lördag, december 16, 2017

Tunnbröd och mandelmusslor


Jag bakade alltför tjocka mandelmusslor härom dagen. Det gör inget att de är tjocka, hellre det än att de går sönder.

Jag tycker att dessa bakverk är den optimala julaftonsefterrätten. Efter all julmat så orkar man inte pressa ner så mycket mer. Men en mussla tillsammans med en klick grädde och bär, det går alltid ner.

Apropå julmat så hade jag och vår äldsta en diskussion för någon vecka sen om tunnbröd till julskinkan. Jag trodde att alla ville ha tunnbröd till jul. Så verkar det inte alls vara. Många vill ha vörtbröd istället, eller ett speciellt knäckebröd. 

En fråga till er: vill ni ha tunnbröd på julbordet? Äter ni någon efterrätt på julafton?

12 kommentarer:

Cecilia N sa...

För mig är det vörtbröd som gäller. Med russin!
Min mamma är barnsligt förtjust i mandelmusslor.

Ruta Ett sa...

Hemma hos oss äter vi vörtbröd och kavring och som dessert - eller rättare sagt till kaffet - har vi ibland mandelmusslor ("tummakagor") som du och ibland jultårta.
Mätt blir man i vilket fall.
God Jul Eva!

Evas blogg sa...

Cecilia: Inget tunnbröd m a o. Jag trodde att tunnbröd var mer en norrländsk tradition. Ja mandelmusslor är en av de godaste kakor, tycker även jag.

Ruta ett: Tummakakor, det var ett fiffigt namn. Ja oftast blir man mer än mätt denna dag., jag försöker dra ner på maten detta år, allt behövs egentligen inte.
Tack detsamma önskar jag dig!

mossfolk sa...

Vi äter hembakat vörtbröd med russin i.
Mandelmusslor hade vi ofta som julkaka när jag var barn. Efterrätt har vi aldrig efter julbordet och numera är även det stora julfikat avskaffat (jodå, det fikas rätt mycket i juletid ändå, men inte på självaste julafton).

Evas blogg sa...

Mossfolk: Här äts nog vörtbröd mest i doppigryta (något jag inte gillar). Men vörtbröd är gott. Nej på julafton fikas det inte, bara en mandelmussla till efterrätt :)

Hajan sa...

Det är så sant Eva, Mandelmusslor hör Julen till. Man kan
fylla dem och göra så fina bakelser också av dem.
Men ännu har jag inga gjort i år.

Evas blogg sa...

Hajan: Ja de blir extra goda med bär och grädde.

Benved sa...

Då jag hade traditionell jul hemma, med dopp då doppade vi både tunnbröd och vörtbröd. Tunnbrödet kom från mammas sida hon var uppvuxen på Skagsudde i Ångermanland.

Evas blogg sa...

Benved: att doppa tunnbröd har jag inte varit med om att något gjort, däremot med vörtbröd hos svärföräldrarna. Jag tror att tunnbrödet är en norrländsk tradition till jul. tror, inte vet :)

Cecilia N sa...

Jomen matkulturellt är jag skåning!

Cecilia N sa...

På julbasaren första advent i Trehörningsjö är det dopp med tunnbröd som gäller.

Evas blogg sa...

Cecilia: Dopp med tunnbröd har jag nog aldrig testat.