söndag, juni 12, 2016

På GuckuskospaningDet hör juni till att titta på den märkliga orkidén Guckuskon. Ikväll var det dags. Det är tidigt men allt i naturen verkar vara tidigt i år.

Vägen dit börjar vid sagoskogen, den ser ut som en sådan tycker jag. Efter en kort vandring kommer man fram till ett kalklandskap mitt i skogen.


Här i Jämtland kallas detta Bleka. Ett märkligt landskap är det och här trivs orkidéer.


Guckuskon är fridlyst, kanske just därför så spännande att titta på varje år. Den finns inte heller på så många platser och det gör väl det hela mer intressant.

Men nu är de förevigade och beskådade.

Ett år till nästa gång.

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Minns jag inte fel så tog ni oss just dit, för att beskåda dessa skönheter? Och allt är tidigt här också. Rosen blommar ett par veckor tidigare än vanligt ..., potatisblasten är rejält stora ..., men det är väl värmen i maj som bidragit, förstås. Idag är det aningen blåsigt, men ljuvligt.

Hajan sa...

VISST ÄR DET VÄL UNDERBARA BLOMMOR, VILKEN TUR DU HADE SOM KUNDE
FÅNGA DEN PÅ BILD. HOPPAS ALLA ÄR LIKA AKTSAMMA OM DEN SOM DU.
JÄTTEFINA BILDER EWA.

Karin Härjegård sa...

Vilken fin vandring du gjorde! Och tänk så vacker guckoskon är! Kul att du har ditt hemliga ställe! :-)

Evas blogg sa...

Elisabet: Ja just ja, det gjorde vi. Det känns inte som om vi har haft jättevarmt men någon skillnad har det varit med tanke på växtligheten.

Hajan: Ja de är mycket speciella. Tack ska du ha!

Karin: Ja det är en vacker blomma i all sin enkelhet. Fast så hemligt tror jag inte stället är :) Det är många som söker sig dit.

Tredje året i Hjo sa...

Ja du, vete tusan om jag sett en guckusko i verkliga livet. En bleka har jag aldrig hört talas om. Nu sitter man på pottan riktigt.
Ha det!

mossfolk sa...

Mina föräldrar åker och tittar på guckusko varje år. Jag var förstås med som barn, men förstod nog inte att uppskatta ovanliga blommor ;)

Evas blogg sa...

Tredje året...: Haha. Man lär så länge man lever.

Mossfolk: Nej som barn och ungdom är det nog ganska ointressant :)

Karin sa...

Vilken fin bild på guckuskon! Blev tvungen att kolla upp lite och ser till min förvåning en uppgift om att den ska vara lättodlad! Det måste jag ju testa!

Evas blogg sa...

Karin: Tack ska du ha! Vad som är med guckuskon är att det är fridlyst. Man kan inte ta en planta (annars hade jag gjort det för länge sen).