söndag, april 20, 2008

Björn Ranelid

Björn Ranelid har funnits i mitt liv länge. För ett antal år sedan slukade jag alla hans, då utkomna böcker. Jag älskade hans poetiska framställning av sina karaktärer. Jag älskade hans formuleringar. Exempel på en boktitel: Du ska bära ditt barn som den sista droppen vatten. Den boktiteln fanns med i K G Hammars slutpredikan som Ä B.

Jag vet inte vad som sedan hände men jag tröttnade på att läsa Ranelids böcker. Det var som om orden blev för många, jag orkade inte ta in dem alla. Därför har han varit vilande för mig under de senaste åren.

Idag har jag varit på en föreläsning på Campus. Föreläsare - Björn Ranelid. Jag tror inte han lämnade någon oberörd. Oavsett känslostämning tror jag alla gick därifrån med funderingar i huvudet. Jag vet att B R blivit "bespottat" av många, bland annat en kvinnlig skribent på Expressen. Jag kan inte ta till mig sådan kritik som handlar om klädsel, frisyr, läppglans eller ej. Inte heller när man talar kränkande om ett lyte, som jag antar att han slitit med under väldigt många år. Jag kan heller inte uttala mig om huruvida han är en narscissistisk person eller ej. Vad jag däremot kan uttala mig om är att han är en otroligt slipad estradör. Utan manus talade han snabbt och såg många av oss intensivt i ögonen när han talade. Skrämmande? Ja kanske för en del av oss åhörare. Och visst pratade han om hur många böcker han skrivit och hur många föreläsningar han gjort och hur många.....Men jag kunde inte reta mig på det för det han sa slog an en ton i mig, det berörde. Han talade om ondska och om människans ansvar över våra handlingar. Inte en enda människa bär ondska i sina gener. All ondska kommer till genom mänskliga val, sorg och smärta.

Ranelid provocerar. Och ibland behöver vi bli just det, provocerade. Då får vi möjlighet att tänka till angående oss själva och våra liv. Inte bara omdevetet "följa med strömmen". Något som definitivt inte Björn Ranelid gör.

Inte det minsta.

10 kommentarer:

Det Mörka Hotet sa...

Vad det gäller den den kvinnliga skribent på Expressen så har hon nog bespottat fler personer än BR - om jag minns rätt.

Jag är absolut ingen expert på BR men han det jag gillar med honom är att han sätter en spegel på oss själv - men en delvis ny vinkel (med andra ord än vad vi själva kanske valt).

Det Mörka Hotet sa...

(Ha, ha; ursäkta mitt något märkliga språk - det är nog dags för Gamle Svarten att sova!)

Evas blogg sa...

Samuel: Det var en bra formulering, "sätter en spegel på oss själva, med en delvis ny vinkel. Där fick du nästan till en "ranelidare" :-)

Anonym sa...

Åh så härligt intressant det lät föredraget med B R. Jag har aldrig läst något av honom men nu har du gjort mig nyfiken får nog låna någon bok av honom, men vilken ska jag börja med..
Hoppas du får en skön kväll må så gott kram:)
SolSkuggan

Anonym sa...

Jag har inte läst något av Björn Ranelid, men känner till honom. Nu blir det till att låna på biblioteket när jag är klar med Eremitkräftorna.

Jag tycker denna fras var så intressant:
"Inte en enda människa bär ondska i sina gener. All ondska kommer till genom mänskliga val, sorg och smärta."
Att ingen föds ond, kan jag hålla med om, men undrar om man verkligen väljer att vara ond?
Jo, det kanske är så...detta tål att tänkas på!

Jämtlandstösen sa...

Jag har heller inte läst något av Ranelid, det har inte blivit av, men har en bok av honom liggande någonstans. Han verkar vara en människa som går sin egen väg.
Sedan håller jag med dig om hur tröttsamt det är med sån kritik som han mött, om läppglans och linnen mm. Ibland känns det som att den typen av argument håller på att ta över helt i media, ett mobbande tonfall koncenterat på hur folk ser ut. Det är jag så trött på. Fattar inte hur det kunnat bli så.

Elisabet sa...

Min störstasyster var på ett föredrag där denne B.R. uppträdde och hon var SALIG efteråt; berättade om hur helt makalös han var med orden.

Och helt utan manus.

Själv hörde jag honom en sommarkväll år 2003 .., jag satt på kullerstenarna och lyssnade och hans ord kom som skjutna ur en kulspruta och jag begrep aldrig hur han kunde komma ihåg allt .., om han nu gjorde det?

Evas blogg sa...

Solskuggan: Ja nu har jag inga titlar i huvudet men tror inte det spelar någon roll vilken du börjar med. Ha det gott du också!

Marskatten: Ja låna någon av hans böcker. Så får jag höra sen vad du tycker. Jo nog kan man välja att göra onda handlingar. Varje dag dödas tusentals människor, just p g a att någon valt att göra en ond handling. Sedan kan man diskutera vad onda handlingar är. Var man drar gränsen.

Jämtlandstösen: Ja denna utseendefixering som råder i vårat land är jag så less på. Varför inte hålla sig till relevanta utlåtanden? Jag orkar inte följa med sådana diskussioner längre. Ska bli kul att höra vad du tycker om BR som författare (om du hittar boken :-)!

Elisabet: Ja nog kom de farande som ur en kulspruta allt :-)

Det Mörka Hotet sa...

Ha, ha: killar kan - också!

Evas blogg sa...

Samuel: Självklart!