söndag, december 21, 2008

Tradition av stor vikt

Lika säkert som att julen inträffar den 24 december, lika säkert är det ( i alla fall ännu så länge)att vi spelar julklappsbingo några kvällar innan julafton.

Det hela började när barnen var små. Svägerskan hade spelat julklappsbingo på julfesten med arbetskamraterna. När detta blev känt för hennes svägerska, tillika undertecknad, blev jag intresserad, ja rent utav helt besatt av tanken på att pröva. Sedan dess är det en av våra årliga traditioner. Grötkväll med julklappsbingo.

Igår var det så dags igen. Jag kokade mängder av gröt (vi var tio personer), skinka och tunnbröd ställdes fram.

Efter maten var det så dags.


Hur det hela går till:

Vi köper två julklappar var (för ca 30 kr). Paketen lägger man i en hög på bordet. Därefter kastar någon av deltagarna en tärning, den siffra som då kommer upp gäller för kvällens spel. Sedan ställer man en äggklocka på cirka 25 minuter. Ingen får se klockan för ingen ska veta hur lång tid man har kvar. Det handlar om spänning på högsta nivå!!

Därefter slår man tärningen, var och en, laget runt, om och om igen. För varje gång man slår kvällens siffra får man ta ett paket ur högen. När sen högen är slut får man ta av varandra. Ena stunden kan man alltså sitta med fyra paket, för att i nästa inte ha något alls. När sedan äggklockan ringer är spelet slut. De paket man sitter med då, de får man behålla. Skulle det nu vara så att det är någon som inte har något paket, får den som har flest dela med sig till denne. Vore ju trist att inte få något (tror att det är jag som har bestämt detta :-).

Jag kan ju säga att det brukar bli ganska högljutt under spelets gång. Jag kan även säga att det inte är våra barn eller männen som står för denna ljudnivå.

De "magiska pennorna", som vår yngsta fick, blev till stor glädje för alla. En ny tävling skapades: "Gissa vad jag ritat.

Kvällen fortsatte med frågetävling, chokladtårta och sällskapsspel.

Nu börjar julkänslan infinna sig.

15 kommentarer:

Det Mörka Hotet sa...

Så himla trevligt ni verkar ha det på det där julklappsbingot - nästa gång vill jag också gärna vara med...

...om inte annat så åtminstone för det trevliga sällskapets skulle - och chokladtårtan, förstås! :-)

Elisabet sa...

Men oj, det där lät jättetrevligt! Det kanske man skulle införa?

Evas blogg sa...

Samuel: Du är välkommen nästa år!

Elisabet: Ja men du som ska till barnbarnen i nyår, de kommer att tycka det är jättekul! Vi brukar ha nyårsbingo också :-)!

Gladana sa...

Nu vill jag bara fråga om något som inte har med blogginlägget att göra. Du har lagt in en bild i sidomenyn av en fin ljuslykta, hur lägger man in bilder där? Är det genom Gadget? Har har försökt länge nu att lägga in en bild från webben och det går inte. Ursäkta att jag stör dig med detta i julefriden.
Kram och God jul

mossfolk sa...

Det där ska jag komma ihåg till nästa år! Låter jättetrevligt!

Evas blogg sa...

Gladana: Ja det är genom Gadget, Konfigurera bild är rubriken. Där laddar du upp en bild (som ska vara ganska liten). Jag tar bara bilder från mina egna uppladdade. Lycka till!
Tack detsamma till dig!

Mossfolk: Ja det är jättekul. Man kan spela det spelet vid andra tillfällen också :-)

Jämtlandstösen sa...

Vad mysigt det låter:-)Och sympatiskt att ingen blir helt utan klappar på slutet:-)

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Nej det vore jättetråkigt om någon blev utan (ärligt - även om det inte vore jag). Har man köpt en klapp så ska man inte behöva bli utan en. Ja det är en rolig tradition.

ab sa...

Låter väldigt spännande och trevligt.

Annika sa...

Det där låter väldigt KUL tycker jag!!
Den traditionen skulle man kunna ta efter.
Fina bilder också.

Evas blogg sa...

ab: Ja det är en kul tradition (för den som gillar paket :-).

Annika: Ja det tycker jag ni ska göra. Garanterat uppskattat av barnen - ja även en annan och annan vuxen tycker det är hur kul som helst (nämner inga namn).

Vonkis sa...

Åh, det låter som en härlig kväll det där!

Evas blogg sa...

Vonkis: Ja det var det :-)!

UllaMona sa...

Vi i min familj brukar också spela julklappsbinga strax före jul...jätteroligt.

Evas blogg sa...

UllaMona: Se där! Ja visst är det kul!!