tisdag, mars 28, 2017

Det är inte lätt att bli gammal

                                               Gamla mor, midsommarafton ifjol

"Det är inte lätt att bli gammal", så säger min 94-åriga mamma väldigt ofta. Jag förstår det mer och mer men ibland orkar jag inte riktigt höra det. Dagar då jag själv inte är på topp känns det betungande att ta emot mammas prat om det som är fel och det som är jobbigt.

Andra dagar blir jag arg och ledsen över hur de äldre kan bli behandlade, det kan vara rent utav ovärdigt. Hemtjänsten är under all kritik just nu och det gör mig otroligt upprörd. Jag vet att det är ett yrke som inte många vill arbeta med och det gör mig ledsen. Bättre betalt och humanare villkor skulle kanske göra jobbet något mer eftertraktat.

Mamma ska ha tillsyn morgon och kväll, hon ska även få ögondroppar och hjälp med stödstrumporna samt ta ut soporna. Nästan all personal är utbytt under den sista tiden, nu är det många ungdomar som kommer. Inget fel i det men de verkar inte ha fått någon som helst utbildning i de mest basala uppgifter man utför inom hemtjänstyrket. Igår fick mamma tala om för den som kom hur man ger ögondroppar. När hon sedan bad personen att ta med soporna så nekade denne, "Jag vet ju inte var de ska slängas". Men kära nån! Vad är det för mähän?! De kommer sällan de tider som är bestämda och det gör mamma orolig. Jag kan förstå om det kör ihop sig ibland men nästan varje dag?

Jag skulle gärna vilja ringa till chefen för detta men jag får inte, mamma vill inte vara till besvär. Jag vet inte heller om det skulle hjälpa, tyvärr. Jag vet att det har dragits ner på personal och att många slutar, man tar de som vill jobba, utan urskillning verkar det som.

Dagens hemtjänst verkar bygga på att det finns anhöriga som tar ett stort ansvar. Tänk de som inte har några anhöriga som kan hjälpa till. Tänk när de anhöriga inte riktigt orkar.

"Hur ska det bli?", säger gamla mamma. Ja det undrar jag också. 
Idag var det ett problem, i morgon ett annat.

En dag i taget. Så får det bli.4 kommentarer:

Hajan sa...

Så tråkigt att ni har sådan uppfattning om Hemtjänst.
Jag har hafr det i flera år. Jag har det så bra att jag klarar sjölv min hygien , men skall man ha hjälp med allt så kan det nog köra ihop sig. Jag har tillsyn morgon och kväll men bara 5-10 minuter.
sen har jag städning var 14 dag, tvätt lika så, mat lagar jag ju själv också. Sopor hämtar de en gång om dagen. De är så himla rara, men
när jag kom hem nybruten kändes det inte bra, Med duschning ock sådant
Förstår din mamma om hon tycker det är jobbigt ibland- Min Hemtjänst kostar 1920: i månaden. Sen är ju allt annat el hyra det går runt
men bliver nästan inget över- Det är knapert måste jag säga, men är så
glad så länge jag får vara i min lilla lya. kram Hajan
:-

Evas blogg sa...

Hajan: Ja tack och lov klarar min mamma också av hygienen själv än så länge. Ja det måste vara skönt att kunna vara hemma så länge som det går.

Vonkis sa...

När jag studerade och även när jag bara fick lärarvikariat jobbade jag extra inom äldreomsorgen, främst inom hemtjänsten. Det var ett väldigt roligt jobb även om det många gånger var slitigt.

En sommar fick vi i uppgift av kommunen att klocka när vi kom till pensionärerna (vägrar säga brukare eller kunder) och när vi åkte därifrån. Vi skulle även skriva upp vad vi gjorde i varje hem. Säkert var det någon effektivisering på g.

Hade det inte varit för arbetsvillkoren och lönen hade jag absolut kunna tänka mig att gå tillbaka till hemtjänsten. Alla människor jag fått träffa alla historier jag fått höra. Det kan verkligen vara världens bästa jobb. Men då måste personalen få tid hos vare pensionär. De ska kunna stanna en extra stund för att höra hur personen mår. Det ska inte bli en katastrof i schemat för att en hjälper till att diska ett extra fat eller måste hjälpa någon som råkat kissa ner sig.

Evas blogg sa...

Vonkis: Jag jobbade också inom hemtjänsten under några år för länge sen. Jag tyckte också att det ofta var roligt och ett givande jobb. Nu har allt effektiviserats så enormt och det är bråttom med allt. När pappa hade hemtjänst sitt sista år då kunde personalen sitta ner och prata en stund. Nu får de enbart göra det som ska göras. Så tråkigt både för pensionärerna och för den anställde.