onsdag, december 10, 2008

Blå promenad

Idag är allt liksom blått därute. Jag tog en blå förmiddagspromenad utmed sjön.Där borta, bakom kurvan, stod en man och matade fåglar. Hesa skrik av hundratals hungriga änder, som kastade sig över maten. Jag undrade vad han gav dem: "Korn, det står dom sig bra på."

Under många år har Östersunds kommun hållit vattnet kring Badhusparken öppen, där har det samlats mängder med sjöfåglar. Nu har kommunen valt att stänga pumpen, som håller vattnet öppet. Fåglarna har nu sökt sig till vår sida av sjön, under bron där det fortfarande är öppet.

"Man kan ju inte låta fåglarna hungra ihjäl", sa mannen, som hade en pulka fylld av fågelmat bredvid sig. Och jag håller med honom, en fågel är också ett liv.Och hädanefter vet jag precis vad jag ska göra med det bröd som har blivit för torrt, som vi annars slänger.

Även en liten fågel kan blir hungrig.

15 kommentarer:

ab sa...

Jag dreglar nästan över bilderna... ljuvligt!

Fint att fåglarna får mat. Är de vana vid det och man plötsligt slutar, letar de inte efter ett nytt ställe utan stannar bara kvar och väntar.

Evas blogg sa...

ab: :-) Ja jag tycker så synd om dem. Helt plötsligt bestämde kommunen att de inte längre skulle fixa mat åt dem, ej heller hålla vattnet öppet. Nu har de, som sagt, sökt sig hit till Frösösidan. Tack och lov att det finns människor som inte glömmer dessa fåglar.

Christina sa...

Vilka bilder!!!
Och den ena headern snyggare än den andra :-)

Tråkigt att kommunen har snålat in på pumpen som höll vattnet öppet.

Här går det åt fågelfrön i mängd till fågelbordet utanför köksfönstret. Jag köper solrosfrön, men undrar om småfåglar gillar korn, som mannen du mötte utfodrade sjöfåglarna med? Det måste ju bli billigare att köpa, inbillar jag mig.

Evas blogg sa...

Christina: Tack, ja jag är lite i fotoform just nu. Kan inte låta bli när det är så fint ute. Alltså jag vet inte om man kan ge småfåglar korn, känns som om det är för kraftigt för deras magar.

Christina sa...

Misstänkte det...både att du var i fotoform och att korn inte passade småfåglar ;-)

Evas blogg sa...

Christina :-)

Det Mörka Hotet sa...

Ja, du tänker då på alla, Eva! :-)

Tror faktiskt det står något i Bibeln om att till och med småfåglar bryr sig Gud om - är jag helt ute och cyklar, eller?

Gladana sa...

Instämmer med ovanstående kommentarer, vilka underbara bilder. Det är annat än vår tråkiga skånska vinter.
Kram och hälsningar från längst ner i Skåne!

Jämtlandstösen sa...

Dina bilder fångar stämningen så starkt. Det är vackert nu, med kylan, snön och de vita träden. Och det där diset, idag kunde jag inte se Frösön härifrån, det var helt disigt, liksom insvept i dis. Och jag slet:-) med min hemtenta, medan ljuset dämpades mer och mer och tillslut var det plötsligt helmörkt ute, då kändes det som läge att sluta för dagen:-)

mossfolk sa...

Åh vilka alldeles underbara bilder!!!
Här är det ofta någon som står längs ån och matar änderna.

Evas blogg sa...

Samuel: Du kan din Bibel:-) Du har helt rätt, små fåglar vet jag inte men fåglar. Bla i 1:a Moseboken och så i Matt 6:26 "Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem." Den versen tycker jag om, men skulle gärna se att det stod Gud istället för himmelske fader. Men det får bli ett annat inlägg.

Gladana: Välkommen hit! Ja det är vackert här just nu. På sommaren är jag avundsjuk på er i Skåne men just nu är jag det inte.

Jämtlandstösen: Och jag kunde inte se över till dig när jag gick där vid sjön. Men det var verkligen vackert. Jaha det är tentadags nu. Lycka till! Själv har jag läst en avhandling idag, nej inte hela, tar resten i morgon. Kände också att det räckte framåt eftermiddagen.

Mossfolk: Tack! Ja det är tur att dom finns. Jag tror jag ska ta med mig lite torrt bröd och gå dit i morgon.

Annika sa...

Men, Eva!! DU får inte göra så här...Lägga ut de finaste bilderna av den bästa vintern!
Eller vänta, det får du VISST!! Det är som att se det bästa julbord, men inte få smaka.
Du bor så underbart vackert att det finns inte...
Här är det fem grader och hällregn. Återigen vill jag bara snabbt hoppa in i datorn och landa i Östersund...ÅÅÅHHHH!!!

Evas blogg sa...

Annika: Du får fantisera en stund att du är här. att du promenerar utmed sjön och känner den kalla luften bita i dina kinder.
Ja regn och fem grader låter inte vidare julstämningsaktigt precis (om man nu vill ha det). Och det vet jag ju att du vill.

Vonkis sa...

Kanske var det där vid er sjö Picasso fick inspiration till sin blå period? Och på tal om fåglar, är det ok om jag skickar de flygande råttorna som envisas med att hålla till på min balkong till er?

Evas blogg sa...

Vonkis: Ja vem vet :-)? Tack men jag tror du får förpassa dem någon annanstans!