onsdag, juni 24, 2009

Kvinnlig humor

Vår äldsta skriver om kvinnlig humor i Aftonbladet idag.

Är det så att den manliga humorscenen är kodad och kvinnliga komiker inte har knäckt koden? Den manliga?

Är det så att det finns skillnad på kvinnlig och manlig humor, då tycker jag det är dags att lyfta fram fler kvinnor inom komikerbranschen. Och uppmuntra fler kvinnor att våga vara roliga.

Och när jag läser debattartikeln blir jag glad,

inte visste jag att jag var så rolig :)

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

BRA artikel. Hoppas att din äldsta läser här, jag vill inte kommentera i AB - tycker inte om tonen hos herrarna där.

Visst är det skillnad på manlig och kvinnlig humor, de kvinnor jag känner skrattar jag betydligt mer och oftare åt än männen. Jag har ofta funderat över det där, men kommit fram till att när en kvinna på nåder släpps fram i de så gott som alltid mansdominerade humorprogrammen, då är det männens nivå som styr. (Min egen åsikt, inte byggd på mer än min tittarerfarenhet, och jag tittar på allt som har med humor att göra) Männen skrattar ihjäl sig åt när nån säger "ta mig på pungen" eller andra i mina ögon o-roliga skämt. Kanske tror de här kvinnorna att de måste skämta sina könsorgan för att ligga på samma nivå? Men att komma ner på Fi&Fr:s nivå måste vara jättesvårt, för nåt så lågt har jag sällan sett. M.a.o. bara en gång, det var för småpojksaktigt.

Så fort man pratar om det här och det finns män med (som på jobbet - där männen är torrbollar och kvinnorna spirituella och vitsiga) säger männen att det visst finns kvinnor i humorprogram... Babben... och ... och... men de kommer inte på fler namn...

Åååå, jag skulle kunna skriva en hel uppsats om det här, hur jag som barn var lika rapp i käften som brorsan, han uppmuntrades, medan jag tystades ner...

ab sa...

Bra artikel! Men det är ju en myt både att det inte finns roliga kvinnor och att de inte vågar ta plats. Hela mitt liv har jag skrattat åt roliga kvinnor i underhållningsbranschen - Lucille Ball, Katharine Hepburn, Barbra Streisand (jo, hon har spelat komedi också), Judy Holliday (efternamn?), Hjördis Pettersson, Ulla Skoogh, Kim Anderzon, Birgitta Andersson - massor av kvinnor. Och när mitt tjejgäng var ungefär tretton, fjorton adlibbade vi skämt hela tiden - halsbrytande skämt. Titta på flickor! De skrattar hela tiden.

Den situation vi har nu är, hoppas jag, temporär. Svensk TV är för närvarande extremt lågtstående och grabborienterad på humorsidan, måste bero på cheferna.

Evas värld sa...

Vilken bra artikel, Eva! Och det är minsann inte illa att vara en humoristisk förebild för sin dotter.

Annika sa...

Visst är vi kvinnor roliga! Vi är framför allt väldigt bra på att vara självironiska. På jobbet är vi mest kvinnor och herregud vad det skämtas och skrattas runt fikabordet! Och män som kommer förbi då stannar gärna kvar en stund eftersom det är så roligt.
Däremot har jag aldrig tyckt att Annika Lantz är rolig, men det är en annan historia.
Duktig dotter du har Eva, och klart att hon har en rolig mamma!

Jämtlandstösen sa...

En klart intressant artikel din dotter skrivit. Har följt den diskussion som kommit upp nu kring kvinnliga stå-uppkomiker och personligen tror jag det är ett manligt kodat område detta. Sedan att män som så ofta med annat ser andra män och skrattar åt andra män. Vi kvinnor kan skratta åt komiker av båda könen i större utsträckning än män. Det är som med författande också, att män helst läser böcker skrivna av män och tycker de är bättre medan kvinnor läser författare av båda könen och tycker att båda är bra. Eller inom konsten som också varit uppe nu i diskussionen, att fler män får ställa ut på etablerade salonger och deras verk anses som bättre av andra män. Ja, det finns en del kvar att göra fortfarande...

Elin sa...

Jag tror att Jämtlandstösen är helt rätt ute. Manlig komik, konst och litteratur ses som allmängiltig och norm. Kvinnligt dito är undantag och just "kvinnlig".
Tack för fina ord om artikeln!
/Den äldsta

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja komm. på AB har inte någon särskild hög nivå. Det finns många roliga kvinnor men de får sällan ta plats, av en och annan anledning.

ab: Håller med dig om att det finns många roliga kvinnor. Det gäller att de får ta plats i våra medier.

Eva: Nej det är det verkligen inte. Jag känner mig stolt!

Annika: Tack ska du ha! Ja det finns mängder av roliga kvinnor och visst har vi kul?! Det gäller bara för andra att förstå det.

Jämtlandstösen: Undrar vad som gör detta? Som om männen inte kan "nedsänka" sig till kvinnans nivå. Har det med öppenhet att göra?

Elin: Kram!

Bloggblad sa...

Vi kan ju fortsätta att vara roliga under tiden... :)