fredag, februari 12, 2010

"Låt hjärtat va me"

Minns ni den "slagdängan" med Sten-Åke Cederhök? Ingen höjdarlåt direkt men den dök upp i mitt huvud nu när jag tänkte skriva om "Alla hjärtans dag". Jag är av den åsikten att det inte ska behövas en dag då man ska skicka varandra hjärthälsningar eller ge varandra blommor med hjärtan istoppade i buketten. Jag tycker att hjärtat skall vara med jämt, inte bara för att främja kommersen.

Och jag hoppas innerligen att högstadieskolan, där vår äldsta gick, har slutat med rosor den dagen. Eleverna gav dem de tyckte om en ros den dagen. De populäraste eleverna gick hem med famnen full, andra fick skamset smyga hem utan en enda ros.

Hjärtat klappar varje dag. Året om. Inte bara den 14/2.

Vad tycker du om "Alla hjärtans dag"? För eller emot?

15 kommentarer:

Evas värld sa...

Jag håller helt med dig, har ingen känsla alls för denna dag - ännu en av alla de dagar då vi ska övertygas om att det bästa sättet att visa kärlek är att köpa någonting. Att låta hjärtat vara med alla dagar i relationerna till andra som du säger - det är bra!

Elisabet sa...

Är det möjligt? Så urbota dumt! Ja, jag tänker på detta med rosorna i skolan.

Cecilia N sa...

Kommersiellt jippo. Slut. Tack för ordet.

Annika sa...

Jag känner mig kluven. Gillar inte tävlandet i att få mest "kärlek" och absolut inte i skolorna, men jag skickar gärna en liten hälsning till dem som står mig nära men befinner sig långt borta.

Evas blogg sa...

Eva: Ja det är i allra högsta grad en kommersiell dag. Visst är det bra att bli påmind om att vi ska bry oss om varandra men det tycker jag vi ska göra jämt.

Elisabet: Ja visst var det en korkad sak att göra?!

Cecilia: Kort och konsist :)

Annika: Ungefär som julkort då? En hälsning är alltid fint att få, även om det inte är någon speciell dag tycker jag.

Londongirl sa...

Håller med dig i vartenda ord du skriver!!
Mitt hjärta klappar varmt för mina nära och kära och mina medmänniskor året om....alla dagar. Inte behövs det en speciell dag för det inte.

Vonkis sa...

Är kluven till den men mest negativ ändå.

Och den där låten, den förknippar jag mest till reklamen till ett smör, så kan det gå.

Vonkis sa...

Är kluven till den men mest negativ ändå.

Och den där låten, den förknippar jag mest till reklamen till ett smör, så kan det gå.

Vonkis sa...

Oj.

Evas blogg sa...

Londongirl: Nej inte för att inhandla en mängd onödiga hjärtprylar i alla fall. En hjärta tycker jag ska finnas med för jämnan.

Vonkis: Hahaha....smör?!

Miriam sa...

Vi hade sånt där ros-system på gymnasiet. Det var inte alltid så roligt, när vissa hade hela famnen full av rosor från diverse mer eller mindre anonyma beundrare, och andra (som jag)inte fick nån alls...men samtidigt minns jag att jag redan som 17-åring tänkte att sånt är ju livet. Orättvist, hårt och grymt. Alla hjärtans dag uppenbarade liksom bara det som var verkligheten varje dag, och gnuggade in det en extra gång.

Men jag förstår att hela haussen med nallar och rosor kan kännas som ett sliskigt kommersiellt slag i ansiktet på den som känner sig/är ensam och oälskad.

Samtidigt finns det ju fördelar med Alla Hjärtans Dag - hela hysterin ger ju trots allt oss en påminnelse om vikten att tala om för dem vi tycker om att vi faktiskt gör det. Påminnelse och lite guldkant.

Annika sa...

Det där med rosorna på skolan är ju ångestladdat ju!!
Gillar det inte...
Annars tycker jag nog man gör rätt i Finland där man kallar dagen för vändagen.
Tycker v-dagen är för inriktad på par...
Måste vara skitjobbigt att vara singel en dag som igår. Så kännbart.

mossfolk sa...

Jag kan tycka att det är tråkigt att det har blivit till ett kommersiellt jippo. Å andra sidan beror det, precis som julen, på vad man gör det till.
Jag tycker att grundtanken med alla hjärtans dag är jättefin. Tänk alla människor som trampar på i den där grå vardagslunken samtidigt som timmarna blir till dagar och dagarna till år. Den här dagen påminner om att uppmärksamma dem man älskar. Ett kort, ett sms, ett telefonsamtal eller kanske en bukett blommor.
Visst vore det väl fantastiskt om alla kom ihåg att visa dem de älskar sin uppskattning vilken dag som helst. Men jag tror att alldeles för många glömmer det...

Beppan sa...

Gillar inte alls dessa kommersiella jippon. Dem kan jag vara utan.
Man ska bry sig om varandra varje dag året om tycker jag!
Hemskt det där med rosorna!

Evas blogg sa...

Miriam: Klok insikt från en 17-åring måste jag säga. Och visst, jag håller med dig om att påminnelse oh guldkant är av godo för oss människor. Jag blir ändå lite trött på allt jippo omkring det hela.

Annika: Fast jag ser inte denna dag som en dag relaterad till just par, jag ser den nog mer som en just en vändag. Fast det är min syn på dagen. Andra har sin.

Mossfolk: Ja en extra guldkantsdag, när man tänker på andra är aldrig fel. Men det är lite sorgligt att vi behöver vissa dagar för att minnas våra vänner.

Beppan: Ja det vore ju önskvärt.