onsdag, januari 12, 2011

Premiär

Idag gör vår äldsta premiär som debattkolumnist på Aftonbladet. Bra jobbat Elin! Jag har själv funderat över ämnet de senaste dagarna. Mobbning på hög nivå, så att säga. Och hur herr R alltid svarar med att så radikalt uttrycka sin frustration.

För mig ses det hela som en sandlådenivåkonflikt.

Väx upp pojkar!

14 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det var bra skrivet av Elin.

Jag tror nu inte att det är så enkelt som att växa upp, för längst inne är vi alla små människor som berörs av hårda ord, var dom än kommer ifrån.

Och värst av allt är att kvällstidningarna hakar på i dessa ordkrig .., utan braskande löpsedlar skulle ju det här falla pladask till marken.

Det är knepigt det här och de sista meningarna i Elins krönika är tänkvärda.

Maggan sa...

Hej Eva!
Jasså, det var din dotter! Jag tyckte att det var så himla bra skrivet att jag rekommenderade inlägget. Hon analyserade situationen perfekt.

Heja Elin!

Maggan

Elisabet. sa...

Ps. Ja, jag menar att dom sista raderna är VERKLIGEN tänkvärda ,-) Ds.

cruella sa...

Jag är lite mer hårdhudad och tycker att det hela visserligen är rätt förutsägbart men samtidigt ganska kul. Vem vet förresten hur allvarligt menad PE:s gliring till BR var från början? Okej, man brukar säga att det är den som känner sig träffad som avgör om det föreligger en kränkning (eller kanske ska vi ta och sluta överanvända det ordet), men ska man alltså inte kunna ha en bitsk ordväxling utan att endera parten börjar gasta om mobbing? Det föreligger liksom ingen skillnad i styrkeförhållanden här, och som Ranelid själv älskar att påpeka har han härskaror av beundrare, likaväl som begabbare. Och han älskar en konflikt.

I sak har hon rätt men exemplet är inte så väl valt, tycker jag.

Evas blogg sa...

Elisabet: Kanske inte så enkelt som det låter, att växa upp, men jag tycker ändå att det är två stora egon som fightas i detta fall. Jag försvarar inte angreppet och jag håller med dig om att alla stora uppslag kring detta gör det hela mer intressant. Och precis, sista meningen säger mycket.

Maggan: Jag hejjar också!

Elisabet: Absolut!

Cruella: Jag tror också att Ranelid triggas av konflikter, vilket har gjort att media älskar att skriva om dessa. Själv tycker jag att det var ett tydligt exempel på vuxenmobbing och vad som kan hända när den mottas av mobben. Självklart blir man sårad av en sådan kommentar och vet man hur R brukar motta bitskheter så kanske det är, som Elin skriver, t o m lite roligt.

Annika sa...

Hela denna pajkastning är bara löjlig. De båda herrarna gör bort sig på varsitt vis. Tycker dock att det är märkligt att Peter Englund med tanke på sin ställning fäller den typen av kommentar överhuvudtaget. Dåligt omdöme helt enkelt.

Evas blogg sa...

Annika: Ja det är dåligt av honom. Mycket.

Londongirl sa...

Så BRA skrivet Elin!!!

Håller med Annika här ovan...att det är märkligt av PE i sin ställning att fälla såna kommentarer. Känns lågt och borde vara under hans värdighet.

Jämtlandstösen sa...

Elin skriver väldigt bra och jag håller med flera föregående inlägg här om att Englund borde inte ha uttalat sig om detta.
Intressant med Elin som kolumnist nu i Aftonbladet,brukar även läsa henne i Kyrkans Tidning där hon tagit upp flera intressanta vinklar på ämnen.

Evas blogg sa...

Londongirl: Ja man förväntar sig att han borde hålla igen med sådana plumpa kommentarer. Men förväntningarna infrias inte alltid.

Jämtlandstösen: Roligt att du komenterar idag, jag tänkte på dig idag. Funderade över hur du har det och vad du gör nu. Pluggar du fortfarande? Ja det är så roligt med hennes skriverier i KT, att någon "utifrån" tar ställning också.

cruella sa...

Svenska akademin är liksom ingen myndighet, tvärtom - väldigt fristående från allting utom från snillet och smaken;-) Och smaken är som bekant delad.

Jag håller inte alls med om att just Englunds STÄLLNING skulle avhålla honom från mer eller mindre elakt raljerande. Hur tänker ni där?

Evas blogg sa...

Cruella: Han representerar den s.k "finkulturen" och då anser jag att han borde göra det med värdighet. Hans uttalande ser jag som att han ger sig själv ett högre värde än andra. Sådana uttalanden gillar jag inte, oavsett vem de kommer ifrån.

cruella sa...

Å andra sidan brukar finkulturen få veta att det sitter oåtkomliga i sitt elfenbenstorn - var väl det BR menade när han tyckte att de, liksom han och hans goda omdöme, borde dansa i TV4, folklighetens bastion.

Jag tycker det är rätt så folkligt av Englund att tvåla till Ranelid just på bloggen - vad kan vara folkligare i dag?

Om man nu ska ge de här fånerierna någon som helst uppmärksamhet,alltså.

Evas blogg sa...

Cruella: Jo det är sant. Det är ett evigt hackande hit och dit. Nej nu släpper vi fånerierna tycker jag :)