lördag, januari 03, 2009

En fristad i vardagen

Jag tycker om bibliotek, att få komma in i den lugna miljön och känna doften av böcker. Om det finns ett anslutande cafe' är det ännu bättre. Bok- och kaffedoft i en gemensam blandning.

Idag har jag varit på vårat länsbibliotek, ett besök som resulterade i två kursböcker och några ledighetsböcker. När jag ser på bokhögen känner jag mig aningen pirrig av förväntan. Så många olästa ord och berättelser som väntar på mig.

Böcker är en del av mitt liv, har alltid varit och kommer alltid att vara.


27 kommentarer:

eva sa...

Håller bara med. Missade biblan idag, presentkort på Bokia fick övertaget.
Hittade dock inget - eller d v s hittade för mycket och gick hem tomhänt. Väntar tills bokrean kanske.
Kram.

Marskatten sa...

Det uppkommer en känsla av högtidsstund när man har en ny oläst bok framför sig.
Nyfikenhet, spänning och småförtjusning blandas inför det som väntar.
Ibland blir det såklart ren besvikelse, som jag tycker om boken "Mitt ensamma hjärta" av Elsie XXX (kommer inte ihåg efternamnet) - den boken tyckte jag inter riktigt om!
Vad tänker du läsa till våren?

Evas blogg sa...

Eva: Men du! Kan vi inte ses på biblan någon lördag och ta en fika?

Marskatten: Ja visst är det en härlig känsla? Den har jag nyss läst och tyckte inte heller om den, vet inte vad det var, bara en skum känsla av obehag eller....jag vet inte riktigt. Jag ska fortsätta med teologin, nu en kurs på 16 hp, "Svenska kyrkans tro och liv".

Evas blogg sa...

15 hp är det ju :-)

Amber sa...

Ah, Lindgrens Bat Seba minns jag - mycket läsvärd! Kyrkohistoria, njaeee. Men det kanske är oväntat spännande?!

Marskatten sa...

Jag bara undrar...med alla dina högskolepoäng som du nu har samlat på dig, vad skulle du kunna söka för typ av arbete? (om du ville)
Diakonissa? Församlingsassistent?

Jämtlandstösen sa...

Jag gillar också bibliotek och kaffe ihop. Minns Uppsala under min studietid och hur det doftade kaffe och böcker på Carolina Rediviva:-)
Ser att Bat-Seba av Torgny Lindgren finns i din hög, en härlig bok, så där har du nog en läsupplevelse framför dig...
Här är det inte mycket annan läsning än kurslitt just nu, en hemtenta ska in 11 januari och kräver en hel del energi, men efter den vill jag läsa Ajvide-Lindqvists senaste bok Människohamn som jag fick i julklapp:-)

Bloggblad sa...

Jag gör visserligen täta besök på bibblan, men de blir oftast snabba. Jag brukar ställa mig i kö - eller beställa nykommet och går mest bara in och hämtar. Fast vi har ett nytt och fint bibliotek.

Vissa gånger är jag avis på dem som orkar börja plugga, men ... näe, jag är nog mest glad att jag får välja vad jag vill... Nu läser jag "Min son har ett sexliv och själv läser jag Rödluvan för mamma". Den är bra... nej, var... jag läste visst ut den igår kväll.

Evas blogg sa...

Amber: Batseba har jag länge tänkt läsa men det har inte blivit. Nu när en kompis pratade om boken så blev jag påmind att den står på min läsalista. Kyrkohistorian hade jag nog inte lånat om det inte var för att den ingår i den kommande kursen.

Marskatten: Ja det kan man ju undra?! Nej om jag inte var för gammal (gränsen för vigning är 55 år) och om jag inte hade min halva sjukpension, skulle det vara präst som var mitt mål. Varför jag läser när jag inte kommer att få ett yrke? Jo för att jag vill förkovra mig inom detta ämnesområde och för att jag har en del kyrkliga uppdrag och vill ha kunskap om vad det är jag håller på med.

Jämtlandstösen: Ah du gillar också kombinationen?! Ska vi ses på bibblan någon dag? Härligt, ja jag har länge tänkt på den boken. Jag får en hemtenta på måndag så jag får passa på att läsa under helgen. Ajvide-Lindqvist har jag aldrig läst. Tidigare böcker? Lycka till med din tenta!

Evas blogg sa...

Bloggblad: Vilken häftig boktitel! Handlar den om gamla föräldrar och vuxna barn? Vem har skrivit den? Det konstiga är att jag läser mycket mer skönlitt. när jag pluggar, behöver kombinationen tror jag.

Jämtlandstösen sa...

Skulle vara kul att ses och ta en fika på bibblan någon dag, när vi fått hemtentorna ur världen:-)Och ja, nog behövs ett lycka till den här gången, för tentan är bångstyrig och jobbig känns det som...

Christina sa...

Jag ser att du har Anna Bengtssons " Du ska vara spännande och varm" i bokhögen. Anna är en kollega till mig och hon är en så'n trevlig och begåvad person: )
Själv är jag rädd att låna en sån bokhög, eftersom jag inte kan börja en bok utan att läsa klart innan jag lägger den åt sidan.
Det här är ett riktigt dilemma för mig.

Evas blogg sa...

Ja vi får nog vänta tills efter dem! Vad skriver du om? Jag har en föraning om att även min tenta kommer att bli jobbig.

Christina: Men så roligt! Då tror jag att jag börjar med den, nu när jag precis har läst klart uppföljaren till Chocolat. Jag är lite likadan, den bok jag läste ut nyss har jag nästan sträckläst.

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: glömde jag skriva på första komm.svaret: Ja vi får nog vänta....

Det Mörka Hotet sa...

Böcker är kanonbra att ha - speciellt som brevpress...

Evas blogg sa...

Samuel: Eller varför inte som blompress?!

IKA sa...

Hejsan,

Hittade hit till dig via en annan blogg. Önskar dig en underbar fortsättning på det nya året som ännu är i sin linda, det har inte hunnit ta många nya steg men ändå skapas nya möjligheter och ny tillförsikt.

Jag håller fullkomligt med dig, att andas in böcker är för mig ett måste, kan inte tänka mig en tillvaro där böcker inte existerar, inte heller det skrivna ordet..ord och meningar, det är livets krydda.

Du har en stilfull blogg, om du inte misstycker så kommer jag att kika in fler gånger hos dig.

Kram

Evas blogg sa...

IKA: Välkommen hit! Klart jag inte misstycker att du inte kikar in, du är så välkommen! Ja visst är det så, ord och meningar är livets krydda. Vad vore tillvaron utan dem?!

mossfolk sa...

Jag besöker bibliotek alldeles för sällan nu för tiden. Men å andra sidan blir det mest tid över för vanliga böcker på sommaren...
Härligt att ha en sådan hög att se fram emot!

Annika sa...

Det är sällan och aldrig jag går till bibblan. Men amerikanska bokhandlar är ju som bibblor...Man kan läsa utan att köpa, det finns alltid ett fik i anslutning så det är bara att ta en bunt böcker och tidningar och slå sig ner i fotölj och fika och läsa. Tidningar är det också fritt fram att grabba och läsa. Ingen press från ngn personal på att man måste köpa. Älskar det!! Det finns en bibbla i Reston också, men mysfaktorn kan inte tävla med bokhandelns.
Och som du säger; vad vore livet utan böcker?

Evas blogg sa...

Mossfolk: Ja du lär nog ha andra böcker att läsa. Ja den där högen är fin, har läst ut en och är på väg med nr. 2. Men nu blkir det nog inte så mkt läst på ett tag (tror jag). Tentan väntar.

Annika: Men det låter ju helt fantastiskt! Bokcafe'er är ju fina de med, tyvärr för få här hos oss, faktiskt inget.

Jämtlandstösen sa...

Jag har just avslutat ( jippi) den ena hemtentan som var en åtgärdsplan mot stress och sjukskrivningar i ett fiktivt företag vi fick välja själva. Jag valde en påhittad församling i kyrkan eftersom jag känner de arbetsförhållandena bäst:-)
Den andra handlar om en massa olika saker inom arbetspsykologin, bla motivationsteorier och stress. Den är inte klar än...

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Låter mkt intressant. Skulle vara roligt att få ta del av det åtgärdsprogrammet. Låter som om du har kommit en bra bit på väg!!

Det Mörka Hotet sa...

Ha,ha: kram på dig! :-)

Evas blogg sa...

Samuel :-) Kram!

smulan sa...

God fortsättning Eva!

Jag kan berätta att jag av en vän fått låna boken "Att leva som utbränd" av Mia-Marie Hammarlin där du bl.a. medverkar i både text och bild. Det ska bli intressant att läsa boken!

Evas blogg sa...

Smulan: Tack detsamma önskar jag dig! Men så roligt, undrar var hon "hittade" den? Bra att den sprids. Det ska bli roligt att höra vad du tycker!