onsdag, december 09, 2015

Julklappsglädje


Varje år skrivs det om köphysterin kring jul, att vi konsumerar som aldrig förr. Det gör även mig smått olustig, helt plötsligt finns det pengar. I dessa tider då så många behöver våra bidrag kan det kännas så fel att lägga ner pengar på prylar som vi egentligen inte behöver.

Men...

jag älskar att ge bort julklappar (ja även få några paket). Jag ger inget stort, det har jag inte råd med. Jag funderar ut något som passar till just den person jag ska ge julklappen till. Jag har tid att fundera och planera, gör det mer än gärna. Just nu ägnar jag mig åt paketinslagning och rim.

Jag tänker så här; vi lever i en bister tid. Vi omges av så mycket elände och tunga nyheter. Ibland kan vi behöva släppa det, bara njuta av tillvaron och göra det som känns berikande.Tänk den där stunden på julafton då vi samlas för att äta och sen ge varandra några små paket. En stund av frid och glädje. Ett ljus i mörkret.

9 kommentarer:

Hajan sa...

Jaan snälla Du. Jag undrar också var alla får sina pengar ifrån. Jag är glad så länge jag har råd att bo kvar här där jag bor.
Inget överflöd här inte, men mat på bordet har jag varje dag, hur många har det i dessa tider.
>Julklappar har vi slutat med, det är barnen som får klappar. Det är de som väntar. Sen ger vi en sak var för 100;. De lägger vi i en hög,
sen har vi spel om dessa klappar. Det är en lek som jag tycker är rolig. Jag har kommit ifrån julklappshysterien , inte sjutton behöver någon ge mig något, jag vet att vi tycker om varandra utan paket.
i kväll skall jag titts på Nobelfesten. jag låtsas lite att jag är där.

Elisabet. sa...

Lyckliga de dina som har dig! Själv är jag totalt ointresserad av allt vad julklappar heter, kanske mest för att jag ju avskyr att gå i affärer, förutom om det är en bokhandel förstås. I flera år har jag sagt nej till julklappar (förutom till barnbarnen som ju snart är vuxna), men det tog tid .., och mina systrar var aningen puttriga .., dom tycker att det är så himla roligt ,-)

Evas blogg sa...

Hajan: Vilken rolig idé med en klapplek. Ha det nu så trevligt på Nobelfesten!

Evas blogg sa...

Elisabet: Jag är som min pappa var, han älskade att ge bort små väl uttänkta presenter. Ja det blir ju svårt när någon inte vill och andra vill. Hos oss är det bara min bror som är emot men han får stå emot grupptrycket.

mossfolk sa...

Jag känner mig hemskt olustig över köphysterin och mår nästan lite dåligt när folk runt omkring pratar om att rensa barnens rum för att få plats med allt nytt som tomten kommer med...
Samtidigt får jag ett styng av dåligt samvete när det poppar upp uppmaningar om att köpa diverse gåvobevis till olika hjälporganisationer i julklapp till sina nära och kära. Tomten har kommit till oss varje år, alldeles oavsett om "barnen" fyllt trettio eller ej ;) Vi har sällan några jättedyra paket, men det är mer eller mindre långa och finurliga rim och mycket klämmande, gissande och skratt. Maken och jag brukar ge varandra sådant vi ändå skulle köpt. Förra året fick jag klädnypor ;) Sonen får heller inte hundra saker utan några få i bättre kvalitet. Tror att han uppskattar paketen mer då.

Karin Härjegård sa...

Precis, det handlar inte om de kostsamma presenterna. Det är presenterna med varm tanke bakom som betyder något.

Evas blogg sa...

Mossfolk: Nej den där hysterin känns inget bra. Ja men det är roligt, rim och gissningar gör det hela ännu bättre. Skönt med föräldrar som tänker som ni gör.

Karin: Precis min mening.

Annika sa...

Vi har också slutat ge julklappar till de vuxna. Jag köper julklappar till Karolina numera, det är typ allt...Men visst byter jag med Peter också, bara för att det är roligt och mysigt.
Inga dyra grejer hos oss heller, men lite kallpar vill jag absolut ha under granen. Tycker det är roligt att ge bort klappar och klart det är kul att få också ;-)
Men eftersom världen ser ut som den gör nu, och det är inte roligt, så flyr jag in i julen och all dess härlighet. Det är det nog många som gör, och varför inte?

Evas blogg sa...

Annika: Jag köper fortfarande några små klappar till min gamla mamma, mest nödvändighetsprylar typ en god tvål, ett gott vin...till våra tre barn med resp ger vi fortfarande julklappar. Ja varför inte? Jag tror att vi behöver denna "flykt" emellanåt.