fredag, mars 25, 2016

Långfredag i matlagningens tecken.

Så här firade vi påskarna förr. Nästan vid trädgränsen.
Långfredagen går snart mot sitt slut. En gråmulen sådan. Jag har varit inne hela dagen och lagat mat för i morgon blir det fest.

När jag stod vid spisen idag flög tankarna iväg till barndomens långfredagar. Det var den längsta och den tråkigaste dagen på hela året. Allt var stängt. Ute var det tyst och stilla, så även inomhus. Jag och min bror fick inte träffa kompisar, vi skulle vara inne och bara ta det lugnt. Inte ett dugg roligt för ett barn. På radion spelades det tung musik, allt var bara sorg. Jag förstod inte innebörden av dagen, jag ville bara att den skulle ta slut.

När sedan våra barn var små firade vi alltid påsk i familjestugan vid fjället. Oftast var vi fyra vuxna, fem barn och en stor hund som samsades om två rum och ett kök. Dagarna innan var hektiska, mat skulle lagas och kläder packas. Sedan packade vi in oss i bilen och det rådde ett smärre kaos innan vi kom iväg. Mat, väskor, skidor, fem personer och en stor hund. Väl i stugan så hade vi alltid fina dagar, kanske inte alltid väderleksmässigt men rent känslomässigt. Vi spelade spel, åkte skidor och pulka, grillade korv och målade ägg. Vi kom varandra nära.

När barnen blev större såldes stugan till en av makens bröder och vi skapade nya traditioner. Jag engagerade mig kyrkligt och påsken var en av de största högtiderna. Det var då jag började förstå innebörden i de sorgliga långfredagarna jag upplevde som barn.

Idag blev det varken fjäll eller kyrka. Idag blev det matlagning. Tiderna förändras. Som vuxen kan jag ändå känna att det egentligen vore fint med en dag då allt står stilla. Jag tror att vi kan behöva det vi stressade människor.

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det tror jag med ..., att det vore bra, kanske rent sv hälsosamt, i alla fall att stanna upp lite. Glad påsk Eva!

Hajan sa...

SÅ TREVLIGT OCH SANT DU SKRIVER, om Långfredagen. Jag är ju 85 år, så
det var ännu värre när jag var barn-
Jag skall taga upp samma ämne i min blogg.
>Men det är precis sant, världen var ju stängd inga affärer öppna.

Jätte härligt med min påskafton skall hem till min dotter, ja alla skall dit på mat.
Då skall jag fotografera som attan.
god fortsättning på påsken från Hajan på Vardagsprat

Evas blogg sa...

Elisabet: Det borde bli sådana dagar i almanackan. "Göraingentingdag". Tack detsamma fina du!

Hajan: Då får du en fin påskafton. Tack detsamma önskar jag dig.

Karin Härjegård sa...

Jag skrev också om långfredagen i min blogg härom dagen, och om längtan efter den sortens lugna långfredagar som jag hört talas om. Hoppas du haft en fin påsk så här långt! Kram!

Evas blogg sa...

Karin: Ja såg det nyss, visst vore det fint med en sådan dag ibland? Tack, det har varit kalas på kalas. Idag vilar jag. Hoppas du har haft fina dagar, men det ser så ut :) Kram.

Vonkis sa...

För något år sedan tvättade mamma mina lägenhetsfönster på långfredagen. I år blev det afternoon tea. Jag tar det gärna lugnt mest hela tiden men visst är det något speciellt med just långfredagen.

Evas blogg sa...

Vonkis: Låter trevligare med afternoon tea :)