tisdag, februari 23, 2016

Elvakaffe


Det faller sig ofta in att jag dricker dagens första kopp kaffe vid elva. Då har jag och hunden varit ute på förmiddagsrundan och det är fantastiskt gott att dricka en kopp kaffe.

Idag tänkte jag på begreppet elvakaffe när jag malde mina kaffebönor. Var kommer det ordet ifrån? Hur uppkom det? Jag känner en kvinna som skrev en bok en gång som handlade om just elvakaffe. Nu hittar jag inte boken, tyvärr.

Men nog var det så att bönderna drack kaffe runt elvasnåret när de hade gjort klart i ladugården?

Jag minns somrarna hos moster och morbror i Bergeforsen, där dracks det kaffe vid sjutiden, tillsammans med frukosten. Sedan blev det elvakaffe med sötebröd. Det var en lyx för mig att få äta sånt bröd den tiden på dygnet.

Nog har det varit mycket kaffedrickande genom åren, det var ett sätt att umgås. Jag minns också när jag var liten och vi bodde i radhus, mammorna som kunde dyka upp ( då var de flesta mammor hemmafruar) och få sig en kopp kaffe. 

För gamla mor är lördagarna viktiga, då kommer jag och maken dit och dricker elvakaffe. Och då kommer sötebrödet fram. Elvakaffe heter det även om det är klockan tio eller klockan tolv.

Begreppet elvakaffe kommer nog aldrig att suddas ut. Eller vad tror du?

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Om pv är ledig, då är elvakaffet kutym för hans del, ja, han bjuder ju mig också förstås ,-)

Evas blogg sa...

Elisabet: Härligt! Än du då, inget elvakaffe när du är hemma själv?

Bloggblad sa...

Jag minns det från barndomen, men själv dricker jag kaffe i stor mugg till frukost. Om jag är ledig blir det nångång mellan nio och tio. Då är jag inte kaffesugen en timme efter.
Men om jag jobbar är det fikapaus vid halv tio. Kaffebröd till fikat har jag slutat med. Undantag på eftermiddagen om det är nåt särskilt. Som idag när jag får besök och har köpt kaffebröd.

tomjir sa...

På jobbet har vi fika i kommunhusets källarvåning någon gång mellan 09:00-10:00. Det hindrar inte att bryggaren sätts på vid 11-taget. Alltså ett traditionellt elvakaffe.

Hajan sa...

Det är olika, jag äter min gröt vid 08,00 sen tager jag en kopp kaffe på det. Elva kaffe tager jag om någon kommer hit.
äter middag oftast vid 13,00 tiden, och då bliver det fyra kaffe
efter det.

Är jag riktigt sugen kan jag ta mig en kopp också vid 2 eller 3 på morgonen.

uppe och går en runda vid den tiden ....

Nu vet ju du att jag år 85 år och då har man andra tider
kramar från >Hajan

Evas blogg sa...

Tomjir: Härligt. Det låter som ett bra koncept.

Hajan: Ja det är helt andra tider än vad jag har. Blir du inte pigg av att dricka kaffe på natten?

Annika sa...

Precis, det måste ju ha ngt med det att göra. Att bönderna klev upp så tidigt, åt sin frukost och sen var det dags för lite gott vid 11. Minns också 11-kaffe från min mormor och morfar. Visst ersatte det lunchen? Sen varje middagen tidig, på em.
Sen kvällsfika också.
Jag dricker bara kaffe på morgonen, efter min prommis. Två koppar. Sen blir det inget mer "kaffande" för mig den dagen. Te däremot hela em :-)
Har slutat äta frulle, och äter mitt första mål på lunchen.

Evas blogg sa...

Annika: Ja jag tror att det har med det att göra. Ja någon lunch minns jag inte från moster och morbror, men middag vid halv fyra och sen kvällsfika med mackor. Kaffe efter morgonprommisen dricker jag också. Men även en kopp vid tre, efter andra promenaden. Blir du inte hungrig innan lunch? Jag dricker en smoothie till frukost, det står jag mig bra på.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Kaffebröd till e.m-kaffet det händer att det blir här också, men mycket mer sällan nu än förr. I min uppväxt fikades det alltid vid två, mamma var hemmafru ända till jag var 11 år så hon hade alltid bullar att bjuda på.