onsdag, januari 02, 2008

Mina hjärnceller har gått på högtryck..

...de senaste dagarna. Jag har formulerat meningar, analyserat, funderat, skrivit och raderat, kollat i kurslitteraturen, tänkt....

Och idag blev den klar: hemtentamen inom Tros- och livsåskådningsvetenskap, med titeln "Lidandets problem och människans ansvar". Phu, den var jobbig. Och om någon människa någonsin kommer att säga till mig, "det kan väl inte vara svårt att skriva en hemtenta, man får ju titta i böckerna", då kommer jag att högljutt protestera. För det handlar inte om att titta i böckerna och skriva av, det handlar om eget reflekterande, vilket kan ( i alla fall för mig ) vara nog så svårt. Men, så lärorikt. Jag har lärt mig massor under skrivandets gång. Mycket av det hade jag i och för sig lärt mig under kursens gång, men det var som om kunskapen föll på plats nu när jag skrev tentan.

Hemtentor kan vara krångliga och jobbiga men, jag lär mig mycket mer när jag har tid att fundera över vad det är jag skriver. Minns alla stressiga salstentor jag skrivit under åren, där mycket lärdes in för tentastunden och sedan föll i glömska.

Nu hoppas jag på ett G och sedan tar jag studieuppehåll på obestämd tid.

18 kommentarer:

Madicken sa...

Visst lär man sig så mycket mer av hemtentor och de tar både mycket tid och kräver aktiv hjärnverksamhet. Håller tummarna för att du får minst G!!

Jämtlandstösen sa...

Instämmer också helt och fullt angående hemtenta kontra salstenta. Hemtentan blir som en liten uppsats, och är roligare att göra, hjälper en att knyta samman och se samband. Håller självklart också tummarna!

Anonym sa...

Jag har aldrig gjort någon hemtenta och så lär det nog inte bli heller. Jag får reflektera ändå...
Du tror på G....men jag tror på högre. Sen får vi se vem som tror bäst :O)

londongirl sa...

Bra jobbat Eva! Lycka till med tentan! God fortsättning!

Cecilia N sa...

Jag hade hemtenta före jul så jag känner igen (fast annan kurs). Sista frågan var: formulera en fråga utifrån kursen och kurslitteraturen och besvara den.

Jag anar en stor spridning i klassen där ...

Så nu sitter vi här och hoppas både du och jag. Lycka till till oss!

Evas blogg sa...

Madicken: Tack ska du ha! Ja de är krävande men ger väldigt mycket, så i förlängningen inser jag att allt arbete för med sig en kunskap som känns förankrad i mig.

Jämtlandstösen: Exakt, den hjälper en verkligen att se sambanden. Tack ska du ha!!

Gunnel: Jag är helt övertygad om att du gör mkt goda reflektioner även om du inte skriver tenta!! Hahaha, ja det blir spännande att se vem som har rätt, svaret kommer i slutet av denna månad.

Londongirl: Tack ska du ha och tack detsamma!!

Cecilia: Åh vad intressant att vara lärare och läsa alla olika svar. Ja, lycka till till oss!!

Evas blogg sa...

Cecilia: P.S.Vilken kurs har du läst denna termin?

Matildas fikarum sa...

Nä, vad tokigt jag läste. Det där med Tros-..... Ha ha.

Evas blogg sa...

Matilda: Hahaha, ja det är fler som läser det på det viset :-)

Cecilia N sa...

svar: Svenska kyrkans tro och liv.

Panter sa...

Visst lär man sig på hemtentor, men jag är glad att jag "slipper" numera. Jag är grymt imponerad av dig och alla som läser och tentar. Det måste vara nervöst att vänta, men det tar ju tid att rätta.

Evas blogg sa...

Cecilia: Aha.

Panter: Har man inget annat än plugg så tycker jag det är mkt givande att studera men, om man samtidigt ska arbeta, nej då funkar det inte för mig. Ja det måste vara ett mastigt arbete att rätta dessa tentor, de gör ett otroligt jobb våra lärare.

Det Mörka Hotet sa...

Varför plågar du dig med att skriva hemtentor när de finns att ladda ner från nätet......ha,ha!

Evas blogg sa...

Samuel: Hahaha, ja det du, kan man undra över :-)!

~Karin Långström Vinge~ sa...

Spännande ämne. Läst Moltmann?

Evas blogg sa...

Karin L-V: Ja mkt spännande, jag hoppas kunna läsa vidare längre fram i tiden. Nej Moltmann har vi inte läst. Något du rekommenderar?

Bloggblad sa...

Jag trodde också i min enfald att en hemtenta skulle vara enkel... men ack, vad jag bedrog mig. Nu är det några år sen jag sysslade med sånt - men mina artiklar till församlingsbladet är ungefär som hemtentor: jag måste få godkänt - och är underkastad andra människors tyckande.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja inte är det som "fritt skrivande" , där man skriver lite vad som faller än in. Allt ska ju härleda till kurslitteraturen men utifrån egna ord.