onsdag, november 26, 2014

Fotoutmaning dag 26

Dagens tema är: SYMBOLER.

Utanför köksfönstret ser jag halvmånen lysa. Jag kollar upp halvmånen som symbol och hittar denna förklaring på en websida:


Halvmånen är en erkänd symbol världen över för islam. Kristna har korset, judar har Davidsstjärnan och muslimer har då halvmånen.

Dock är det så att halvmånesymbolen är mycket äldre än vad islam är. Något säkert ursprung är det ingen som vet. Troligen har det sina rötter i gamla religioner i centralasien där solen, månen och andra naturfenomen var viktiga. I det gamla Kartago var halvmånen en symbol för gudinnan Tanit och i den grekiska världen för gudinnan Diana.

Bysantium (senare Konstantinopel och Istanbul) var en grekisk stad som antog halvmånen som symbol långt innan Jesu födelse, kanske för att hylla Diana. När turkarna 1453 erövrade Konstantinopel behöll de halvmånen som symbol. Den muslimska världen dominerades sedan under lång tid av det Ottomanske riket med säte i Konstantinopel.

Halvmånen accepteras inte av alla muslimer som en symbol för islam och tidig islam hade inga symboler. Notera att det främst är icke-arabiska länder som har halvmånen i sin flagga.  


 

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det här hade jag ingen aning om!

Kattis sa...

Intressant, och finfin bild!

Evas blogg sa...

Inte jag heller Elisabet.

Kattis: Tack!