lördag, oktober 11, 2008

"Göra vinter"

Ett gammalt uttryck för att stänga för vintern i sommarstugan. Idag har vi påbörjat det arbetet. Alltid lite vemodigt när man går runt och tar in, plockar bort, rensar, packar med sig hem.

Ett avslut.

Och nog kändes det att vintern inte är långt borta.

Vattentunnorna tömda.

Den sista skörden upptagen.


Vattenkannor och krukor tömda.

Vattenbad och prydnadspinnar på torkning.

Vår lilla rönn har i år fått blad!


Redan kvart över fem var solen på väg ner.

I morgon packas det sista ihop.

Sedan är det bara att vänta på vintern, i en varm lägenhet i stan.

39 kommentarer:

eeva sa...

snälla kan du radera din blogg där du heter "evas.blogg.se" skulle vara mitt drömnamn. puss!

eeva sa...

snälla kan du radera din blogg där du heter "evas.blogg.se" skulle vara mitt drömnamn. puss!

Jämtlandstösen sa...

Ja, nu kommer det snart vinter, inte annat att vänta. Jag gruvar mig lite jag, det gör jag alltid numer inför vintern. Men det brukar ge sig när den väl börjat och man vänjer sig. Men idag var det en hyfsat fin höstdag och vi har haft många fina dagar på senaste tiden, varma och färgrika. Förresten är det en underbar bild du har just nu längst upp i bloggen. Vilken färgprakt!
Och gott med egenodlade morötter:-)

Evas blogg sa...

Eeva: Den brukar jag gå in och hämta inspiration från ibland, så jag tror inte jag vill radera den just nu. Kanske kan spara inläggen på nåt vis? Vet bara inte hur.

Evas blogg sa...

Jämtlöandstösen: Ja det känns "gruvens" den här tiden. En lång vinter väntar. Ja den bilden är tagen på bryggan vid Frösö strand. Den är så glad tycker jag. Hur går det för dig? Har tänkt på dig och hur det går med din uppsats? Morötterna är goda:-)!

eeva sa...

du kanske känner monica jonsson eller håkan stenlud? dom bor på frösön dom också! monica är min faster, hehe.

du kan ju klicka på "print screan" (en knapp på tangentbordet) och sen klistra in på paint. eller så kan du kopiera inläggen och klistra in dom på word och därefter spara dom?

det skulle vara underbart snällt!

Evas blogg sa...

Eeva: Nej dom känner jag inte. Ja jag har funderat på att klistra in dem i world. Så fort jag får tid.

eeva sa...

om jag gör det åt dig och skickar dom till din mailadress, skulle det gå?

Emma sa...

Kikande in här lite bara:)

Evas blogg sa...

Eeva: Nu har jag kopierat det jag vill ha kvar. Men vet du hur man avslutar bloggen??

Evas blogg sa...

Emma: Välkommen hit!

eeva sa...

om du klickar på mitt konto, sen mina bloggar och sedan bläddrar du ner längst ner tror jag det står "ta bort blog" klicka där.
TACK SÅ HÄMSKT MYCKET! :)

mossfolk sa...

Är ni inte där alls på vintern?
Så fina bilder, särskilt den sista. Fast det här med att solen går ner allt tidigare och de mörka timmarna blir fler och fler är aningens tungt (och lite mysigt).

eeva sa...

jag har faktiskt ingen aning, för det värkade inte funka! men kan du inte byta alias till nåt helt annat som funkar och sen aldrig va inne på den?

Evas blogg sa...

Eeva: Då det var så länge sen jag var in på den bloggen har jag helt glömt bort mitt lösenord, har testat flera varianter men inte lyckats. Nu har jag skickat ett mail till blogg.se och får förhoppn.vis ett nytt lösenord snart. Fixar det då.

Mossfolk: Vi kan inte bo där på vintern, för kallt och inget vatten. Men vi brukar göra dagsutflykter dit då, men inte sova. Ja det är lite jobbigt när det blir mörkt så snabbt. Men kan hålla med dig om att det är skönt också, vilsamt.

eeva sa...

okej. tack så jätte mycket för hjälpen

eeva sa...

meddela mig så snabbt du har raderat din eller bytt alias (vilket jag tror är lättast) så att jag kan ta ditt namn och hinner före alla andra :)

eeva sa...

jasså lösenordet var problemet. hmm.. men det är ju bara att klicka på byt lösenordet så får du ett mail direkt? <3

Evas blogg sa...

Eeva: Jag har gjort det men inte fått ngt svar. Kan inte göra så mkt mer nu.

Vonkis sa...

Även fast jag vet att det är en del jobb att vintra upp tycker jag att det ser så himla mysigt ut med sådana här bilder. Vill också ha ett ställe att vintra upp...

Evas blogg sa...

Vonkis: När det är fint väder är det helt OK att vintra upp. Men ändå, lite vemodigt är det allt. Du kanske får din vintra-upp stuga du också någon gång.

Det Mörka Hotet sa...

Trots vackra bilder och läsvärd text så kändes det allt lite vemodigt - men det var antagligen meningen.

Tror även min hjärna gjort vinter...tyvärr!

Evas blogg sa...

Samuel: Ja det är alltid vemodigt. Och du, jag kan trösta dig med att det finns fler hjärnor som gjort vinter:-)

Hanneles paradis sa...

Det ser mysigt och vemodigt ut.

Sara sa...

Åh, jag brukar alltid tycka att det är så härligt att börja "vinterstäda", även fast det är vemodigt. Är avundsjuk på dig som kan vara där ute och påta... Betyder detta alltså att pappa kommer in till stan nu?? ;)

Evas blogg sa...

Hannele: Ja just så är det.

Sara: Ja tänk så kul om du varit med! Ja han flyttar in ikväll, vilket han inte tycker är så där jätte kul. Men nu fryser snart vattnet :-)

Jämtlandstösen sa...

Nu har uppsatsen stått och stampat ett tag, tyvärr. Däckade har vi varit av flera höstförkylningar, huvva:-( Sedan har jag fokuserat på min nya kurs, arbetspsykologin. Men jag kan ta det rätt lugnt, eftersom jag inte kommer kunna seminariebehandla den förrän i vår i alla fall, eftersom man bara kör kursen en gång om året. Till våren kommer jag läsa 15 hp till, sedan får det vara nog för den här gången:-) Dottern är fyra år då också, och mogen för längre dagisdagar. Då passar det för mig att börja jobba igen, hoppas det dyker upp något riktigt kul:-)

Bloggblad sa...

Oj, är impad av potatis och morötter. Här tog jag in några physalis som kanske inte hinner mogna. Annars var det ett lätt jobb igår att ta bort sommaren (som jag kallar det) Bara att lyfta bort dynorna från altanstolarna.

Nettan sa...

Vi har också "gjort vinter" här hemma, plockat bort allt och så.
Nu försöker vi ta dom sista svamparna i skogen.
Det gäller att sammla på sig till
vintern, så man har i sina förråd.
Nettan

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Men oj vad tråkigt att ni varit förkylda igen! Hör av dig när och om du vill ha uppsatsrespons. Hoppas verkligen att det dyker upp något kul arbete till dig framöver!!

Bloggblad: Det blir nog lite annat när man har en stuga att stänga igen för vintern. Det tog oss två dagar. Ja potatisen och morötterna är verkligen goda, men snart slut.

Nettan: Ja det är lite pyssel med att städa bort. Finns det svamp kvar än? Vad plockar du för svamp?

Elisabet sa...

Hahaha .., här kommenderas det friskt, ser jag ..-)

Och jag har inte alls brytt mig om att höstfeja .., vi har nämligen haft sommar idag .. jag har sett minst två personer i kortbyxor!

Evas blogg sa...

Elisabet: Jodå, full rulle här:-) Kortbyxor - låter ju helt otroligt!

Evas blogg sa...

Eeva: Detta fick jag till svar från blogg.se:
Vi har tagit bort funktionen för att radera konton och sköter detta själva
eftersom så många gör fel och låser sina mailadresser.
Nu kommer de att radera min blogg så håll utkik!

Madicken sa...

VINTER!!!!??? Här har varit nära +16 i dag :)

Anonym sa...

jag skulle också göra sånt i helgen, såg framför mig hur det skulle bli fint med enris framför entrén och diverse annat skulle plockas in och packas bort. Men i stället har jag umgåtts med alla jag älskar HEEEELA helgen! Inget städat ute - men många många kramar och glada ögon! HOPPAS på att jag hinner nästa helg så inte allt snöar över! Kram Måddan PS SES IKVÄLL! DS LÄNGTAR!

Nettan sa...

Jag plockar trattkantareller och
röd-gul trumpetsvamp.
Jag trodde vi hade plockat klart
förra veckan, men det finns många kvar än.
Nettan

Evas blogg sa...

Madicken: Oj. Det var ett tag sen här.

Måddan: Men så härligt! Du hinner säkert med trädgården vid ett annat tillfälle, det lät så mkt härligare det du beskriver. Fast vi hade sonen m flickvän ute hos oss och vi umgicks samtidigt som vi jobbade. Det var fint det också.

Nettan: Men åh så gott. Nu blir jag riktigt avundsjuk :-)

Ingela sa...

Vi städade ur husvagnen i söndags. Det känns också väldigt definitivt. Önskar bara att det vore som jag drömmer ibland; att jag plötsligt hittar en lucka nånstans i huset, och när jag öppnar den så finns där ett rum till som jag inte visste om. Alla prylar tar ju sån plats.

Här hemma har jag kvar lite blomkrukor som fortfarande är fina, och några morotsrader och lite andra rotsaker i landet. Men nu sjunger det på sista versen. Utemöbler och växthus är invintrade sen ett par helger tillbaka.

Evas blogg sa...

Ingela: Ja det är ju det också, var man ska göra av alla prylar. Idag tvättar jag upp en massa "stugtvätt". Nu blir det fullt här i skåpen. Ja det är nog dags att ta upp det man har kvar i landet, snön kan lägga sig när som helst.