onsdag, april 22, 2009

Bilder som väcker tankar


Farfar och farmor i sin trädgård. Kortet är taget den 24/8 1947. Jag undrar vad de läser? Det ser ut att vara en varm dag. Undrar om det är en söndag, de ser så finklädda ut.


Min gammelfarmor. En kvinna som jag inte vet någonting om. En kvinna jag aldrig har träffat. Jag tycker om bilden. Undrar vad det är hon sitter och gör där på sängkanten? Vilken årstid är det? Var bodde hon? Hur var hon som människa?

Frågorna blir många när jag ser de gamla korten och tyvärr kommer jag aldrig att få några svar.

Just nu skulle jag vilja sitta och titta på dessa bilder tillsammans med pappa. Han skulle få berätta om dem.

Varför frågade jag inte tidigare?!


5 kommentarer:

Christina sa...

Det är så mycket som man ångrar att man inte frågade om, att man var en sån dålig lyssnare.
Passa på att fråga din mamma mens tid är, om det som rör hennes liv.

Väldigt fina bilder, och jag tror att det är sommar på bilden som föreställer din gammelfarmor.
Ett sånt foto med den utrustningen som fanns då krävde lång exponeringstid utan blixt, och hade det varit vinter tror jag inte att så många detaljer hade varit synliga.

Madicken sa...

Min pappa pratar o berättar massor - katalogiserar bilder osv. Sagt att han kan prata in o spara - för hur mycket minns man sen..?

mossfolk sa...

Jag älskar att titta på gamla bilder!
Och Madickens idé om att tala in och spara var inte dum, för det är ju just det där med att komma ihåg allt som berättas.
Morfar var sådan, kunde allt om både släktens och bygdens historia. Synd bara att jag inte lyssnade medan han ännu kunde berätta.
Mormor däremot har skrivit ner sin historia, och bevarar den på något bra ställe... Jag hoppas verkligen att vi får ta del av den en dag!

Ha en fin torsdag!

Elisabet sa...

Man kan undra .., varför vissa bilder griper tag i en så mycket?

Så blev det med dom här två.

Jag såg dem igårkväll, men fick nästan fysiskt ont i hjärtat när jag satt där och tittade på dom här, för mig, helt okända människorna.

Och på den övre bilden .., jag blir fortfarande så BERÖRD .., den så oerhört vackra kvinnan med sitt vita hår .., och huset som är som en dröm.

Alla deras drömmar.

Och så nästa bild, som påminner om en tavla av Anna Ancher .. jag har den själv, ja, inte originalet .-)

Själv har jag inte en enda bild av min farmor och farfar som dog i 40-årsåldern av TBC och bara nån enstaka bild av min morfar, som blev 30 år (brusten blindtarm).

Det är kanske därför jag blir så varmhjärtad när jag ser dom här bilderna, Eva.

Evas blogg sa...

Christina: Ja henne vet jag mer om för hon berättar ofta och gärna. Pappa var lite mer tillbakadragen. Ja visst är de vackra de gamla bilderna. Ljuset på bilden av gammelfarmor är så vackert tycker jag. Tack för info ang. bilden!

Madicken: Men så härligt att han gör det!

Mossfolk: För mig kändes det inte så viktigt förut, att ta del av de äldres historia. Som om de skulle finnas i all evighet. Det är på senare år jag börjat inse hur viktig vår historia är. Så fint att din mormor skriver ner sin historia, säkert jätteroligt för er att ha kvar sen när hon inte finns med er längre.

Elisabet: Men tänk hur bilder kan få ens inr i gungning! Ja min farmor var mycket vacker. Tror jag måste göra ett inlägg om just det. Jag tänkte på dig när jag såg husets fönster, så vackra. Mina farföräldrar dog när jag var liten men jag minns farmor och så finns ju bilderna kvar. Synd att du inte har några bilder av dina. En bild väcker ju så många tankar och fantasier.