tisdag, oktober 09, 2007

Vänskap över generationsgränserna

Jag tycker om att umgås med människor i alla åldrar. Livet känns så mycket rikare då. Vi lär oss av varandra. Jag tycker om att få ta del av dagens undomskultur lika mycket som jag tycker om att höra berättelser från förr. Jag tror att vi behöver alla delar. Ändå kan jag känna mig aningens obekväm ibland när jag umgås med yngre människor. Kanske är jag rädd för att verka "mossig" i deras ögon. Kanske till och med lite pinsam?

När jag var yngre tyckte jag det var tråkigt att höra äldre berätta om hur det var när de var unga. Nu kan jag se rikedomen i det, att dåtid blandas med nutid. För vår tid, just nu, hänger samman med det som varit, det går inte att komma ifrån vår historia.

Att få nya vänner är en gåva. Ni vet hur det kan vara: man möter någon, känner att det stämmer. Det finns något outtalat i vissa möten, det är som om allt bara stämmer. Det finns en direkt gemenskap, ett tyst språk - vi har något gemensamt.

Detta har jag nyligen upplevt. Personerna i fråga skulle kunna vara mina barn, ändå så finns ett stort igenkännande när jag möter dem. Vi har liknande intressen och delar många uppfattningar om livet. Vi har setts i olika sammanhang och jag har tänkt bjuda hem dem på fika någon kväll men har tänkt "inte vill väl de umgås med mig som är så gammal."

Igår kväll ringde telefonen: "Hej, vill du komma till oss och dricka te på onsdag kväll?"De hann före. Och jag känner mig tacksam över att vi kan umgås över generationsgränserna.

För egentligen spelar åldern ingen roll, det är människan som betyder något.

18 kommentarer:

Panter sa...

Nä, precis, det är just MÖTET som är viktigt. Låter som om du har en trevlig onsdagkväll framför dig.

Gunnel sa...

Visst är det så. Ålder det är bara något vi får när vi föds.
Det är intressant med olika åldrar...och sen får man inte glömmer bort barnasinnet. Ibland blir jag bara så trött på att allt ska vara så precis och allvarligt.

Vad roligt att de yngre tog kontakt och jag tror säkert ni har massor att ge varandra!

Evas blogg sa...

Panter: Ja precis! Jag tror det blir en jättetrevlig kväll:-).

Evas blogg sa...

Gunnel: Ibland kan det vara så befriande att umgås med barn (tyvärr gör jag det alltför sällan) för då kan man "larva" sig och ha riktigt kul. Fast jag blir väldigt trött av det, i alla fall när det är måna samtidigt :-). Ja det var jättekul att de hörde av sig.

Ingela sa...

Min allra bästa väninna blev pensionär i fjol. Hon har barnbarn i samma ålder som mina småflickor. Så åldern spelar ingen roll, än i alla fall. Men jag funderar ibland på hur det blir när vi blir ännu äldre och hon blir riktigt gammal före mej. Om vi får leva vill säga.

Evas blogg sa...

Ingela: Ja det kan ju bli svårt men det kan också bli lätt. Beroende på hur ni bägge mår. En del mkt gamla kan ju vara minst lika pigga som yngre människor. Och jag hoppas ni får forsatt många fina år tillsammans!

Matildas fikarum sa...

Jag tycker de bästa tillställningarna, stora som små, blir roligast ju fler generationer som är med. Jag har vänner som är både mycket äldre än jag själv och mycket yngre och det är hur skoj som helst att prata och diskutera och bara vara.

Evas blogg sa...

Matilda: Ja man får ut mer av samtalen då det är många åldrar. En större bredd så att säga.

Elisabet sa...

Så är det verkligen.
Med vissa människor har ålder ingen som helst betydelse .., ibland har jag ungdomar i kassan som handlar godis och kanske är i 18-årsåldern och det säger pang och man får direkt-kontakt .., och nästa stund 80-åringar och det är likadant.
Man vet aldrig.
Och det är väl det som gör livet så härligt och oförutsägbart.

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja visst är det härligt.

Jämtlandstösen sa...

Jag håller med. Åldersblandat är mest spännande, gäller i arbetslivet också. Det blir mer dynamik i ett arbetslag med blandade åldrar oftast. Mindre konkurrens kanske också när inte alla är i samma ålder och fas i livet.
Ha en trevlig kväll ikväll:-)

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Där tror jag du sa något viktigt, just att det inte blir samma konkurrens när åldrarna är blandade. Man kan inte identifiera sig på samma sätt med någon som är ex 20 år yngre. Tack. Och kanske du känner dem jag ska hälsa på ikväll, de är i samma bransch som du varit i.

Blyger sa...

Jag håller med dig! Jag har både yngre och äldre vänner och det är intressant att det verkligen märks att den fysiska åldern inte spelar någon roll, det är i alla fall inget som hindrar...

Annika sa...

Ja, det låter som om du har en trevlig kväll framför dig. Du är säkert där när jag skriver det här.
Jag ser också lyckan och glädjen av att kunna umgås över åldersgränserna.

Bloggblad sa...

Jag känner igen mig väldigt väl i det du skriver. Minns med fasa alla gamla tanter som pratade om förr i tiden... jag är livrädd för det. Svarar bara på frågor.

Evas blogg sa...

Blyger: Nej, det behöver inte alls vara något som hindrar. I know :-).

Annika: Ja det blev en trevlig kväll, många skratt men också en del samtal om livet allvar.

Bloggblad: Jag har lättare för att höra på "samtal från förr" nu, tycker det kan vara intressant. Men blir det för mkt får man markera.

mossfolk sa...

Och tänk, jag har så länge jag kan minnas tyckt om att höra på om "förr".
Men ålder är bara en siffra, mossighet är ett tillstånd ;)
En av mina bästa vänner skulle åldersmässigt nästan kunna vara min mamma...
Hoppas att ni hade en trevlig kväll!

Evas blogg sa...

Mossfolk: "Mossighet är ett tillstånd", ja det har du alldeles rätt i och har ju inget med ålder att göra. Tack det blev en fin kväll.