fredag, maj 18, 2007

Debattinlägg

http://www.op.se/parser.php?level1=11&level2=52&id=784236Som jag har med i vår lokala tidning idag.


Nu åker jag till stugan, jag tar med mig mina gamla föräldrar. De ska få en eftermiddag med vitsippstäckta marker och fågelsång.


Jag har sagt till dem att ta varma kläder för här blåser det kalla vindar idag (också).


Jag återkommer till kvällningen!


Uppdatering!


Ja! Det blev full pott på sista tentan, fick tillbaka den idag. Den som jag gjorde för två veckor sedan och tyckte var så rolig att skriva. Nu väntar bara ett PM sedan är denna A-kurs slut.


Vår utflykt till stugan blev ganska kort då solen försvann och det blev ännu kallare. Men min gamla mor fick plocka sina vitsippor, vilket är tradition varje år. Jag tror det var ett nöjt gammalt par som jag släppte av utanför deras lägenhet.

Min mor, 84 år.

Hoppas ni får en skön helg!

Själv ska jag måla på min tavla.

24 kommentarer:

Blyger sa...

Strålande, Eva!!

Jämtlandstösen sa...

Mycket bra inlägg i ÖP, Eva!

Evas blogg sa...

Blyger: Tack ska du ha!

Jämtlandstösen: Tack snälla du!

Anonym sa...

Jag tillhör inte den trognaste besökaren av våra kyrkor...men nej...inte tänker jag gå ur inte. Ett bra inlägg var det.

Vad mysigt för din mamma att få hem en vitsippsbukett...det är något visst med det.

Grattis till den fulla potten också! Det måste vara skönt att se slutet på en kurs.

Evas blogg sa...

Gunnel: Tack! Men så bra att du inte tänker gå ur! Ja mamma var så nöjd, för henne förknippas vitsippor med barndomen och hon blir alltid lite rörd när hon plockar dessa. Ja visst är det skönt att det är avbrott för studier snart. behöver vila huvudet. Men jag skulle inte ha något emot att läsa detta ämne i fortsättningen.

Elisabet sa...

Åååååååå, vilken underbar bild av din knäböjande mamma!
Nu ska jag läsa inlägget.

Jag struntade i att gå ur Svenska Kyrkan just för din skull ..-)

Evas blogg sa...

Elisabet: Det känns hedrande att du valde att stanna kvar!!

smulan sa...

Ditt inlägg fanns inte i dagens länk till ÖP, men jag hittade den i arkivet :)

För mig (och min man) var det ett självklart val att gå ur kyrkan för många år sedan. Skälet är främst - förstås - att vi inte tror på Gud. I ett sekulariserat samhälle ska det vara ett självklart val att välja om man vill tillhöra en religiös gemenskap eller inte.

Lika självklart borde det det finnas ett val om man vill ha monarki eller inte.....

Vonkis sa...

Grattis till fullpoängaren.

Och väldigt bra skrivet det där om kyrkan. Belv lite konfunderad först när jag läste om en turistsatsning som blir av...

Anonym sa...

Härligt grattis till full pott.
Här blåser det rejält med.
Läste ditt inlägg, kul att få ta del av det.
Nu hoppas jag att det gåratt kommentera här.
önskar er en fin dag i stugan. /pimpim

Evas blogg sa...

Smulan: Ja visst är det ett fritt val och känner man att det inte alls stämmer med ens ideologier ska man självklart välja att inte stanna kvar. Men då handlar det om ett tänk, man har valt bort något som man inte tror på. Det går inte att tvinga på människor en tro, då blir det diktaturliknande. Vad jag däremot kan vända mig emot i dagens alla debatter är detta med hur mycket man tjänar på att gå ur Sv kyrkan. Det speglar vårt samhälle av idag som mkt handlar om pengar. Då tycker jag det känns obehagligt och då vill jag värna om det vi har inom kyrkan.

Vonkis: Tack ska du ha! Ooops, det hade ändrat sig sedan igår! Nu har jag ändrat till aktuell sida, jag har ju inget med turistskrivet att göra!

Pimpim: tack ska du ha! Ja här är ett sånt busväder idag så jag åker ingenstans! Är ordentligt trött på alla dessa lågtryck. Ha det gott!

smulan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
smulan sa...

"En av kyrkans viktigaste uppgifter är att bära hopp till världen, något som känns viktigt i en tid av oro och misströstan"; skriver du.

Utan att gå vidare i en fortsatt diskussion (det är nog inte rätta forumet för det) tror jag att den största oron och misströstan som sekulariserade människor i vår värld har, är hur vi ska få stopp på alla fundamentalistiska religiösa grupper inom alla religioner, som hotar att förstöra all demokrati och allt mänskligt förnuft. Man skräms när man hör Bushs ultrareaktionära religiösa uttalanden, den islamska fundamentalismens utbredning i världen och till och med skumögda Knutbymänniskors religiösa inställning i vårt eget land.

Jag är glad att det i Sverige finns ett fritt val att demokratiskt välja bort religiositet. Jag gissar att de flesta som går ur kyrkan i Sverige gör det av religiösa skäl, även om kostnaden bidrar.

Evas blogg sa...

Smulan: Ja, det är tråkigt att ett fåtal religiösa fundamentalister ska skapa rädsla omkring sig. Som om dessa människor är religionen. Det är de som lyfts fram i media, vilket är förståeligt. Tyvärr lyfts inte alltför ofta "den goda" sidan fram, allt gott som faktiskt kyrkan står för. Fortfarande ska vi kristna människor stå upp för korstågen, som om vi idag är ansvariga för dessa. Varför bara se det negativa? Det är det jag vänder mig emot när det gäller den religiösa debatten, det finns alltid två sidor på myntet.

smulan sa...

Den sekulära världsbilden och de religiösas bild av verkligheten bygger på fullständigt olika premisser. Vi som valt bort den religiösa synen på tillvaron tycker nog att religionens skadeverkningar är flera än dess positiva sidor.

Fast jag tycker att andlighet kan vara så mycket annat än en tro på en högre makt. Det kan vara tron på kärlek, tron på det goda och tron på människans egna möjligheter att skapa en bra värld utan hjälp av religion. Det är väl där som vårt synsätt går isär.

Evas blogg sa...

Smulan: Ja, den synen har ju även jag men med en Gud som finns med oss i allt vi gör.

Blyger sa...

Tänkte på något Smulan skrev i en kommentar, om fundamentalism i olika religiösa grupper. Som vanligt är det de radika i olika rörelser som hörs och syns, som i alla sammanhang. De islamister som finns är så otroligt få, procentuellt sett, om man ser till hur många som bekänner sig till islam, sedan finns det MÄNGDER av olika inriktningar inom bl.a islam, hinuism och kristendom, ett brett spektra. Det finns mängder av muslimer som INTE bär slöja, slår sina barn, låter fruarna arbeta, tillåter barnen att ha relationer över etniska och religiösa gränser, som pensionssparar, källsorterar, åker miljövänliga bilar, går på föräldramöten, skjutsar till fotbollsskola och är allmänt mänskliga, helt enkelt.

Om man tänker på politiker så drar vi inte alla politiker över en kam, vi ser att det finns nyanser; det finns allt från högerextremister till vänsterradikaler och allt däremellan och det stora flertalet är just DÄR, MITTEMELLAN, varken militant konservativt tokhöger eller militant tokvänster utan någonstans inom de ramar som man t.ex ser i riksdagen (för att ta exemplet Sverige). Det finns små, små partier långt, långt ute på höger- och vänsterflanken och de hörs och syns, men många är de inte, om man ser till helheten. Detsamma kan man se inom t.ex veganrörelsen; det finns många vegetarianer och veganer i Sverige, men det är endast ett fåtal som är militanta aktivister som härjar och släpper lös minkar och höns. De flesta är bara vanliga fredliga gräsätare.

På samma sätt är det med religiösa av alla slag. Det finns alla typer. Men det är de små grupperna i periferin som gör sig hörda. Kanske har de ett större behov av det? Jag vet inte. Det påminner mig om hundar; Stora hundar känner sig inte hotade och är lugna, coola och avslappnade, de är sällan hotfulla mot andra heller. Små hundar har en tendens att vilja "mopsa sig" och är ofta mer försvarsinställda, verkar ha en större rädsla och ser hot i omgivningen. (jag drar inte alla hundar över en kam, men utgår från mina erfarenheter för att kunna ge en bildlig beskrivning).

smulan sa...

Blyger!
Jag kan inte se att den alltmer växande fundamentalismen inom islam är "lugna, coola och avslappnade stora hundar" (om vi nu tar liknelsen av hundar)
Tyvärr är den gruppen ett växande "rovdjur", som beter sig väldigt aggresivt och hotfullt mot oliktänkande.

USA:s växande ultrareaktionära kristna religiösa fanatism kan jag heller inte se som något fromt och beskedligt "lamm". En fundamentalism som orsakat och orsakar många krig i Guds namn.

Blyger sa...

Jag håller fullständigt med, Smulan!! Det är just DE, de små, ettriga, aggressiva (terrier-)rörelserna på kanterna som hörs och märks. Inte det stora flertalet, de som finns i mittenområdet och är bara vanliga "medelsvenssons";kristna, newageare, andetroende indianer, hinuder, buddhister, judar, muslimer, asatroende, you name it.

Samtidigt är det just dessa, som finns i mittenområdet och är fredliga, andliga medelsvenssons som får ta all skit och straffas för vad ett fåtal militanta extremister håller på med. Det är att urholka mittenstammen och verkligen ge syre och näring åt extremisterna, då de bara får färre och färre "vanliga" att kämpa mot. Till sist kanske det bara finns extremerna kvar inom ett samfund eller religion...

Som exempel kan vi ta det berömda fallet med Pingstpastorn Åke Green som har en ganska extrem hållning vad gäller vissa områden. Även inom hans eget samfund är han rejält kritiserad och folk tar avstånd från hans uttalanden. Det som hände efter alla turer i och med rättegången av hans fall var att ett antal människor gick ur SVENSKA KYRKAN pga av ÅKE GREEN hade uttalat sig om. Det känns inte helt rationellt. Svenska kyrkan står i n t e för samma saker som Åke Green och tanken på att symboliskt protestera mot en extrem pingstkyrkspastor genom att gå ur den evangekisk-lutherska kyrka som Svenska kyrkan är (dessa kyrkor har olika historia och tradition) fungerar dåligt. Det är istället den svenska, allmäna, landsomfattande kyrkan som får straffet och Åke Green märker inget av det.

Jag har en familjemedlem som är ganska militant ateist. Samtidigt är denna personen mån om just Svenska kyrkan som viktig traditions- och kulturbärare och personen i fråga har arbetat på olika nivåer inom hälso- och sjukvård och sett allt gott som Svenska kyrkan gjort och gör för många, många människor som annars faller mellan stolarna och inte får någon hjälp av varken kommun eller landsting. Därför finns denna person kvar som medlem i Svenska kyrkan. Som stödmedlem utan att själv ha en bekännande tro.

jag vill bara säga att jag respekterar att människor tar avstånd från sina tidigare religioner och medlemsskap, men jag tycker att man ska fundera över varför man tar beslutet att begära urträde (likväl som man ställer sig frågan varför man INGÅR medlemsskap i organisationer med)så att syftet och resultatet går hand i hand, liksom. Annars blir det inte som det man hade för avsikt att åstadkomma...

Så tänker jag. :)

smulan sa...

Blyger!
Jag har aldrig varit religiös och har därför tagit konsekvensen av det genom att gå ur kyrkan.

Jag är helt övertygad om att svenska kyrkan tillsammans med många andra samfund "gör mycket gott". Detta "goda" tror/vet jag dock kan göras utan någon religiös täckmantel.

Blyger sa...

Absolut! -Många gemensamma krafter gör gott, från alla möjliga håll. :-)Just sådana samarbeten gillar jag!!

Blyger sa...

Ber om ursäkt för alla stavfel i ovanstående kommentarer!

Bloggblad sa...

Det var bra rutet!
Och grattis till tentan - gissar att det känns skönt nu!

Evas blogg sa...

Tack bloggblad!!!