torsdag, september 20, 2007

En bokälskares julaftonJämtlandstösen skriver i sina senaste inlägg om böcker. Jag är också en stor vän av böcker, har alltid varit och kommer alltid att vara. Fackböcker blandas med skönlitterära verk. Det senaste året har jag börjat läsa kriminalromaner, något jag aldrig tidigare gjort. Det kan jag tacka Annika Bryn för! Kan varmt rekommendera hennes böcker.

En bokälskare hamnar kanske, förr eller senare, på bokmässan i Göteborg. Och det är verkligen som julafton är för ett barn. Mängder med montrar där nyutgivna böcker signeras av sina författare. Mängder med människor som trängs, trots det är stämningen positiv. Favoritförfattarna dyker upp lite här och där. Bra seminarier. Ett glas vin innan stängningsdags.

Jag var på bokmässan för ett antal år sedan. Hälsade på dottern, som då bodde en bra bit utanför centrala Göteborg. Tre dagar i sträck skakade vi på spårvagnen in till Korsvägen och Svenska Mässan. Tre dagar vandrade vi runt bland böcker och människor. Under dessa tre dagar såg vi Jan Guillou dyka upp som gubben i lådan lite överallt. Vi drack vin vid samma bardisk som Birro, Coelho med flera. Vi lyssnade till seminarier och köpte böcker. Fötterna värkte och huvudet snurrade. Vi var allvarliga och intellektuella ena stunden för att i nästa fnittra som tonårstjejer (kanske det var när vi såg Guillou för tolfte gången samma dag :-).

Jobbiga dagar - ja.

Roliga dagar - ja.

Intressanta dagar - ja.

När jag, med tåg, återvände hem till Jämtland måndag morgon låg snön som ett vitt täcke på marken. Jag fick ryggskott när jag klev av tåget. Ändå, jag kommer att åka dit igen. Inte detta år men nästa eller nästa eller....16 kommentarer:

Elisabet sa...

En enda gång har jag besökt bokmässan .., det var en sån enorm upplevelse.

Herman Lindqvist visade sig inte alls vara så charmig som jag hade trott .., men Henning Mankell .. han VAR hur trevlig som helst, för att inte tala om Richard Wolf.

Jag ska också dit nångång ..-)

Evas blogg sa...

Kanske vi ska ta en bloggträff där?!

en liten tant sa...

Jag associerade nu till min barndoms högtidsstunder då vi åkte in till "sta'n" en lördag i månaden och jag fick gå på Wisenska bokhandeln!

Där LUKTADE det böcker och jag köpte alltid en ny bok för mina veckopengar. Först var det hela Kitty-serien och se'n blev det Agatha Christie.

Alltså "sta'n" är Östersund. Finns bara en stad som är "sta'n".

PS. Nu gör jag jättemycket reklam för en viss nyutkommen skiva, på min blogg. Ny recension har kommit och skivan säljs på CDON.

Babsan sa...

Det är min högsta dröm att åka dit och det kommer jag att göra kanske nästa år .En liten höst semester där nere Jag är bokoholic helt klart

Evas blogg sa...

En liten tant: Ja visst är det något särskilt med att känna lukten av böcker? Jag var mycket på Östersunds bibliotek, det blev nästan som ett andra hem för mig. Kitty, ja de var bra och Fem böckerna. Ja jag har läst recension om honom i någon av tidningarna, bra sådana. och jag har lyssnat på You Tube, riktigt bra!

Babsan: En höstsemester där är inte helt fel om man är bokoholic.

Elisabet sa...

eva: absolut! Det vore hur trevligt som helst ..-)

dottern sa...

jag hinner dit en sväng på torsdag eftermiddag innan jag sätter mig på tåget hem till er. lovar att hälsa janne guillou från dig.

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja visst vore det kul?!

Dottern: Ja men det låter jättebra, hälsa honom så gott :-)! Och välkommen hem till Jämtland!

Annika sa...

Ja, den som fick gå där och insupa atmosfären. Böcker är det bästa som finns här i världen. Dock kan jag lugnt avstå från deckare, det är inte min grej. Men kanske, kanske om man skulle få just rätt bok i handen...Vem vet?
Hoppas att jag ngn ggn får uppleva bokmässan i Gbg jag också!

Ha en trevlig helg!

Evas blogg sa...

Annika: Tack detsamma till dig! Jag var inte heller någon deckarfantast förut men, som du säger, med rätt bok i handen så var jag såld.

bollebygdsbo sa...

Jag ska dit - både torsdag förmiddag och hela fredagen!
Jag tror nog att jag är lite lyckligt lottad som har såpass nära dit. :-)

Är det någon som ska dit kanske man kan höras via mobilen?
bollebygdsbo("snabela")gmail.com

Evas blogg sa...

Bollebygsbo: Åh vad roligt! Ja såna här gånger önskar jag att jag bodde mer söderut. Hoppas du får givande dagar.

Jämtlandstösen sa...

Tack för länken:-) Själv har jag aldrig varit på bokmässan, trots att jag har släkt i Göteborg att bo hos och allt. Det har inte blivit av. Men dotterns pappa har varit där flera gånger i jobbet och han tycker det är lika kul varje gång. Är nästan lite avundsjuk på honom för detta:-) Och alla bra seminarier han fått gå på. Någon gång ska jag absolut åka, jag också:-)

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Ja om man är en bokälskare så är detta en höjdpunkt. Att åtminstone ha varit där en gång och känt av stämningen. Hoppas och tror att du kommer dit någon gång!

AMber sa...

Vilken fin och lockande beskrivning av Bokmässan! Jag har också varit där en gång (på den tiden jag arbetade som skolbibiotekarie också) - ska absolut tillbaka.

Jag minns min barndoms besök på biblioteket och besöken hos en kompis vars föräldrar hade ett stort bibliotek - doften och känslan... Ahhh!

Evas blogg sa...

Tack ska du ha! Ja visst är det nåt särkilt med att vistas bland böcker?!