tisdag, april 24, 2007

Kurs & Shopping

Igår var jag på kurs strax utanför Härnösand. Vi var fyra stycken härifrån som åkte tillsammans, ca 2,5 timmars bilväg. Där väntade en intensiv kursdag tillsammans med en skådespelare. Kursdagen handlade om framförande, hur vi talar, står och går, inför andra. För oss handlade det om hur vi gör allt detta i kyrkorummet, under gudstjänsterna.

Det blev ett spänningsmoment i framförandena, då vi hela tiden blev bedömd. Dessutom hade jag, och några med mig, även andra uppgifter vi skulle framföra under dagen.

Jag var helt slut när kursdagen var över. Men, vi hade bestämt att vi skulle ta svängen förbi IKEA utanför Sundsvall, när vi ändå var i krokarna. Det blev ett ganska kort besök då vi alla var trötta.

Jag inhandlade:


Två små hallmattor till stugan för 15 kr. styck.


Tyg till en gammal kökssoffa i trä, som står och väntar på att få bli klädd. Den ska vi ha i köket i stugan, de två vita kuddarna slank med i farten. Måste ju ha några kuddar att vila huvudet på när man ligger där på soffan efter maten!

Vid nio igår kväll var vi åter hemma på Frösön och jag var helt slut!

Idag strålar solen och jag ska gå och hämta Zazza, vi ska ta en promenad och bara vara lata.

19 kommentarer:

Vonkis sa...

Vad kom ni fram till för braigheter med kyrkorummet? Spännand eatt höra. Sedan förstår jag inte det där med att vara för trött för IKEA. Visste inte att det kunde bli så. Säkert att du inte har inbillat dig?

Evas blogg sa...

Vonkis: Hahaha, nej ingen inbillning, jag var trött, men mest hungrig!! Jag gillar IKEA men inte för långa stunder. Blir trött av miljön där. Angående kursen så fanns det många, för mig, tveksamheter. Ska gudstjänsten vara en show?!!

Bloggblad sa...

Intressant! Sån kurs borde nog vi lärare också gå...

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja men kanske med en annan kursledare! Han hade noll ödmjukhet, gjorde oss bara osäkra istället för stärkta.

Elisabet sa...

eva: så typiska eva-grejor du har köpt .. ,helt den stil jag förknippar med dig ..-)

Evas blogg sa...

Elisabet: Va? Tycker du jag verkar randig?!!!

Elisabet sa...

Haha .. nej, men du har en viss stil .. ,det där var bara så mycket "dig" .. ..-)

Evas blogg sa...

Elisabet: OK, jag förstod nästan det. Har inte tänkt på att jag har en viss stil. Jo kanske, i stugan, där vill jag att det ska se lite gammeldagsigt ut och enkelt.

Anonym sa...

Usch framträda och bli bedömd.
Ikea så kul och fint tyg.
/pimpim

Madicken sa...

Fin dag i dag men tyvärr hann jag knappt vara ute. Gudstjänst ska inte vara en show! Men det finns bra medel för att stärka upplevelsen av ordet och mysteriet i gudstjänst och mässa.

Evas blogg sa...

Pimpim: Det går bra att bli bedömd om det blir konstruktivt, igår kändes det som en massa påhopp. Ja, jag tror tyget blir fint på soffan. Nya kort kommer, på resultatet.

Madicken: Ja det har varit en vacker dag även här. Jag försöker konc. på ett PM som jag inte kommer igång med. Håller fullständigt med, gudstjänst är ingen show. Om man ex säger till folk att du måste ändra ditt sätt att gå....då vågar ingen framträda. Det viktigaste tycker jag är att prata om VAD det är vi förmedlar och varför vi gör de olika momenten i gudstjänst/mässa. Kanske inte alla medverkande som vet det och då kan det bli "platt". Men påhopp växer ingen av.

Elisabet sa...

Jag minns en gudstjänst i Missionskyrkan hemma i Malå. Pastorn hette Torgny (heter ännu) och jag har aldrig mött någon som så utstrålat värme som den mannen.
Plötsligt, mitt i sin predikan, började han att tappa orden.
Han var ledsen.
Och så började han att gråta.

Då reser sig en ung man från en av bänkarna och går fram och lägger armen om pastorn .., det blir alldeles knäpptyst i kyrksalen.

Jag har aldrig blivit så rörd.
Den unge mannen som så modigt klev fram och omfamnade pastorn, det var hans då tonårige son som så småningom blev polis.

Jag glömmer det aldrig.

Det var så långt ifrån show som man kan komma .., det var mänsklighet och svaghet och styrka; allt på en gång.

JULIE K sa...

For ett spennende kurs. Trevligt at ta en ikea tur også, selv om man er slut etter dagen. Vi hadde jættevarmt væder igår, så nu er snøen borta her, ja litt finnes kvar i skogen da. Hur har ni det : )

Blyger sa...

...och idag var det MIN shoppingdag...hihi!

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja tänk så mänskligt, även en präst kan bli rörd och tappa orden. Kanske inte så vanligt och kanske inte så upplyftande om det händer ofta. Men vad han måste ha setts mer som mänsklig efter det som hände. Allt behöver inte vara så tillrättalagt, då blir det tråkigt och tappar känslan.

Julie: Nej nu är snart snön puts väck även här. Vi har varmt som en sommardag idag.

Ninni sa...

Det var duktigt av dig att inte shoppa järnet på IKEA..annars brukar det slinka ner både det ena och det andra!

Kram

Evas blogg sa...

Ninni: ja jag tycker också det! Inte mer än 500 kr, hade jag lovat mig själv. Men visst blir man frestad att storhandla. Men vi var 4 pers. i bilen, plus en hund, så det gjorde sig själv. Det rymdes inte mer!!

Gunnel sa...

Det finns tydligen kurser för allt :O)

Evas blogg sa...

Gunnel: Ja!! :-)