tisdag, oktober 16, 2007

Kvällens Vetenskapsmagasin handlade om dygnsrytm. Att det är ohälsosamt för somliga av oss att kliva upp tidigt om morgonen, då våra inre klockor är uttalad kvällsrelaterad.

Egentligen inget nytt under solen, men så skönt att få det bekräftad ännu en gång. I Danmark har man genomfört särskilda skoltider för elever med uttalad morgontrötthet (hur de mätte det framgick inte).

Jag tror att det är få människor som gladeligen kliver upp i ottan. Och kanske kommer våra arbetstider att förändras i framtiden.

Man kan ju alltid hoppas!

14 kommentarer:

Blyger sa...

Inte för dem som jobbar inom vården... Där behövs alltid folk som avlöser nattpersonal tidigt på morgonen... Och de vårdbehövande låter inte bli att behöva hjälp tidigt på morgonen... *gäsp* :-)

Madicken sa...

Ja, såg det också. Morgonpigga tar alla tidiga pass och vi andra tar de sena :-)..vore perfekt. Jag kan ju ofta lägga mina tider som jag vill (utom tidiga luciamorgnar och andra ottor) och det är jag tacksam för.

en liten tant sa...

Morgontröttheten blir bara värre med åren, tycker jag. Jag har dock den stora turen att kunna flexa och kan därför angöra arbetet senare på morgonen.

Evas blogg sa...

Blyger:Jag skulle gärna ta fler kvällspass om jag jobbade inom vården. Scheman går säkert att ändra även där, tror jag.

Madicken: Ja det är skönt att kunna styra sin tid, i den mån det går. Ja precis, kvällspass åt de kvällspigga och tvärtom.

En liten tant: Ja visst blir det, det är så segt. Kanske även beroende på att kroppen inte är lika pigg som när man var yngre, den behöver en lång startsträcka.

Elisabet sa...

Idealet vore förstås att göra som madicken föreslår ., att vi morgonpigga tar dom tidiga passen och tvärtom.
Inom handeln blir det då orättvist, för arbetar du efter tolv en lördag, har du plötsligt 100% i ersättning, men stiger du upp sex och börjar sju, går du på vanlig lön.
Jag fattar det inte?
Det måste vara nån kvällsglad förhandlare som fått igenom den praxisen.
Sen märker man ju tydligt, -i alla fall jag som inte har persienner eller rullgardin -, att man påverkas av mer eller mindre dagsljus.
Helt klart sover jag längre nu på hösten.
Eller behöver mera sömn?

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja mörkret gör oss tröttare, för lite serotoninpåslag. Men lönesystemet borde kanske ändras på också?

mossfolk sa...

Jag kliver gladeligen upp i ottan. Skulle jag välja yrke efter arbetstider blev det nog brevbärare, börja tidigt, mer kvar av dagen när man kommer hem...

Evas blogg sa...

Mossfolk: Vilken tur att vi är olika vi människor, annars hade det blivit obalans. Jag tillhör ju de morgontrötta, har alltid gjort. Svårt att fungera på morgonen, men vänta tills kvällen kommer, då blir det full fart!!

Jämtlandstösen sa...

För mig fick ordet morgontrött en helt ny innebörd sedan dottern kom. Att man kunde bli såååå trött:-)

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Ja då finns inte ordet sovmorgon. Men det ändrar sig, tids nog kommer du att få tjata på henne för att hon ska stiga upp:-)

Anonym sa...

Det är inte första gången Danmark gör något som är bra för skolan. Jag tror att de som bestämmer i Sverige skulle snegla lite grann över sundet.

Hihi...tänker på lite hur det skulle se ut hos oss om vi fick välja arbetstid. Jag skulle gladeligen öppna varje dag för att knalla hem kl 13. Det skulle nog inte de andra två gilla :O)

Evas blogg sa...

Gunnel: Hm, undrar hur det kommer sig?
Tror du inte dina kollegor vill sluta tidigt:-)?

Ingela sa...

Hej från en annan nattuggla...

Om vinjettbild: De bilder jag har använt har varit på ca 750*250 bildpunkter. Hjälper det dej?

Evas blogg sa...

Ingela: Tack! Då vet jag ung vilken storlek som funkar. Ska ta tag i det framöver.