söndag, december 30, 2007

GOTT NYTT ÅR!


Årets näst sista dag ligger inbäddad i nysnö. Vår äldsta har nyss åkt tillbaka till Göteborg, efter två och en halv vecka här hemma. Som vanligt blir det tomt. En saknad efter fullkomligheten att ha hela familjen samlad. En saknad efter henne.

Så här under årets sista skälvande dygn ska jag försöka mig på en årssammanfattning. Hur har året varit? För egen del kan jag sammanfatta det med ordet lugnt. Längesen som ett år känts så befriat från orosmoment och omvälvande händelser. Ute i världen härjar krig och oroligheter men här inne är det fridfullt. Det lugna har tidigare känts tråkigt. Ska inget hända? Rastlöshet har bytts ut mot en känsla av förnöjsamhet. Hur det hände? Ingen aning. Kanske det handlar om åldern, att en inre mognad har slagit rot i mig. Fast, det låter kanske skrytsamt att säga så? Oavsett vad det handlar om så känns det bra.

Lidandet och ondskan i världen fortsätter, trots det finns även många positiva saker som händer. Det känns som om människor mer och mer inser att vi kan inte leva på det sätt vi gjort under många år. Att vår överkonsumtion leder till klimatförändringar och stora orättvisor i världen. Och jag tackar media som lyfter fram problematiken, på ett värdigt sätt ( för det mesta ). Men vägen är lång att gå och det kommer att ta tid att medvetandegöra problematiken. Men ett litet steg är bättre än inget alls. Kan all vår konsumtion delvis bero på en inre tomhet? Att vi behöver fylla den med något?

Året som gått har ännu fler människor lämnat Svenska kyrkan. Andlig tomhet råder hos många. Profanhumanisterna hörs och syns mer och mer och vår kristna tro blir mer och mer otydlig. I det sekulariserade, mångkulturella samhälle vi lever i finns inte längre några tydliga gränser. En utveckling som inte behöver vara negativ men den behöver tas om hand på ett bra sätt. Dialog mellan religions- och kulturgränser är något som jag ser fram emot under kommande år. Fler refleketerande möten och mindre yta är något jag vill se mer av.

Men, nu var det ju året som varit jag skulle skriva om. Jag har studerat och det har gett mig otroligt mycket, när det gäller ny kunskap och nya insikter. Och som någon klok människa sagt, ju mer vi lär oss ju mer inser vi hur lite vi egentligen vet. Något som känts så tydligt, en stor portion ödmjukhet har infunnit sig, jag kan och vet inte allt.

Familjen och mina nära vänner har, även detta år, haft en betydande roll i mitt hjärta. Vi vet inte hur länge vi har varandra och därför är det här och nu som gäller. Vänskap kan inte vänta, då kan det vara för sent.

Jag har öppnat en liten butik, i sakta mak låter jag den ta form. Rättvis handel känns som en viktig uppgift att sprida, i kombination med min skapande verksamhet. Den kan förhoppningsvis sprida lite glädje omkring sig. Glädje känns som en viktig ingrediens i våra liv, mer av den varan! Trots allt elände som händer runt omkring oss behöver vi även lyfta fram det glada och positiva, annars går vi själsligt under.

ETT GOTT NYTT ÅR vill jag önska er alla! Med mycket glädje och givande möten.


34 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Gott nytt år, Eva! Hoppas nästa år blir lika givande och att butiken går bra!

Evas blogg sa...

Matilda: Tack sak du ha och detsamma till DIG!!

Anonym sa...

Gott Nytt År till dig och de dina.

Du ska veta att julkorten gladde sina mottagare.

Evas blogg sa...

Gunnel: Men så roligt, att de gillade korten!! Ja nu blir det storproduktion av andra motiv framöver. Tack detsamma till dig/er!

Bloggblad sa...

Vi har gjort en sån sammanfattning här hemma, vid middagsbordet, men det blir ingen i bloggen... det som tagit mest på vår sinnesfrid är för privat och rör andra i familjen som vill hålla sig anonyma.

Men bra grejer har hänt också! Att jag kom med i psalmskrivarskolan är ett jätteplus, samt att jag fick ta hand om församlingsbladet. Och alla uppmuntrande tillrop om förändringen där, får mig att sväva... trots att det ju inte är för min skull jag vill att det ska bli bra.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Nej att lämna ut andra på bloggen det håller även jag mig ifrån. Så roligt med din psalmskola och förs.bladet, som jag har bevis på att det blev bra :-). Själv ser jag fram emot psalmskrivarkursen jag ska gå i april, bara tre dagar men ändå. Ett gott nytt år tillönskar jag dig!

Elisabet sa...

Gott Nytt År själv, Eva!

Verkligen allt gott önskar jag dig!!

Kram. Elisabet

Evas blogg sa...

Elisabet: Gott Nytt År kram till dig!!

Cecilia N sa...

Ett Gott Nytt År till dig och de dina, Eva!

Evas blogg sa...

Cecilia: Tack ska du ha och detsamma önskar jag dig och din familj!!

Anonym sa...

"vår kristna tro blir mer och mer otydlig."???? vadå? Inte är det så att någon lämnat en kristen tro för att de gått ur svenska kyrkan, dessa har aldrig varit kristna eller är kristna och lämnat till förmån för den församling de är engagerade i.

Om din kristna tro blir mer och mer otydlig, gå till kyrkan! Och delta i det kristna livet - kristen kan ingen vara ensam.

Evas blogg sa...

Nineve: Kyrkan besöker jag en eller flera ggr i veckan. Kristen anser jag att alla som är döpta är. Ang otydlighet så menade jag att vår kristna tradition blir mer och mer otydlig utifrån att den inte längre är en självklarhet i vårt mångkulturella och mer och mer sekulariserade samhälle. Det var kanske jag som var otydlig i mitt inlägg :-).

Anonym sa...

Vilket borde vara mycket posetivt...så att människor inte inbillar sig att de är kristna för att de bor i ett visst land där vissa dagar är röda. Utan att det handlar om att vilja följa kristus.

En liten tant sa...

Glädjande nog har jag hört rapporteras att vårt shoppande inte ökar i förväntad takt! Ett litet men hoppingivande tecken.

Gott Nytt År!

smulan sa...

Hoppas att du får ett fortsatt kreativt och skapande år, Eva! Du verkar vara så produktiv - jag blir riktigt avundsjuk :) Lycka till!

Och ett riktigt Gott Nytt År!
Smulan

londongirl sa...

Det måste vara så roligt att du kommit igång med den butiken! Rättvisemärkt är något jag alltid letar efter. :-)

Ett riktigt Gott Nytt år önskar jag dig!

Anonym sa...

En liten tant: att shoppandet minskar är inget gott tecken. Minskad konsumtion leder till minskad produktion som leder till ökad arbetslöshet vilket leder till ekonomiska svårigheter för människor vilket leder till minskad konsumtion...en spiral som leder till misär för hela samhället. Minskade inkomster för samhället, sämre utbildning sämre sjukvård och äldreomsorg.

Anonym sa...

Tro inte att jag inte tassar in här hos dig då och då.. Det gör jag och det är alltid lika vilsamt och ger ett lugn tack för din fina blogg:)
Jag har också läst och sett bilder på din lilla fina butik och jag önskar dig all glädje och framgång med den.
Ha nu ett riktigt gott slut och ett harmoniskt hälsorikt glädjefyllt och fantastisk nytt 2008
Kram på dig:)
SolSkuggan

Evas blogg sa...

Nineve: Så kanske det kan vara.

En liten tant: Ja det finns hopp för mänksligheten! Tack detsamma till dig!

Smulan: Tack ska du ha :-)! Kreativiteten går nog lite upp och ner, just nu mer upp. Gott Nytt År till dig också!

Solskuggan: Du är så välkommen närhälst du "tassar in"!! Och tack för värmande ord. Gott Nytt År önskar jag dig också och lycka till med er verksamhet!!

Lilla B sa...

Gott Nytt År! Hittade till din blogg rätt sent på året men jag har med glädje läst.

Panter sa...

Vad fint du formulerar dig! Någon slags egen summering borde vi nog göra till mans lite då och då.

Vad vore livet utan människors möten? Jag är glad att jag hittat din blogg! Gott Nytt År Eva!

mossfolk sa...

Gott Nytt År Eva!

bollebygdsbo sa...

Har inte varit särskilt aktiv senaste veckorna.
Nu vill jag önska dig ett GOTT NYTT ÅR!

Anonym sa...

Gott Nytt År Eva! Vi ses på torsdag igen. Kram från Veronica

Madicken sa...

Gott nytt år från småland där vintern nu har kommit...

Jämtlandstösen sa...

Ja, hoppas 2008 blir ett lika bra år som det som gick. Jag ska också passa på att säga att julkorten jag köpte av dig var uppskattade av sina mottagare. Det blir till att göra fler igen nästa jul:-)

Evas blogg sa...

Lilla b: Tack snälla, det gläder mig att du hittat hit! God fortsättning på det nya året!

Panter: Tack ska du ha! Ja visst är det härligt med relationer, oavsett om de är via etern eller IRL. Hoppas ditt nya år har börjat bra!

Mossfolk och bollebygsbo: Tack ska ni ha. Hoppas ni har en fin början på 2008!!

Veronica: Hej, så roligt att du hälsar på. Men nu undrar jag: vilken av er två Veronicor du är
:-)!!

Madicken: Härligt att ni fått snö!! Hoppas året börjat bra (ja förutom snön).

Jämtlandstösen: Så roligt att korten blev uppskattade! Nu ska jag göra nya motiv, lite inför skidskytte VM, älgar, rådhuset, storsjöodjuret....Hoppas året börjat bra hos dig!

UllaMona sa...

Även jag sällar mig till skaran som vill önska Dig ett Gott Nytt År!

Evas blogg sa...

Ullamona: TACK! Och detsamma önskar jag dig!!

Cicki sa...

Ett Gott Nytt År till dig också. Tack för att jag hittade hit och fick läsa dina tankar och funderingar.

bollebygdsbo sa...

Inte har jag lyckats reflektera över det gångna året.
Jag tänker nog se framåt nu istället och önskar av hela mitt hjärta att alla som har det svårt ska kunna få ett lite lättare år än det som nu gått.

När jag läser att er dotter åkt tillbaks till Göteborg tänker jag på att er dotter befinner sig nära mig och vår dotter är snart på väg tillbaks för att bo nära dig. :-)

Kramar från Bollebygd - 4 mil från Göteborg

Evas blogg sa...

Cicki: Välkommen hit!

Bollebygsbo: Nej inte behöver man se tillbaka, men ibland känns det spännande att göra det, se till hur och om man utvecklats i sina tankegångar. Ja din dotter är här uppe och vår där nere, knepigt .

Det Mörka Hotet sa...

KRAM och god fortsättning, vännen!

Evas blogg sa...

Tack detsamma SAMUEL!