fredag, januari 02, 2009

Finsmakare
De här små skönheterna fick jag i julklapp av sonens flickvän. Det här är choklad när den är som bäst. Inte bara enastående god, den är vacker också. Både till utseendet, med de vackra mönstren på och till utformningen av den vackra lilla asken.

Det är just sådana här saker som ger livet en extra dimension, en liten förhöjning av det vanliga. Ungefär som nyårsglassen. Något som man köper någon gång ibland och som ger vardagen det lilla extra. Livskvalitet på hög nivå.Jag läser just nu uppföljaren till boken "Chocolat". Denna bok utspelar sig i Paris, närmare bestämt i Montmartres kvarter. En ny chokladbutik och många gestaltningar av chokladkok och presentinslagningar. Just dessa moment är en liten del av bokens egentliga budskap men det är just detta som fångar mig. Det låter helt fantastiskt underbart att få stå där och röra i sina chokladkastruller, göra vackra paket med utsökt choklad och se kundernas nöjda blickar.

Igår kväll kokade jag mig en kopp choklad, med inspiration från boken. Mjölk, ekologisk kakao, en gnutta vaniljsocker, farinsocker, kardemumma och en gnutta chili.

Jag säger bara: Ååååh.

19 kommentarer:

Annika sa...

Vad roligt när en bok inspirerar!
Har inte läst boken, och ej heller sett filmen!!!
Men chokladen du har på bild har jag ätit i jul. Visst är den belgisk? Lövtunna skivor...
Den var himmelskt god!!
God fortsättning till dig Eva!!

Evas blogg sa...

Filmen Chocolat kan jag se hur många gånger som helst, jag älskar den!! Boken var också bra, bättre än uppföljaren som jag läser just nu. Nej det här är en italiensk choklad i bitar. La ut en bild på kartongen och länkade till deras hemsida.
Tack detsamma önskar jag dig!

em sa...

Chokladen ser läcker ut - mycket trevligare än "Chocolat" som jag inte ens kom till hälften i. Men jag tror inte att jag skulle ha de minsta problem att ta' mig igenom chokladasken....
Margaretha

Christina sa...

Jag brukar inte gilla sötsaker, men de fina bitarna på första bilden påminner mig om finchokladen de säljer på Gunnarssons konditori i Sthlm, och dom har jag inga problem att få i mig. MUMS!

I Nora har vi ett chokladkafé som också säljer liknande läckerbitar. Dyrt men ack så gott!

Evas blogg sa...

em: Har du sett filmen? I love it! Nej chokladen är det inga problem med att få i sig :-) Jag har ännu bara tagit en bit. Ska spara dem tills nästa vecka då jag skriver hemtenta.

Christina: Ja de är jättegoda, mörk, fyllig choklad, när den är som bäst.

em sa...

Nej, jag gillar inte att titta på film - så det kommer jag nog aldrig att göra. Läsa är så mycket roligare - men jag har blivit grätten med åren, som barn läste jag allt som gick att läsa. Det är annorlunda nu när jag inser att både livet och energin är ändligt.
Margaretha

mossfolk sa...

Undrar just vad jag skulle tycka om boken. Filmen var jag inte alls förtjust i. Men chokladen ser god ut! Fick alltid en sådan ask (eller liknande iaf?) till jul av en elev när jag jobbade på ridskolan.
Kul att du blev så inspirerad. Det lät allt väldigt gott!

Anonym sa...

Så spännande med en uppföljning till Chocolat, det visste jag inte fanns.
Filmen har jag nog sett 3 gånger, jag älskar den.
Det låter gott att göra en god kopp varm choklad, det var längesedan!
Måste nog prova snart, ditt inlägg och bilder inspirerar!

Madicken sa...

Men, oj nu dreglar jag visst på tangentbordet....

Evas blogg sa...

em: Jag gillar både att läsa och se film, men håller med dig om att inget går upp mot att läsa, då får man skapa sina egna bilder.

Mossfolk: Det var gott! Filmen var bättre än boken (ovanligt), beror kanske på skådespelarna (J Depp och Juliette Binoche).

Marskatten: Testa mitt recept, mycket stuns i den chokladen! Ja visst var filmen bra? Och den här boken är en sån man inte kan lägga ifrån sig.

Madicken :-)

londongirl sa...

Åh, fin choklad är det bästa som finns! Jag är inte mycket för godis och sånt men riktigt god choklad behövs ibland. Filmen har jag och jag vet inte hur många gånger jag har sett den. Älskar den. :-)
Hur är boken du läser nu? Är det samma människor det handlar om som i Chocolat?

Elisabet sa...

Den i SÄRKLASS godaste chokladen jag någonsin har smakat, heter Jakobsens eller nåt sånt och är dansk och vi hade dem i julas .., jättestora, avlånga kartonger och mest mörk choklad och mycket valnötter och marsipan ..-)

Men tänk, filmen tyckte jag inte alls om .., hur jag än försökte!

Evas blogg sa...

Londongirl: Härligt att även du gillar den filmen (och choklad). Jag gillar boken, svår att släppa för man vet att något kommer att hända mot slutet. Ja det är mamman och dottern, som nu bor i Paris. Andra människor kommer in i deras liv (sen har hon fått en dotter till, som nu är fyra år).

Elisabet: Ska lägga den chokladen på minnet. Nej men gjorde du inte? Hm, vi brukar ju annars ha liknande filmsmak.

Tussegumman sa...

God fortsättning önskar jag dig! Filmen Chocolat har jag också sett men inte läst boken.Jag var inne i en chokladbutik i Göteborg där man fick choklad drink och smaka på olika chokladsorter. Det var fantastiskt kan verkligen rekommenderas. Ha det bra/Kramar Tussegumman

Evas blogg sa...

Tussegumman: Tack detsamma! Var i Göteborg ligger den butiken? Och vad heter den? Låter som om ett besök där är av måste, nästa gång jag kommer till stan.

Det Mörka Hotet sa...

Det är ditt "fel", Eva: nu har jag dreglat ner hela tangentbordet - tur att jag har den stationära datorn och inte vår laptop!

Evas blogg sa...

Samuel: Aj då, tänkte inte på det :-)!!

Ingela sa...

Jag har läst bra böcker av Joanne Harris men också någon riktig skräpbok. Jag gillade också filmen Choccolat bättre än boken.

Evas blogg sa...

Ingela: Jag har bara läst Chocolat och den här, gillade den här boken bättre.