tisdag, mars 09, 2010

För oss som har svårt att äta frukost

Jag kommer inte med något revolutionerande när jag skriver om smoothies. De har funnits länge, av varierande innehåll och smaker.

  1. Men jag har kommit på att de är en perfekt start på dagen. Det finns säkert fler än jag som kommit på det. Och visst är det fiffigt? För alla oss som har svårt att äta på morgonen är en smoothie det perfekta alternativet. Man "står sig" länge och behöver äta så mycket mer förrän till lunch.

Hur ser din frukost ut?

23 kommentarer:

S o F sa...

Mmmmm, ser gott ut Eva!

Hoppas att du "där uppe" har lika underbart soliga dagar som vi har, här nere i Västergötland!

Cecilia N sa...

Min frukost har sett likadan ut sen mellanstadiet eller nåt: en tallrik rågflingsgröt. Några år senare fylles den på med en kopp kaffe.

Ett tag fanns det två mackor till kaffet, men de rationaliserades bort igen.

Nu är det nästan fem timmar sen jag åt frukost och lunchlängtan har inte gripit mig än.

Annika sa...

Smoothies är jättebra! Och man gör dem precis så nyttiga man själv vill.
Jag äter yogurt med nedskuren frukt varenda dag. Och dricker te...

Evas värld sa...

Just det! Min Jämtlandssvägerska Gunnel gör fantastiska smoothies när jag är på besök och jag bestämmer mig för att det vill jag ha. Sen glömmer jag det. Bra att du påminner mig! Det är så gott!

carina@pocolococreativo sa...

Jag kör naturell yogurt som jag blandar färsk frukt i, jag köper på morgonen av fruktsäljarna som går på gatorna.
Eller så kör jag frukten i mixen, och det blir en smothie!
KAFFE. KAFFE. KAFFE. Naturligtvis.

Evas blogg sa...

SoF: Det är gott :) Tack men här är det lite upp och ner med vädret just nu.

Cecilia: Gröt är en bra start på dagen. Men jag har lite svårt för att äta gröt, tyvärr.

Annika: Ja det finns en mängd variationer. Jag gör lika som du, yogurt och frukt.

Eva: Ja visst är det! Och enkelt att göra. Och det är bara att ta lite av varje att sätta till.

Carina: Färsk frukt låter helt underbart. Då blir det ju ännu bättre! Ja kaffe glömde jag, det är ett måste.

Madicken sa...

En gång i veckan gör jag iordning en stor frukostpannkaka av ägg, philadelphiaost, grädde, kokosflingor, vaniljpulver, kanel. Detta mixas och hälls i stekpannan. När den börjar stelna åker det i en stor näve blåbär. En bit av denna pannkaka och en liten bit fläsk på morgonen och jag står mig till middagen. Tar bara en näve nötter eller lite ost till fikat på jobbet.

Evas blogg sa...

Madicken: Men oj vad det lät gott!! Hur mycket tar du av varje ingrediens? Så du behöver ingen lunch efter den frukosten?

mossfolk sa...

Oj, alla tycks äta så avancerade frukostar att jag knappt törs skriva att här är det te och macka som gäller. Oftast tekakor eftersom de är enkla och smidiga att baka och "portionsförpacka". Föga orginellt... Men gott :)

Evas blogg sa...

Mossfolk: Klart du ska skriva det! Vi är olika vi människor och för min egen del så tycker jag det är synd att jag har svårt att äta på morgonen. Jag gillar också tekakor, fast inte direkt från morgonen :)

Christina sa...

Det ser jättesmarrigt ut, själv bälgar jag i mig två Mumin-muggar kaffe det första jag gör.

Madicken sa...

Jag ska skriva receptet på bloggen så får du se..

Evas blogg sa...

Christina: Mmm - gott är det :) Och sen blir det kaffe även här.

Madicken: Jättebra!

Madicken sa...

Nu har jag skrivit.
:)

Elisabet sa...

Frukost på pensionatet ser ut som följer: 1 kokt ägg (från bondens höns .., underbara stora ägg!), 1 liten tallrik naturell youghurt med mysli, russin och valnötter, 1 glas juice och 1 rostad macka med cheddarost och pl.marm.

När jag är i Ystad äter jag ingen frukost. Den tar vi på jobbet halv 9 och då är det kaffe och macka som gäller.

Evas blogg sa...

Madicken: Tack!

Elisabet: Vilken redig frukost! Ja i somras gjorde jag en sådan när jag hade finbesök från Skåne/Halland. Visste ju att ni är frukostmänniskor. Och då kunde även jag äta. Beror kanske på vilka man äter med :) Jag äter ju alltid frukost ensam.

ab sa...

Helst skulle jag vilja äta engelsk frukost med prinskorv, ägg, stekta tomater och champinjoner, rostat bröd och ost och sylt och te - men det är stört omöjligt! Det blir mitt homeopatkaffe (nästan inget kaffepulver i) och en hård smörgås eller två. Och pressad grapefrukt.

Men smoothie verkar vara en bra idé!

Evas blogg sa...

ab: Ja det låter gott men det är även en omöjlighet för mig. Hotellfrukostarna är ju sådana. När jag sitter där och ser människor äta sina bastanta frukostar önskar jag att även jag kunde det. Homeopatkaffe visste jag inte fanns. Smakar det kaffe?

cruella sa...

Det är olika, jag ser förundrat på människor som äter samma frukost år ut och år in - jag menar, tänk om ens lunch eller middag skulle vara samma jämt? (Det gör den i och för sig i stora delar av världen.)

Min frukost kan vara en tallrik havregrynsgröt med lingonsylt och så ett kokt ägg. Bara gröt står jag mig inte alls på, högst en timme innan det börjar kurra.

Ibland gör jag ett jättelass med mackor, t.ex. knaprigt knäckebröd med god lagrad ost och gurka eller paprika, rågbröd med ordentligt rökt skinka och fransk senap eller leverpastej och riktig saltgurka:-)

Alltid kaffe, två baljor med mjölk och en kaneldoft över.

Men nu har jag upphört med bröd, pasta och annat som jag skulle kunna leva på så nu är det smoothie som gäller. Yoghurt, en banan, ibland bär, en skvätt juice (apelsin, grapefrukt eller blodapelsin), en släng solrosfrön och ibland hassel- eller valnötter. Avocado är närande och gott att ha i också.

Ibland blir det amerikanska pannkakor eller äggröra med bacon, grillade tomater och stekta champinjoner. Fast det är förstås mest på helgen. Då kan det blir scones också, om ingen orkat köpa bröd.

Kanske vore enklare med en stående tallrik gröt:-)

Evas blogg sa...

Cruella: Ja det har du rätt i! Vi varierar våra måltider men frukosten ser likadan ut. Intressant. Ja ägg har en bra förmåga att hålla en mätt länge. Och gott är det också. Aocado i smothies har jag aldrig testat, inte heller nötter. Ska testa nästa gång. Och kaffet, det är svårt att avstå från. Fast smootihies tycker jag är enklare att fixa än gröt. Och enklare att "få ner" :)

Cecilia N sa...

:-X
Jag har en standardlunch också ...

Något litet varierar den sig, men den är åtminstone likadan veckovis.

cruella sa...

Veckovis säger du, Cecilia N, du menar att du äter samma lunch alla dagar i veckan och så nästa vecka kan det vara en annan variant?

I och för sig har jag ett par kvinns här på jobbet som äter fil och mysli till lunch vareviga dag. Jag doge!

Evas blogg sa...

Cecilia: Nyfiken på vad du äter rill lunch.

Cruella: Fil och musli till lunch - inget för mig.