lördag, februari 20, 2010

Hade glömt hur ont det gör

Tandvärk är en pina. Jag hade glömt hur det var men nu påminns jag ordentligt. Det bultar och molar och jag är totalt utmattad.

Något annat som också utmattar är vetskapen om hur dyrt detta kommer att bli. Något borde göras åt tandläkarkostnaderna. Tänderna tillhör vår kropp. Varför inte subventionera omkostnaderna på samma vis som med den övriga kroppen? Hur ska människor att ha råd? Jag vet att en rotfyllning med efterföljande fyllning går på ca 4 ooo kronor. I dagens läge är det ingen självklarhet att människor kan plocka fram denna summa ur sina gömmor. Sist jag var till tandläkaren frågade jag om det gick att delbetala och svaret blev nej. Jag undrade hur man då gör om inte pengarna finns. Då får man låna, blev svaret. Nu finns det ju många som inte får ta ett lån då deras inkomst är för låg. Vad händer då?

Jag tycker att dagens tandvård är förnedrande för många. Och tandvård behöver vi.

En molande tandvärk går inte över av sig själv, det är något som jag vet.

13 kommentarer:

Madicken sa...

Det är märkligt att inte tänderna räknas som en del av kroppen. Har bara rotfyllt en tand i mitt liv. När den sedan sprack något år senare och tandläkaren ville göra en dyyyyr krona så sa jag; ta bort den bara. Jag hade varken råd eller lust då och jag har klarat mig bra utan den kindtanden i många år

Rexxie sa...

När det gäller delbetalning är det nog upp till varje tandläkare att bestämma det själva. Min tandläkare t.ex har räntefria delbetalningar på 6 och 12 månader, och 24 månader där man får betala ränta.

När det gäller tandvårdsförsäkringens utformning kan man ju ha många synpunkter. För mig har det i alla fall funkat bra, mycket på grund av att jag "samlat ihop" massor av saker som behövde göras till en tolvmånadersperiod....

Annika sa...

Vård av kropp och själ subventioneras men inte vård av tänder. Jag förstår faktiskt inte logiken. Förklara gärna för mig den som kan!

gunnar i vaplan sa...

Hej Eva.
Kul att du läste ÖP om mina fåglar..
Du la ju ut länken på Elisabets blogg.
Nu är det dax för OS och Anja m fl igen -
onödigt spännande blir det.

Rexxie sa...

Annika:
Visst subventioneras tandvård! Från 3000:- med 50% och från 15000:- med 85%. Sen kan man ju alltid tycka att det är för lite...

Evas blogg sa...

Madicken: Jag har lust att dra bort min onda tand fast jag är samtidigt tveksam till det stora hålet som kommer att bli där.

Rexxie: Vilken juste tandläkare du har! Min går inte med på delbetalning. Samtidigt vill jag inte byta då jag tycker att hon är en mkt kompetent tandläkare. När det kommer plötsliga saker, som ex tandvärk då är man sällan förberedd. Pengarna ska ut och det är inte alltid som de finns.

Annika: Subventonerna finns men är alldeles för låga tycker jag.

Gunnar: Självklart ville jag föra den länken vidare! Jag gillade reportaget och är helt säker på Elisabet tycker det också :)

Evas blogg sa...

Gunnar: P.S tyvärr gick det inte så bra för Anja ikväll. Men nu börjar strax herrarnas skidor.

Elisabet sa...

Jag lider med dig!

Min tandläkare går alltid med på delbetalning och det är jag överlycklig för, även om jag inser att det för henne blir en klar nackdel .. hon har förstås också räkningar som ska betalas.

Somliga säger att ..."ja, men det gäller att sköta sina tänder, så får man inga hål!" men det håller inte.

Jag har tre barn och av dessa har två knappt haft ett enda litet hål, medan den tredje alltid har haft sååå sköra tänder!

Evas blogg sa...

Elisabet: Vilken snäll tandläkare du har! Nej det håller inte i alla lägen. Det handlar även om kostvanor och salivutsöndring. Och för min del, tandgnissling. Gamla fyllningar som rycker, en efter en.

eva sa...

Det är bullshit att bara skylla på kostvanor och egenvård. har man gamla fyllningar från början av 60talet kan jag garantera att det går sönder någon gång. Den preventiva tandvård jag mötte under 60 talet lydde: "borsta tänderna tre minuter".
Okej.
I hemmet fanns varken överflöd av godis eller fika. Det var tre mål mat om dan, punkt slut. Brorsan har aldrig haft ett hål, jag har alla tänder lagade, nästan. vi har haft samma livsvillkor.
Det är oförskämt att inte ha ett system där kunderna/patienterna får avbetala.
Sade Sur-Eva som vet.

Evas blogg sa...

Hej Sur-Eva:) Ja du vet ju en del om ämnet :) Men visst har det med saliven att göra också? Muntorrhet kan ju ge karies. Ja jag minns barnens kusin som var supernoga med tandborstningen, hon hade massor med hål i sina tänder. Hennes bror inte ett hål. Ja visst borde alla kunna erbjuda avbet. men jag vill ändå inte byta tandl.

cruella sa...

Logiken ligger helt enkelt i historien - tänder och tandvård var något man helt enkelt inte kunde så bra när vi började greja med vårt välfärdssystem på 60-talet. Att man tappade tänder och ersatte med lösgom var vardagsmat för en äldre generation och för de unga och uppväxande satsade man allt på förebyggande och trodde det skulle räcka.

Å andra sidan är det rätt så märkvärdigt att vi har FRI TANDVÅRD ända upp i vuxen ålder. Vilket enorm satsning det är behöver man inte åka särskilt långt utanför vårt lands gränser för att begripa.

Å andra sidan har man ju nu forskat sig fram till att tänderna inte bara är ett lokalt tuggverktyg utan att dålig tandhälsa orsakar en himla massa annat otrevligt på ålderns höst. Hoppas att den vetskapen så småningom utmynnar i något slags integrering av tandvården med övrig sjukvård.

Evas blogg sa...

Cruella: Ja det är något som är positivt, gratis tandvård ända upp i vuxen ålder. Nej så länge tänderna tillhör våra kroppar så bör ett helhetstänk finnas. Vårdar vi den inte så kan det bli följder. Just p g a helhetstänket borde även tandvården vara subventionerad mer än vad den är, tycker jag.