onsdag, september 03, 2008

Mat för en person


När man är van vid att vara många kring matbordet är det trist när man sitter där ensam. Eftersom jag för tillfället tillbringar många matstunder endast i sällskap av en bok blir kokkonsten därefter. Det är så tråkigt att laga mat och äta ensam. Kan ju säga att flingor och mjölk är det hård åtgång på här just nu.


Idag slog jag till och lagade "rejäl husmanskost". Pannbiff, egen odlad potatis, sås och egen tillverkad lingonsylt. Jodå, det smakade bra, tror jag. Försvann in i "Islossning" av Barbara Voors (mycket bra bok!) och maten slank ner utan att jag hann reflektera så mycket över vad det var jag åt. Illa. Tack och lov kommer vår äldsta tillbaka hit på måndag, då får det bli lite ordning på ätandet igen.


Och jag inser vikten av att vara flera kring matbordet. Maten smakar bättre och det är mycket roligare.


Fast, med nuvarande kost försvinner ett och annat kilo.


Alltid något.


17 kommentarer:

Ellis sa...

Jag förstår precis.
jag äter så gott som alltid lunch ensam och det blir ofta (OFTA) lite fil och flingor bara.

Jag tycker om att laga mat, men bara till mig själv? Njae... det är rätt trist.
Äta själv är också trist, precis som du brukar jag läsa.

Madicken sa...

Jag har inga problem med att äta själv i lugn och ro - men då blir det enkelt som grekisk sallad eller stuvad spenat med korv. Men jag saknar ibland tiden då jag lagade bamsestora grytor när ungarna bodde hemma och det ofta kom kompisar till dem och åt med oss. Min special var mycket stark chili med vita bönor och majschips till. Det skulle bränna ordentligt på tungan. Blev som en sport att se vem som tålde mest, haha...

Evas blogg sa...

Ellis: Jag gillar också att laga mat (oftast) men då ska vi vara fler som äter. Och visst är det trevligt med en bra bok som sällskap men det går inte upp mot trevliga människor.

Evas blogg sa...

Madicken: Ja var sak har sin tid, just nu är jag fortfarande aningen förlamad efter att sista barnet flyttat. Allt är trist just nu. Och visst är det kul att laga till mkt mat och det sitter ungdomar runt bordet och tjattrar?! Oj, het chiligryta, låter....starkt:-)

Madicken sa...

Black-eye bönor var det ju :)
De som inte kräver så lång koktid. Det gick åt mycket vatten och cola på den tiden. Min yngste flyttade för fyra år sedan och jag bölade hela vägen hem efter det att vi kört flyttlasset med hans grejer till min gamla hemstad dit han återvände. Suck!

S o F sa...

Känner igen.

När yngste sonen flyttade hemifrån för drygt ett år sedan, så blev det stor skillnad med mat och matlagning här hemma.
Det kändes viktigare med "ordentlig" mat varje dag så länge som han åt med oss.

Men sen blev det inte så kul eller lika nödvändigt längre, på nåt vis.
Så jag åt ofta nåt lite mindre till middag istället (maken äter oftast ute pga resande).

Nu har han tillfälligt flyttat hem igen, så nu är vi tillbaka i gamla vanor, och nu är det ett himla matlagande igen. Pust! ;)

Varma och lite ljusare hälsningar! (efter åska och åskregn inatt)

Evas blogg sa...

Madicken: Ja det är bra att det finns vatten och cola :-) Ja det är jobbigt när den siste/a lämnar hemmet. Känner igen mig i bölandet på väg hem. De 70 milen från Linköping och hit var tunga. Samtidigt är det roligt att kunna åka och hälsa på dem, man får lära känna nya städer.

s o f: Ja det kan ju bli så också, att de återvänder hem när man vant sig vid att ha det lite enklare. Jag tror att det är övergångarna som är jobbigast, innan man vant sig vid det nya livet.

Annika sa...

Visst är det trist att äta ensam, håller med.
Jag brukar bara värma upp en lean cuisine till lunchen, och sitta med en bok eller tidning. Bra att du lagade lite mat åt dig, det smakar ju bättre än flingor iallafall.

Evas blogg sa...

Annika: Det har du onekligen rätt i, börjar bli less på den kosten nu:-)

londongirl sa...

Jättebra att du lagade mat till dig själv! (Det såg verkligen gott ut också när jag klickade upp bilden) Jag gillar inte heller att laga till något när det bara är jag som ska äta men jag tror det är nyttigare i längden att göra det....och egenodlad potatis har du...härligt!!

Den boken har jag glömt att jag skulle köpa....tycker hon skriver så bra. Tack för påminnelsen om den! :-)

Evas blogg sa...

Londongirl: Håller med dig om att det är mkt nyttigare. Här får bli skärpning. Ja vi satte lite potatis i våras och det räcker till några kok. Till nästa år ska vi utöka landet, det är ju så gott att få plocka upp egen potatis och koka på direkten. En helt annan sak än de pot. man köper. Ja visst är hon bra? Läste ut boken igår, en sådan som man sträckläser.

Det Mörka Hotet sa...

Vad är det för fel med en kall pilsner och en näve jordnötter...?

Snabbt, enkelt och kanongott! ;-)

Evas blogg sa...

Samuel: Haha...går säkert bra det med men jag tycker inte om öl så det får bli en näve jordnötter för min del :-)

Jämtlandstösen sa...

Det såg gott ut, tycker jag, men håller med dig om att det är trist att äta ensam. Lite bättre känns det i sällskap med en bok eller tidning dock:-)

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Det var gott, kände jag idag när jag verkligen kände efter :-)

Elisabet sa...

Här slarvas det kopiöst med maten!
Hur kul är det att ägna timmar vid spisen och sedan bara duka till sig själv? Nä, just det.
Häromdagen blev det hälsokost av bästa sorten ..., filbryta med varmrökt fläsk till. I tjocka skivor.
Det var precis vad min kropp och själ längtade efter och jag var såväl mätt som lycklig i flera timmar efteråt, ja, nästan hela dagen.
Tack Gode Gud skulle jag inte på någon hälsokontroll dagen därpå.

Evas blogg sa...

Elisabet: Nej det är inte ett dugg kul:( Filbryta har jag aldrig ätit.