fredag, februari 29, 2008

Bara för mycket

Igår kväll hade vi filmkväll i kyrkan, vi såg The passion of the Christ, från 2004 (regi Mel Gibson). Jag har sett delar av filmen tidigare men alltid gått ut när det blivit för blodigt. Igår såg jag hela filmen och mådde fysiskt illa av allt blodigt våld, som långdraget ägde rum genom hela filmen. Varför allt detta utdragna våld? Vi vet att Jesus pinades på Golgata men var det nödvändigt att visa en tvåtimmars film kring detta? Vi diskuterade filmen efteråt och de flesta kände ett obehag. Och vi var många som inte kunde känna det medlidande, som man kanske borde göra utifrån händelsen i sig. Det var bara för mycket och allt detta våldsöverflöd trubbade av den genuina känslan av medlidande.

Ikväll har jag googlat på filmen och hittade några intressanta artiklar från 2004. Bland annat Ola Sigurdsons artikel i GP. Filmens fråga verkar inte vara varför Kristus led på kortset, utan hur mycket han led. Just så kände jag också.

Vidare hittade jag en artikel från Trots Allt, av Tomas Einarsson: I The passion reduceras Jesus till en traditionell filmhjälte som tål hur mycket stryk som helst.

Då är vi fler, som tycker att Gibson intentioner med filmen inte nådde fram. Budskapet fanns där men skyldes över av alltför mycket blod.

16 kommentarer:

Madicken sa...

Jag har filmen inspelad på VHS men har inte sett den ännu. Fått blandade recenssioner (milda tid stavas det så?) om den.

Evas blogg sa...

Madicken: Ja en del tycker mkt om den, så är inte fallet här. Hm, nu blev jag också osäker hur det stavas :-)!

Madicken sa...

Jag får väl berätta min uppfattning när jag sett den..

Evas blogg sa...

Ja det vore spännande att höra. Vad jag gillar med vår filmgrupp är att vi alltid samtalar kring filmen efteråt. Utifrån dessa samtal inser man hur olika vi människor upplever sånt vi ser och hör. Det känns berikande.

Madicken sa...

Kan tänka mig det. Den ena kanske ser något som den andra inte lagt märke till? Har ibland gått på bio med några kompisar och lagt märke till det när vi pratat efteråt om filmen vi sett.

Det Mörka Hotet sa...

Nja, den där filmen verkar alltför mörk och ruskig för mig - tacka vet jag "Pang i bygget"!

Evas blogg sa...

Madicken: Ja just det är så fiffigt när man diskuterar film, man ser olika saker.

Samuel: Hahaha, ja den är bra!!

mossfolk sa...

Jag har sett halva den filmen men gått ifrån sedan. Just av den anledningen att det var för mörkt och blodigt.

Jeez sa...

Jag har inte sett den just pga det du beskriver. Sånt gör inget för mig. Jag fattar redan innan att det inte var en enkel sak -ens för Guds son attdö på korset eller vägen dit för den delen. Jag gillar inte att se våld och blod på film av den enkla anledningen att jag vet att jag blir avtrubbad. Kanske inte första gången, kanske inte av andra, men så småningom. Lite i taget. Och jag vill inte det. Jg tycker inte att våld är hemskt och jag vill reagera med bestörtning när det sker...

Vonkis sa...

Såg den på bio när denkom och det var riktigt jobbigt. Gömde mig mest vid min grannes axel och tokbölade.

Evas blogg sa...

Mossfolk: Ja så har även jag gjort tidigare men nu blundade jag halva filmen istället.

Jeez: Du skriver "jag tycker inte våld är hemskt", jag undrar vad du menar? Avtrubbad kan man bli, lite så jag kände, allt det för myckna gjorde att jag till sist inte kunde känna medkänsla.

Vonkis: Och jag trodde jag skulle spy.

Evas blogg sa...

Mossfolk: Ja så har även jag gjort tidigare men nu blundade jag halva filmen istället.

Jeez: Du skriver "jag tycker inte våld är hemskt", jag undrar vad du menar? Avtrubbad kan man bli, lite så jag kände, allt det för myckna gjorde att jag till sist inte kunde känna medkänsla.

Vonkis: Och jag trodde jag skulle spy.

Anonym sa...

Jag har inte velat se filmen just pga det blodiga våld som jag läst att den innehåller.
Fick bekräftat av ditt inlägg och tänker inte se den. Jag kan inte förstå varför man glorifierar blod,våld, och människoförnedring men det är väl typiskt USA kan jag tänka.

Jeez sa...

Jag menar naturligtvis att våld är hemskt. Det blev ett inte för mycket...

Evas blogg sa...

Marskatten: Kanske tanken var så att ju mer våld desto mer skulle vi som åskådare känna in Jesu lidande. Men för mig blev reaktionen tvärtom.

Jeez: Ja det var det jag trodde. Blev lite osäker.

Anonym sa...

Jag har inte sett filmen och tittar väldigt sällan på blodiga sådan...så jag kommer nog inte att se den. Det räcker med allt elände vi har omkring oss...vi behöver inte bli matade med mera