onsdag, december 12, 2007

Makten över orden

Författare, journalister och skribenter, alla har de en viss makt - makten över orden de skriver. Något som även jag upplever i mitt skrivande och som är särskilt aktuellt nu när vi just kommit ut med vår bok.

Kan någon ta illa vid sig av det jag skrivit? Ja tyvärr kan det vara så. Även om vi skriver fictivt så kan alltid någon känna igen sig och ta illa vid sig. Ja det kan till och med få oanade konsekvenser.

Det är svårt att skriva utan att utelämna för mycket, en konst. Och hur gör man? Ska man ta hänsyn till att andra när man skriver?

Visst är det härligt med en maffig text som i färdigt format blir en bästsäljare. Men är det värt det om man sedan ska gå med dåligt samvete över att ha sårat någon?

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det där har jag också funderat över... har inget svar.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Svårt är det.

Madicken sa...

Men man kan ju inte gardera sig mot allt-då vågar man ju ingenting tillslut?!

Evas blogg sa...

Madicken: nej det kan man inte, klart man måste få skriva om det mesta. Men när det blir alltför självutlämnande kan det bli tufft för närstående att läsa, de kanske ser händelsen utifrån ett helt annat perspektiv.

Bloggblad sa...

Fast om det är sig själv man lämnar ut, då är det enklare.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja men ibland beror det på hur man skriver, om man skyller på andra över en dålig barndom, om man skriver om relationen till andra....när man utelämnar andra människor.

bollebygdsbo sa...

När jag läser ditt inlägg här så undrar jag naturligtvis om det hänt något?
Om du fått synpunkter på något du skrivit?

Jag försöker tänka efter även när jag skriver i min blogg.
Vill inte gärna skriva något som kan göra andra illa på något sätt.

Hoppas att allt går bra med affären och så.

Evas blogg sa...

Bollebygsbo: Tack. Nej inte alls, kom bara att tänka på det när jag läste igenom boken och såg en dikt, som jag kopplar till en person. Funderade över om personen skulle känna igen sig i dikten om denne läser den. Sedan gick tankarna vidare bara.