu är ju inte gubben och jag precis nyförälskade, men det är mysigt ändå. En kravlös högtid.

Amber sa...

Det blev middag hos goda vänner vandring till brasan. Med alla barnen tog det nästan en halv timme, så en grät hela vägen hem. Brasan var flyttad i år, så den låg på en gammal del av en golfbana, med skogen på höjderna runt omkring - jag tyckte det var vackert i duggregnet.

Jag är väl så där lagom intresserad av att gå till majbrasan - bara massor av människor, precis som jag har det hela dagarna. Förra året, när jag inte hade sonen hos mig, gick jag inte alls.

Evas blogg sa...

Madicken: Låter skönt!

SoF: Som här då, denna kväll. Tack detsamma!

eva: Tack ska du ha! Fast vädret var inget vidare igår, kanske en lugn kväll på stan. Eller?

Bloggblad: Härligt med gosskör! Ja visst är det ett fint välkomnande av våren. Även om jag inte firar så är det ändå ett slags avstamp mot en ny årstid.

Amber: Ja när barnen är små blir det något annat, då får man ibland hänga med på sånt som man egentligen gärna kan avstå från. Nu när våra är utflugna gör vi precis som vi vill, även om det kan kännas lite tråkigt ibland. Aldrig blir man nöjd :)

Polargrevinnan sa...

Valborgsmässoafton är över och som vanligt har vi ätit en god middag med vänner för att sedan ge oss ut och lyssna på fin körsång.
En stor brasa brinner sedan friskt och efter en stund bär det hemåt och då har vänkretsen ökat med 2 personer. En irish coffee och vi skiljs åt och vi konstaterar att det är en trevlig tradition vi har.
Vi kan vara 6-10 personer och vi har känt varandra i många år. Det gick livligare till när vi hade alla barnen med, ibland blev jag orolig att mina pojkar skulle bli pyromaner, de älskade den där brasan.
Ja, så här var vår valborg.
Ha det så bra
Kram Viola

Evas blogg sa...

Viola: Låter som en trevlig tradition. Och att ni fortsätter träffas även fast barnen har vuxit upp. Våra vänner har spridits med vinden sedan barnen blev stora. Kan även ha att göra med att vi flyttade från landet och numera bor i stan.

Elisabet sa...

Utan tv .. i vardagsrummet .. sittandes tillsammans med Leina .., god mat .., rabarberpaj med vaniljvisp .., gott vin.

cruella sa...

Vi har inga särskilda traditioner i vår familj - i Stockholms innerstad blir det färre och färre brasor och när ungarna var små kändes det alltid motigt att leta sig ut så sent... Men det brukar alltid bli någon trevligtet. Något år Skansen, ett fint koloniområde på Lidingö några vårar, Vinterviken en bit utanför stan med champagneskål och gåslever ett år, ibland middag hos vänner.

I år gick jag och dottern med kompis till Mariaberget i duggregnet och tittade på brasan på Riddarholmen tvärsöver vattnet. Vi såg Skansens bål genom de blågrå dimmorna också, väldigt stämningsfullt.

Sedan hade vi stor lunch för vänner på 1 maj:-)

Evas blogg sa...

Elisabet: Lät fint det!

Cruella: Undrar varför det blir färre brasor? Låter som en fin helg, ja inte bara denna utan de tidigare också!

cruella sa...

Jag tror det är för att det blir fler regler kring eldning och beredskap. Oftast är det ju ideella föreningar av olika slag som håller i arrangemangen, tror ansvaret och tillstånd etc upplevs som betungande. Eldsjälar som lägger av är en annan förklaring.

Evas blogg sa...

Cruella: Ja det är svårt när eldsjälar slutar. Då blir det ibland ingenting mer.