söndag, november 30, 2008

Adventsgudstjänst, tavlor och nysnö

Ett dygn har det snöat nu. Snön ligger i drivor och vägarna är spåriga av all nysnö. Vi fick en vit advent, med råge till och med. Helgen har gått i lugnets tecken, vilket ger en välbefinnande känsla i mig. Gårdagen ägnades åt konstbeskådande. Öppet hus hos en gammal kompis, i hennes atelje'. Därefter besök på ett vernissage en bit utanför stan. Glad, livsbejakande konst med färger som gav mig en energikick.


Konstären heter Anders Hultman, Göteborg. Han har även smyckat årets julgran utanför vår stads rådhus. Fick ett snack med honom om måleri och allt vad det kan innebära.

Första advent har firats i Rödöns kyrka, vår f d hemkyrka. Där är våra tre barn döpta och konfirmerade, där gifte vi oss. Där känner vi många församlingsbor samt anställa. Med andra ord, en kyrka som andas igenkännande. När barnen var små var kyrkan alltid fullsatt in till sista bänkplats. Vi som ofta var sena fick "knö" in oss långt bak i kyrkan. Idag var det inte alls fullt, tiderna har förändrats. En fin stund blev det i alla fall, en stund som avslutades med kaffe i sockenstugan. Så många glada människor som välkomnade oss: "Men så roligt att ni kommer hit!" Sånt gläder en alltid.

Nu doftar det blåbärsglögg och helgen fortsätter i vilsamhetens anda.Jag vill att en stjärna lyser

i mig, i mitt mörka hus

att många ska välkomna ljuset

och själva bli världens ljus.9 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, det var sannerligen som du skriver, livsbejakande konst, sånt man blir glad av ...!

londongirl sa...

Jag blir också glad inombords av konst som jag tycker om....Känner nu att det var ett tag sen jag gick på något utav alla museum och gallerier som finns här.
Har tänkt mig till Waldermarsudde för att se utställningen av Lars Lerins akvareller. Men det verkar inte som jag hinner förrän på jullovet.

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja visst är det? Påminner lite om Gunilla Mann, som vi besökte på vår Österlentur i somras.

Londongirl: Är det någon utställning jag gärna skulle vilja se så är det Lars Lerins. Hans konst är helt outstanding! Hoppas du lägger ut någon bild därifrån!!

Christina sa...

Det låter som en väldigt trevlig och berikande dag!

Evas blogg sa...

Christina: Ja, det var ju både igår (utställningar) och idag (kyrkobesök) så det blev två berikande dagar.

Jämtlandstösen sa...

Advent är speciellt:-) Vad trevligt att gå till kyrkan i gamla hemförsamlingen denna dag. Vi firade advent hemma den här gången,dottern är krasslig och behöver vila. Mycket som går just nu... Men hon fick tända första ljuset i sin nya alldeles egna adventsljusstake och jag såg att hon gillade det:-)I år är första året hon börjar förstå vad advent och jul är litegrand.

Bloggblad sa...

Jag har sjungit in nya kyrkoåret på en riktig festgudstjänst med mycket folk, barn, ungdomar (som övernattat i kyrkan och var MYCKET stillsamma... sov de månne?)kör, trumpet och två präster. Härligt.

Tips: www.kyrkokartan.se

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Ja det kändes så bra, jag har många fina minnen från den kyrkan. Vi har firat många stora högtider där. Klokt att stanna hemma och fira. Kan tänka mig att hon är stolt över sin alldeles egen adventsstake.

Bloggblad: Det låter som en riktig fest det!

Fröken Svår sa...

Jag blir riktigt avundsjuk när du skriver om snön som blir till drivor. Här kom det något fjunigt vitt på förmiddagen som i alla fall gjorde att det såg ut att vara frost i gräset. :-)

Det låter som att din första advent blev riktigt mysig med både det ena och andra trevliga innehållet.