söndag, december 20, 2015

Jag önskar mig en kravfri jul.


Vi åkte till stugan idag för att ta en gran. Stjärnan lyste välkomnande mot oss. Det regnade och julstämningen var väl sådär. Jag började tänka på det där med julstämning, vad är det egentligen? För mig är det vila och gemenskap med dem jag tycker om. Kanske även en stunds eftertanke.

Vad jag inte tycker om vid den här tiden är andra människors krav. Krav på att det ska vara som det alltid har varit.

Den här tiden är en av de jobbigaste tider under året. Det är mörkt större delen av dygnet, alla som jobbar har fullt upp med att hålla näsan över vattenytan. Dessutom ska det fixas med julklappar, städas, lagas mat, glöggminglas, julkonsertas. När sedan julafton kommer är man som en urvattnad trasa. Då ska man vara pigg och glad, för det är man när det är jul.

Alla ska samlas vid julen, även de som bor långt borta, för så ska det vara. Vem har bestämt det, undrar jag? Att vår äldsta inte firar jul med oss har jag aldrig ifrågasatt. Hon behöver sin vila de få lediga dagar hon har. Visst längtar jag efter henne men att bli sur över att hon inte kommer hit, det finns inte i min tankevärld.

Nu när jag har gott om tid kan jag njuta av tiden innan jul. Att småpyssla lite, baka, slå in julklappar... Jag gör det för att jag vill, inte för att någon annan har satt upp riktlinjerna. Det är stor skillnad på att göra saker för att man själv vill och på att göra sånt som förväntas av andra att man ska göra.

Låt julen komma med frid och ro, det är det enda jag önskar just nu.

4 kommentarer:

Karin Härjegård sa...

Amen.

Evas blogg sa...

Karin: Just så :)

Hajan sa...

VILL BARA ÖNSKA ER EN RIKTIGT FIN JUL,
VACKERT FOTO MED JULSTJÄRNAN I FÖNSTRET.
HA NT EN BRA HELG ÖNSKAR HAJAN

Evas blogg sa...

Hajan: Tack detsamma önskar jag dig. Ha det så fint i helgerna!