måndag, februari 07, 2011

Har ni hört talas om köttgardiner?

Köttgardin, visst låter det äckligt? Jag hade aldrig hört ordet innan jag flyttade till byn, som blev mitt hem i över 20 år. "Hon (alltid en hon) är en köttgardin", fick jag höra. Vadå? Jag fattade ingenting. En köttgardin var en människa som var nyfiken och alltid stod i fönstret när något hände där utanför. En slags mänsklig gardin. En sån där aning om att något rör sig innanför fönstret. Gardinen fladdrar till och man kan se skuggan av en människa.

Jag tänkte på denna benämning i morse när jag stod i fönstret, så där lite undanskymd, för att spana på en av grannarna som håller på att flytta. Nu är jag en köttgardin, det trodde jag aldrig.

15 kommentarer:

Elisabet. sa...

Vi är nog många köttgardiner ,-)

Att det mest var kvinnor, var nog inte så underligt - kanske hemmafruar - och så mycket hände väl inte i deras liv, bäst att ta sig en titt på omvärlden ,-)

Vilken fin "header" du har, med dina bilder!

Det slår mig att alla tre kvinnor är vända medsols. Är det nånting medvetet, eller kanske nåt som bara blir? undrar madame nyfiken.

Gunhildsblog sa...

Har aldrig hört det uttrycket förut. När jag läste det, kom jag först att tänka på Lady Gaga m.fl. och deras barocka sätt att väcka uppmärksamhet. Men si, det var det inte!
Intressant uttryck...

Evas blogg sa...

Elisabet: Du tror det :) Nej så kan det nog vara och jag är säker på att det även fanns män som spanade ut genom fönstret men det talades det aldrig om. Tack ska du ha! Nej det har jag inte tänkt på. Kanske det handlar om en vana, att jag är van att måla från ett visst håll. Jag vet inte, ska fundera.

Gunhild: Hahaha...nä någon Lady Gaga handlar det inte om. Ja visst är det intressant! Fast för mig känns det nedvärderande.

Evas värld sa...

Ganska förskräckligt uttryck som jag aldrig hört tidigare. Nog känns det nedvärderande och så typiskt att det inte används om lika nyfikna män!

Evas blogg sa...

Eva: Ja visst är det! Ja jag tycker också det är ett nedvärderande ord och så typiskt att det var kvinnorna som fick den benämningen.

Cecilia N sa...

Aldrig hört. Vad gäller resten håller jag också med er.

Evas blogg sa...

Cecilia: Många som inte hört ordet. Undrar om det är ett Jämtländskt uttryck?

Ancan sa...

Jag har inte heller hört det, men det var rätt bra, trots att det låter lite "osmakligt" -

och egentligen är ju nyfikenheten osmaklig oxå.

Man måste lära sig att skilja på att ha koll runt om sig och på att vara rent nyfiken :)

Londongirl sa...

Nej usch vilket hemskt uttryck! Har aldrig hört det förut. Nu måste jag kolla med mina arbetskompisar i morgon om de hört uttrycket förut. Jag är ibland så hopplöst borta när det gäller att hänga med i sånt.

Evas blogg sa...

Ancan: Fast när har man koll och när är man nyfiken?

Londongirl: Ja det låter äckligt! Undrar om det är någon Jämtlänning som myntat detta begrepp. Verkar bara vara här som det används.

Babsan sa...

Jag kan också vara det ibland och det är nog ingen fara med det.Men benämningen är ju inte så kul.

Evas blogg sa...

Babsan: Nej just benämningen är riktigt ful.

Jane Morén sa...

Intressant, nu fick jag veta något jag inte visste.

Vonkis sa...

ha ha ha, det här inlägget måste jag visa för min pappa!

Evas blogg sa...

Jane: Verkar vara många som inte har hört talas om köttgardin. Jag blir nyfiken på var ordet härstammar ifrån.

Vonkis: Är han en sådan?! :)