söndag, november 25, 2007

Julgardinens vara eller inte vara

Bild från www.gripsholm.se

I dessa adventstider återkommer den ständiga frågan:

"Har du satt upp julgardinerna än?"

Nej jag har inte gjort det och jag kommer heller inte att göra det. I detta hem existerar inte några sådana, i alla fall inte synligt. För visst finns det lämningar av sådana, längst in i linneskåpet ligger ett par röda gardinkappor med silverstjärnor på. De hängde i köksfönstren i vårt gamla hus för ca 15 år sedan. När vi flyttade kunde jag inte slänga dem, de innehöll alltför många minnen.

Minnen från:

Adventstid med förväntansfulla barn, där alla förberedelser följdes med stor skärpa. Gardinerna skulle finnas på plats, annars var det ingen jul i antågande.

"Präktiga husmorsrollen", julgardiner var ett måste. Så var det bara, oavsett om jag hade tid, ork eller lust så skulle de upp. Inget som helst ifrågasättande.

De var söta, och gav den mörka tiden på året lite mer färg.

En jobbig månad med många inslag av stress. Julfester på dagis, fritids och skola. Bakning, städning, julklappsinköp, planering....samtidigt ett arbets/studentliv. Även en månad med mys och förväntan. Barnens glädjepirr inför köruppträdanden, luciatåg, tomteväntan, julklappsbestyr, adventskalenderöppnande.

Alla dessa minnen, som nu ligger längst in i ett skåp. Och där får de ligga ett tag till, tills den dag då gardinerna åker i soporna. Minnena finns ändå kvar.

Det var länge sen julgardiner prydde våra fönster, men tänk...

det blir jul varenda år ändå!22 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag gläder mig åt att det finns fler än jag som inte gillar julstressen... fast en av de få grejer jag gör extra till jul, är att byta köksgardiner. De har jag annars passar bara inte till adventsstaken i fönstret som ska omgärdas av två julstjärnor.
Och den lilla ansträngningen ger så pass mycket julkänsla att jag inte behöver göra nåt särskilt mer.
Nu ska jag skjuta upp den städning som jag redan skjutit upp för länge - och gå ut och gå i stället medan det är ljust. Dammet och skräpet ligger kvar.

Jeez sa...

Jag har aldrig förstått mig på julgardiner.

Men så funderar jag om det, för mig, kanske säger mer om vår tid -där man möblerar om och köper nya kuddar/gardiner/tavlor och piffar och stylar ikapp med inredningsprogrammen på tv... ändå. Man behöver inte ny årstid eller högtid som ursäkt liksom.

JULIE K sa...

Jag med har bara helårsgardiner. Mycket enklare : )

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja det är nåt som är säkert, lika säkert som att det blir jul - att dammet och skräpet ligger kvar! Klokt val av dig, frisk luft behöver vi samt den korta stund av ljus som denna månads dagar erbjuder.

Jeez: Intressant reflektion. Ja det kanske är något gammalt som vi har med oss. Fast det är fortfarande många unga som har julgardiner. Kanhända hänger det ihop om arv och miljö?

Julie: Hej! Så roligt att du hälsar på!! Ja helårsvarianten är bra!

Anonym sa...

Så bra skrivet. Jag citerar dig idag.

Evas blogg sa...

Lillo: Tack ska du ha. Ska kika in hos dig och se vad du skriver.

Cecilia N sa...

Jag rymmer inga gardiner i mina fönster. jag har bara två spetsgardiner i två av alla fönstren. Resten är det bara blommor i.

Och så vänder jag på huvudet och ser en gardinlängd i ett fönster. Jo, men där drar det ju från fönstret när man sitter i stolen bredvid ...

Jämtlandstösen sa...

Ja, som tur är är det ju inte gardinerna julen hänger på:-) Jag är inte någon pysslig person, lägger inte in sill, och gör inte egen pressesylta men jag har förlikat mig med det. Men faktiskt så har jag julgardiner:-) De är röda ( inte så överraskande) med vit kappa med broderade tomtar på. Brukar sätta upp dem till första advent. Julen kommer ju tidigare nu känn det som. Minns när jag var barn och gardinerna kom upp dagen före julafton...

Annas pytt sa...

Näpp, inga julgardiner här. Är allergisk mot gardinstänger, symaskiner och raka sömmar. Så, de vanliga får hänga där de hänger. Men, jag gillar att pynta med ljus och stjärnor och adventsgran inte minst. En härlig tid nu, som jag vill göra det bästa av. Ingen stress får förstöra den känslan. Ha det gott/ Anna

Evas blogg sa...

Cecilia: Hahaha, ja gardiner kan vara bra till mycket, att hålla draget borta t ex :-).

Jämtlandstösen: Ja vi har olika saker vi tycker om att göra och så måste det få vara. Jag har inte gardiner men däremot så lägger jag in sill, gör tryffel....jag gillar att laga mat. Ja tänk vad mycket man hade att göra natten innan jul förr!

Anna- ja behöver man inte stressa finns det mycket roligt att göra denna tid. Här tar vi fram adventsstaken och stjärnan och pepparkakor har vår yngsta bakat.

Anonym sa...

Mitt köksfönster kommer att få "nya" gardiner nu till advent...men se fönsterputs blir det inte. Det har jag alltid gjort förr...men nähä...inte i år. Jag ska tvätta fönstren först när vi flyttar härifrån...när nu det blir :O)

Evas blogg sa...

Gunnel: Hoppas du får tvätta fönstren snart....(jag menar att jag hoppas ni får något nytt att flytta till snart).

Vonkis sa...

Blev så inspirerad av det här inlägget att jag glömde kommentera det. Så kan det gå...

De julgardiner jag har haft så här långt har bestått av två röda längder (visst är det längder som hänger ner, eller är det det som är kappan?) och två spetslängder. Från och med i år består de in sov-, vardagsrummet av guldpaneler :-)

mossfolk sa...

Här blir julgardiner ...hoppas jag. Har ju flyttat till större fönster och letar för fullt, men till köket har jag i allafall. Så juligt som möjligt, säger jag som älskar julen och allt som hör den till :)

Anonym sa...

Tack snälla du för de fina julkorten. Dom är bara helt underbara!!!!
Nu blir det svåra att välja ut de jag ska skicka och vilket jag kommer att behålla. Tiden får ha sin gång. Min mamma kommer helt klart att få ett.

Tack än en gång och jag skickar en cyberkram till dig

Panter sa...

Julgardiner har jag inte , det är för kort säsong. Jag byter i köket, men bara där, höst- och vårdagjämning.
Märkligt med tiden innan jul. Först tycker att jag har gott om tid, jag ska ju bara... sedan i slutet blir det allt ett evigt flängande.

Elisabet sa...

Och här är en som har haft samma gardiner i vardagsrummet i fem år.

Evas blogg sa...

Vonkis: Ja det är länder :-). Guldgardiner låter ju inte helt fel!

Mossfolk: Ja man ska ha det man känner för och tycker om. För mig är inte gardinerna viktiga men däremot annat, som t ex viss mat.

Gunnel: Vad roligt att du gillar dem!! Ja det är fullt upp med tillverkningen, många beställningar. Kram till dig!

Panter: Ja visst är det märkligt, först känns det som om man har all tid i världen och sen vips, så är det snart jul.

Elisabet: Snyggt jobbat!!!

londongirl sa...

Ha, ha, ha, JAG ska alltid vara värst! Jag vågar inte ens berätta hur länge jag har haft samma gardiner i vardagsrummet. Fniss.....men jag tar ner dem och tvättar dem då och då.


Nej jag vägrar stressa bara för att det blir jul. Tycker julen handlar om helt andra saker. Inre och yttre frid är att föredra. :-)

Ingela sa...

Jag som befinner mej i den där skola-dagis-barnkör-vuxenkör-karusellen har också tagit ett beslut att inte köra på höga varv denna advents- och jultid. Men gardiner blir det. Inga tomtar, men rött och grönt och guld och domherrar i kärvar.

Evas blogg sa...

Londongirl:Hahaha, låter lite som mig. Och jag känner som dig, jag tycker det handlar om frid och att få vara tillsammans med dem man tycker om.

Ingela: Låter som hur det var för mig när barnen var små och då var det viktigt med alla juldetaljer, inkljulgardiner. Var sak har sin tid.

Cecilia N sa...

Elisabet, jag är nog av samma sort. Mina spetsgardiner tar jag ner och skakar nån gång om året (i bästa fall), med stången iträdd. Sen opp igen.