torsdag, april 03, 2008

Efter förra gångens blodiga "Passion of the Christ" film hade vi ikväll bestämt oss för en "feel good" film . Jag talar om vår kyrkas filmgrupp och ikväll såg vi "Sliding doors". Trots den kanske något ytliga framtoningen fanns det många bottnar och frågeställningar i filmen. Vilket visade sig när vi diskuterade den vid fikat efteråt. Det blev ett mycket givande samtal, där tankegångar kring våra val i livet styr vår väg. Omedvetna eller medvetna, valen finns där.

"Ja men allt väljer vi inte, en del saker händer utan att vi kan påverka." Var det en person som sa. Och en ung man svarade:

"Ja så kan det vara men då väljer vi hur vi förhåller oss till det som hänt."

Fyra nya deltagare fanns med ikväll, två damer i 70-årsåldern samt en man i samma ålder. Och en man i 30-årsåldern. Och så vi "gamla rävar" som varit med sedan starten. Och tänk så spännande möten kan bli. Olika åldrar som kan mötas på ett plan där alla kan känna sig hemma. De äldre damerna förstod inte filmens upplägg, två berättelser i en. "Är det något nytt och modernt?". Ja det kan man säga. "Ja man somnade då inte till för man måste hänga med hela tiden för att förstå." Härlig inställning!

Vi hade gjort ett litet nytt upplägg för kvällen. Dels flyttade vi till ett annat rum efter filmvisningen. Mindre bord, mer tränga ihop sig, effekten blev att samtalet kom närmare. Vi hade även en "runda" där alla fick säga en mening om filmen. Sedan var ordet fritt. Detta ledde till att alla fick göra sin röst hörd redan från början och ledde till ett mer avslappnat samtal.

Små knep kan göra underverk med en grupp.

10 kommentarer:

Marskatten sa...

Jag har hört att Sliding doors skall vara intressant och bra, så nu blir det till att försöka se den!
Vad roligt det låter med kyrkans arbete i din församling, ni har så mycket spännande aktiviteter.
Fint upplägg att sitta vid mindre bord och låta alla komma till tals innan ordet blev fritt.
Önskar dig en skön fredagkväll!

mossfolk sa...

Vad kul med så blandade åldrar. Det borde bidra till ett ännu större utbyte av diskussionen efteråt...
Ha en riktigt trevlig helg!

Gunnel sa...

Den unge mannes svar var då bara SÅ SANT!!

Det låter väldigt trevligt det ni håller på med :O)

Cecilia N sa...

Jag gillar Sliding doors! Mest gillar jag skotten.

Filmkväll, hur ofta har ni det?
(Hjälp så mycket roliga saker som skulle kunna hända i en och samma församling om man gjorde allt skoj som alla andra gör ...)

Matildas fikarum sa...

Jag har sett Sliding doors ett par gånger sen den släpptes. En ganska lättsam film som har ett djupare budskap om man bara gräver lite.

Evas blogg sa...

Marskatten: Den kan kännas lite som en ytlig komedi fast ändå inte, beror på hur man ser på den. En film med många bottnar som är väl värd en diskussion. Ja det finns guldkorn inom kyrkan :-)

Mossfolk: Tack detsamma! Ja det är berikande, att vi kan vara både gammal som ung. Vi har alla något att ge till varandra och lära oss av.

Gunnel: Ja visst gör det:-)?

Cecilia: En gång i månaden. Mkt givande, då film är ett jättebra för forum för diskussioner. Ja eller hur? Plocka guldkornen och få till en mkt levande församling.

Matilda: Exakt, man får nog se den fler ggr och man hittar säkert nya saker varje gång. Som du säger: det finns mycket att plocka av där.

Bloggblad sa...

Intressant att höra om er filmgrupp! Det finns ingen här, kanske en idé?
Det var ett tag sen jag såg Sliding doors, minns knappt...

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja, det är en mkt god idé. Kanske nåt för dig att starta?

Elisabet sa...

Helt fantastiskt! Jag minns hemma i Malå, där fanns i början av 80-talet kanske .., en slags diskussionsgrupp i kyrkans regi, fast jag kommer inte ihåg vad som avhandlades ..-)
Vi satt i församlingshemmets rum med öppen spis och det var så otroligt givande.
En filmgrupp vore ju rena drömmen!
Man kanske skulle flytta till Östersund.

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja! Du är så välkommen så!!