onsdag, mars 25, 2009

Biskopsval

"Kvinna favorit i biskopsval" kan man läsa i dagens ÖP (med stor, fet stil).

Jag känner mig aningen kluven när det gäller rubrikens formulering.

Visst kan det kännas stort att en kvinna finns på första plats när det gäller ett biskopsval, det har ju inte direkt hört till vanligheterna när det gäller kyrkliga ledare. Men om man betänker att det snart är 50 år sedan den första kvinnan fick prästvigas kan jag tycka att det har gått långsamt. Det borde inte längre behöva vara en rubrik inför ett biskopsval.

Fortfarande finns det kvinnoprästmotståndare och så länge fokus läggs på kön tror jag att denna fråga kommer att vara laddad. Jag hade hellre sett att det stod namnet på biskopsvalsfavoriten. För spelar det någon roll om det är en man eller kvinna? Ja för en del gör det så. Jag tror att vissa lägger mer fokus på ordet kvinna än på personens kompetens. Och så länge medierna skriver liknande rubriker känns jämställdheten, som sägs råda, inte helt självklar.

Låt bästa kvinna/man vinna detta val.

18 kommentarer:

mossfolk sa...

Tänk om fokus kunde flyttas från rättvisa mellan könen till människors kompetens. Först då tror jag att samhället kan börja kallas jämlikt...

londongirl sa...

Det känns verkligen som en kommentar som inte borde finnas idag 2009!

Ingela sa...

Här i Luleå stift har vi en biskop (åkej, manlig) som jag gillar och respekterar. Har träffat honom några gånger och han är folklig och värdig på samma gång. Det kädes verkligen högtidligt när förrättade nyinvigningen av vår renoverade kyrka i höstas, och förra helgen var han med i innebandycupen "Biskopens pokal". Iklädd lila sportshorts.

blyger sa...

Man får sen inte blanda ihop motstånd mot präster som är kvinnor -"kvinnoprästmotstånd"- och motstånd mot kvinnor vid ledande positioner. Det sistnämnda är inget främmande för någon av samhällets alla instanser och nivåer. Könsmaktsordning...

Uttrycket "kvinnoprästmotsånd" används lite slentrianmässigt ibland i media osv. när det gällar kvinnor som är präster som stöter på det klassiska glastaket. Det är något annat, som sagt, än det fenomen som kallas kvinnoprästmotstånd, som handlar om ett teologskt perspektiv.

Jämtlandstösen sa...

Ja, lite märkligt är det med sådana tidningsrubriker 2009. Motsatsen: Man favorit i biskopsvalet lär man ju inte få se:-)
Fokus hamnar på att hon är kvinna och inte på hennes kompetens. Som det så ofta är fast man skulle hoppas på motsatsen. Att vi var människor med olika komptenser och att den mest kompetenta utses.
Nu är Tulliki den mest kompetenta hursomhelst, och jag tror att hon vinner valet tillslut. Sedan börjar jobbet med vad hon ska göra för stiftet, finns hur många problem som helst för henne att bita i, hoppas hon hittar många glädjeämnen också så att hon orkar... Men hon verkar vara både stark, ha humor och kunna lyssna så hon klarar det bra.

blyger sa...

Instämmer med Jämtlandstösen om TKB som den mest kompetenta av kandidaterna och jag vet att TKB kan göra mkt gott för Härnösands stift. Hon kan göra mycket gott över huvud taget, för hon är en mycket klok, kunnig och vettig människa.

Marskatten sa...

Varför ska det överhuvudtaget skapas rubriker så snart en kvinna hamnar i en så kallad "topp-position"?
Vi hade i veckan en artikel på första sidan i vår lokaltidning som handlade om kvinnliga VD och deras löner.
OK att man kan diskutera ev. lönemässig ojämnlikhet gällande lönenivå, och det är väl bra ämne att ta upp.
MEN - så snart det handlar om kvinnor i fokus så känns det som att jämnställdhetsfrågan har väldigt fortfarande mycket kvar att jobba med.
Nu spårade jag nog ur en aning...
Tillbaka till ämnet:
Efter 50 år kan man tycka att det är dags för alla "läger" att acceptera faktum: kvinnor är delaktiga.
Överallt.
Du kanske såg mitt inlägg hos Karin.

Christina sa...

Nu är ju inte jag troende, så jag klickade in på det här inlägget lite sent eftersom jag inte trodde att det berörde mig.
Men visst gjorde det det. En Hedenhös-rubrik!
jag blir så trött.

Jättebra inlägg Eva!

Evas blogg sa...

Mossfolk: Exakt. I och med denna rubrik smyger sig det ojämnställda in.

Londongirl: Nej och ändå tror jag den förekommer ganska ofta i media.

Ingela: Lila sportshorts, snacka om teologisk korrekthet :) Härligt när man känner tillit till sin "herde".

Blyger: Jag märker att människor (ett fåtal) som har lite "svårt" för kvinnliga präster blir ännu mer rädda när de hör att det är en kvinna som ligger bra till i valet. Därav kopplingen. Inget teologiskt djup utan snarare en reflektion.

Jämtlandstösen: Exakt så tänkte jag också, aldrig i livet att en manlig sökande skulle få en sån rubrik. Fast det skulle vara kul att se reaktionerna. Ja kompetensen går först. Jag kan inte uttala mig om dessa två kandidater annat än vad jag sett på deras meriter, men de säger ju inte allt alla gånger. Men jag har hört en del gott om TKB. Nej du, att vara biskop kan inte vara något drömjobb.

Blyger: Det låter bra tycker jag och jag har en känsla om att det blir hon som vinner.

Marskatten: Ja man kan ju undra, jag reagerar på dessa rubriker. Det finns fortfarande så mycket rädslor kring kvinnor i ledande positioner. Nej jag såg det inte men ska gå in och kolla.

Christina: Tack ska du ha! Ja jag blir också trött på detta.

Christina sa...

Det är ju bara att smaka på det om man vänder på det helt:
"Man favorit i biskopsval".

Evas blogg sa...

Christina: Ja det vore nästan kul om en sådan rubrik sattes in i tidningen någon gång, folk skulle säkert tro att red. hade blivit knäpp.

Bloggblad sa...

jag läste i KT om utfrågningen - och en kvinna hade svarat "det har hänt förr att biskopar har haft små barn" - på frågan om hur det skulle gå. Fast sen stod det att hon är 55, har man 3-åringar då måste man nog vara rätt pigg av sig.

Ofta hör man också att man ska välja efter "kompetens" så fort en kvinna är inblandad. Om det bara är män, förutsätt det att alla har rätt kompetens... då går man efter personlighet osv. En som inte har kompetens söker väl inte till ett sånt ämbete?

Evas blogg sa...

Bloggblad: Det jag syftade på var biskopsvalet till H-sands stift. Men jag läste också om utfrågningen till biskop i Stockholm och reagerade också positivt på Brunnes svar (till en korkad fråga). Men jag var inte lika observant som du och såg att hon är 55 år :)

Christina sa...

Men Eva, vilken proffsig hemsida du har fått till! Wow!

Cecilia N sa...

Läste på stiftssidan i KT om en som uppmanade: "Tänk på en domprost!"

Och när auditoriet hade tänkt på en domprost så fick de följdfrågan: "Vilken färg hade hon på kjolen?"

Ridå för min egen del ... även om TKB skulle platsa.

På lite tal om Stckholms biskopsval: jag såg deras utfrågning på nätet. Det verkar vara åtta väldigt kompetenta kandidater.
(Och iom detta så har jag inte på något sätt kommenterat valet i Härnösand!)

Evas blogg sa...

Christina: Men vad kul att du tycker det! Tack! Den är inte helt bra då det inte går att förstora bilderna. Vet inte om det går men jag har inte testat att få till det än.

Cecilia: Haha....ja jag läste också det. Bra med sådana exempel på hur inrotade våra tankar kan vara. Jag har min favorit bland Stockholmkandidaterna, en som jag träffat ett par ggr och därför kan uttala mig om (och gillar mkt).
Ang valet i vårat stift kan jag inte säga så mkt då jag inte har några erfarenheter av personerna, däremot har jag hört andra säga ett och annat.

Christina sa...

Eva: Det var väl det enda minuset, att det inte gick att förstora bilderna.
Vill man beställa en går'amålning t ex så vill man nog kolla bilderna lite större.
Men annars var det jättesnyggt.

Evas blogg sa...

Christina: Ja det är ett minus och jag måste kolla om jag kan fixa det på något vis.